Skip to content

High Performance

Ontvang gratis inspiratie op het gebied van persoonlijk leiderschap & high performance

    Onderwerpen

    Sorteren op:

    De mindset van een Superfreelancer

    Tijdens deze podcast ben ik in gesprek met auteur en online marketeer Edwin Dijkstra over zijn boek: SUPERFREELANCER. Hij heeft tien jaar ervaring als freelancer en is hierin ieder jaar gegroeid in omzet. Zijn kennis en ervaring heeft hij nu uitgebreid beschreven in zijn eerste boek. Met als doel om freelancers te helpen naar een hoger niveau te komen. Tijdens ons gesprek gingen we uitgebreid in op de mindset van een superfreelancer.

    Wat is een superfreelancer?

    Edwin Dijkstra ziet een superfreelancer als iemand die zichzelf als freelancer continu uitdaagt om te verbeteren. Dat heeft geen eindpunt, omdat je altijd naar een volgend niveau kunt. Daarom is het dus lastig te zeggen op welk moment je een superfreelancer bent. Het gaat om het aannemen van een houding waarin je bewust uitdagingen aangaat en weet te overwinnen als freelancer. Als je dat doet, kun je jezelf dus een superfreelancer noemen.

    Hoe belangrijk is de mindset voor een superfreelancer?

    Alles start bij een goede mindset. Je moet iets willen creëren voor jezelf. Bijvoorbeeld een bepaald leven dat je wilt creëren door middel van je business. In gedachten moet je helder beeld hebben van wat je wilt gaan doen. Als je de overtuiging hebt dat je dat dan ook daadwerkelijk gaat doen, dan kan de rest ‘vanzelf’ komen.

    Wat is specialisatie-angst en hoe overwin je het?

    Edwin benoemt het belang en de kracht van je specialiseren als freelancer. Hoe duidelijker jij durft te kiezen, hoe sneller anderen ook voor jou zullen kiezen. Maar dit brengt ook een angst met zich mee. Hierdoor zijn veel ondernemers geneigd om niet te kiezen en breed georiënteerd te blijven. Dit noemt hij specialisatie-angst. Het gevolg van niet kiezen is dat je onnodig veel onrust creëert voor je jezelf.

    Het overwinnen van specialisatie-angst doe je door heel bewust voor één ding te kiezen. Eén dienst, product, klantengroep of project. Hierdoor word je gedwongen om al het andere los te laten. Spannend, maar belangrijk!

    Wat als je bang bent de verkeerde specialisatie te kiezen?

    Edwin ziet een verkeerde keuze vooral als waardevolle feedback. Hij neemt ons mee in het voorbeeld van een pokerwedstrijd: je kiest op basis van een bepaald percentage winstkans. Die is bijna nooit 100 procent. De kans is ook aanwezig dat je verliest. Maar je komt er alleen achter als je kiest. Daarnaast speel je nooit één hand, maar ben je gefocust op de hele wedstrijd: de long run. Vertaald naar jouw onderneming betekent dit: een verkeerde keuze brengt je dichter bij een goede keuze, en daarmee op de overwinning.

    Door met deze mindset te kijken naar specialisatie en het maken van beslissingen voor je business, vergroot je de kans op succes.

    Hoe zorg je elke dag voor de juiste mindset?

    Wat voor de auteur goed werkt is vroeg opstaan. Dit doet hij zonder wekker, zodat hij ontwaakt op het moment dat zijn lichaam dit aangeeft. Meestal rond zes uur ’s ochtends. Vervolgens sport hij elke ochtend en speelt hij een potje schaken. Dit is een routine die hij al bijna tien jaar volgt en hem helpt om de dag goed te beginnen. Hij geeft aan hiermee ook in de juiste mindset te komen, al volgt hij deze routine vooral omdat hij het prettig vindt. Dit wil niet zeggen dat je dezelfde routine moet volgen. De kunst is juist om te experimenteren en te ontdekken wat voor jou werkt om de dag met de juiste mindset te starten.

    Meer over het boek Superfreelancer

    In het boek ‘Superfreelancer’ gaat Edwin Dijkstra in op alle zaken die nodig zijn om als freelancer op een hoger niveau te komen. Denk daarbij ook aan het schrijven van offertes en het vergroten van je productiviteit. Daarnaast staan er interviews met andere ondernemers die tips delen vanuit hun ervaringen.

    Ben je benieuwd naar het boek? Je kunt hem hier bestellen.

    Lees meer

    Mindset voor ondernemers

    Dat mindset belangrijk is voor je succes als ondernemer, dat wist je natuurlijk al. Maar hoe ziet jouw mindset eruit? Hoe verbeter je hem? En wat is een money en mamba mindset?

    Dit artikel in je mail ontvangen?


    Mindset, wat is het precies?

    Mindset is een verzameling (‘set’) van overtuigingen van een persoon. Het gaat dus over jouw manier van denken. Deze manier van denken heeft vervolgens een enorme invloed op hoe je naar iets kijkt en welk gedrag je laat zien. 

    Voorbeeld: Als je de overtuiging hebt dat je er altijd alleen voor staat, dan is de kans groot dat je dit bevestigd ziet in je omgeving en dat je er alles aan doet om het zelf te kunnen.

    Een mindset is dus heel breed. Vaak wordt het specifieker gemaakt door te kijken naar een bepaald thema. Hierdoor ontstaan verschillende soorten mindsets. Het bekendste voorbeeld is de growth mindset, ook wel groeimindset genoemd, van Carol Dweck. Hierbij wordt gekeken naar de overtuigingen over talent en intelligentie. Als je ervan overtuigd bent dat je talent niet vaststaat, maar ontwikkelbaar is, dan beschik je over een groeimindset. 

    Dat zo’n overtuiging invloed heeft op je gedrag, laat onderstaande  afbeelding duidelijk zien.

    Een groeimindset is niet de enige specifieke mindset. Verderop in dit artikel vind je alle verschillende soorten op een rijtje.

    Goed om te beseffen is dat je mindset niet vaststaat. Je kunt deze veranderen. Ik zal je uitleggen hoe je dat doet. Maar laten we eerst nog even kijken naar waarom het nou zo belangrijk is.

    Waarom is mindset belangrijk?

    Heel simpel. Jouw manier van denken heeft een mega impact op jouw gedrag. Dat wat je denkt, bepaalt grotendeels wat je wel of niet doet. Jouw mindset is daarmee één van de grootste factoren voor het wel of niet bereiken van jouw doelen. 

    Mindset heeft onder andere invloed op:

    • De doelen die je stelt;
    • Hoe je omgaat met tegenslagen;
    • In hoeverre je uitdagingen aangaat;
    • Hoe je met geld omgaat;
    • Wat kritiek met je doet;
    • Jouw manier van samenwerken;
    • Welke mogelijkheden je ziet;
    • Hoe je naar jezelf kijkt.

    Welke mindset heeft een ondernemer bij voorkeur?

    Het zal je niet verbazen dat je mindset als ondernemer een belangrijke factor voor succes is. Veel succesvolle ondernemers hebben dit te danken aan hun manier van denken. Daarom verdiep ik mij graag in hoe ze precies denken en welke overtuigingen ze hebben. Natuurlijk om ervan te leren en het zelf toe te passen. 

    Er zijn heel veel experts die ook al jarenlang onderzoek doen naar de mindset van ondernemers en high performers. Zoals Tony Robbins en Brendon Burchard.

    Als je je erin verdiept, zul je zien dat er een aantal overtuigingen steeds terugkomen. Dit geeft inzicht in een belangrijk deel van een de mindset. Zie het als de basisingrediënten voor een ingewikkeld recept. Als je namelijk lang genoeg kijkt, dan zal je zien dat veel ondernemers onderstaande belangrijke overtuigingen gemeen hebben.

    • De wereld zit vol met onbenutte mogelijkheden.
    • Mensen zijn bereid om mij te helpen waar nodig.
    • Alles is mogelijk.
    • Alles is te leren.
    • Problemen zijn er om opgelost te worden.
    • Het kan altijd beter.
    • Ik ben zelf 100% verantwoordelijk.
    • Tegenslag maakt je sterker.

    Hoe kun je je mindset verbeteren?

    Zoals ik al eerder aangaf is het mogelijk om je mindset te veranderen. Wetenschappelijk onderzoek heeft dit aangetoond. Maar om deze duurzaam te verbeteren is gerichte  training nodig. Een keer positief denken betekent nog niet dat je een positieve mindset hebt. Overtuigingen gaan dieper. Wil je ze veranderen? Dan moet je er heel doelbewust mee aan de slag. Een mindset voor succes vraagt om investering.

    Voordat ik deel hoe je jouw mindset kunt beïnvloeden, is het belangrijk om het volgende te begrijpen.

    Jouw brein bestaat uit allemaal verbindingen. Zie het als een groot wegennetwerk. Sommige wegen worden vaak gebruikt en zijn als het ware snelwegen geworden. Over andere wegen heb je nog nauwelijks bewogen, dus dit zijn net geitenpaadjes. Je snapt het al, de uitdaging is om van jouw gewenste overtuigingen snelwegen te maken, en de rest zo min mogelijk te betreden. 

    Mindset connections
    Mindset verbindingen

    In vijf stappen naar een nieuwe mindset

    Stap 1: Word je bewust van je huidige mindset

    Verandering begint bij bewustzijn. Jouw overtuigingen zijn niet direct zichtbaar, die moet je ontdekken. Om je bewust te worden van je mindset in business kun je jezelf de volgende vragen stellen:

    • Waar geloof ik in als het gaat om mijn ondernemerschap?
    • Waar loop ik vaak tegenaan? Welke belemmerende overtuiging(en) zit(ten) daarachter?
    • Wat krijg ik vaak terug van anderen, in positieve en negatieve zin?
    • Hoe kijk ik aan tegen succes?

    Stap 2: Bepaal je gewenste mindset

    De volgende stap is om te bepalen welke positieve overtuigingen je wilt ontwikkelen. Kies ze zorgvuldig. Waarschijnlijk loop je hier tegen weerstand aan, omdat het nog niet jouw overtuigingen zijn. Je kunt het lijstje hierboven met de overtuigingen voor ondernemers als inspiratiebron gebruiken.

    Schrijf minimaal vijf belangrijke overtuigingen op die je wilt verder wilt ontwikkelen.

    Stap 3: Bouw aan je overtuigingen

    Nu komt het echte werk. De geitenpaadjes moeten snelwegen worden. Dit doe je door bewust te bouwen aan je overtuigingen. Dit doe je zo:

    • Lees jouw belangrijke overtuigingen regelmatig terug, het liefst elke dag en hardop.
    • Zoek bewijs dat jouw (nieuwe) overtuigingen bevestigt. Als je bijvoorbeeld de overtuiging ‘ik kan het’ wilt, denk dan terug aan alle momenten waarop je dacht dat je het niet aankon en het toch is gelukt. Of kijk naar anderen en gebruik ze als voorbeeld.
    • Omring je met mensen die jouw gewenste mindset hebben.
    • Betrap jezelf erop wanneer je terugvalt in je oude overtuigingen en verander je mindset ter plekke. Raak niet gefrustreerd als dit gebeurt, maar zie het als progressie. Je wordt je tenslotte steeds bewuster wordt van je belemmerende overtuigingen.

    Stap 4: Bevestig je mindset met nieuw gedrag

    Zoals ik eerder aangaf is jouw mindset de motor achter jouw gedrag. Het bewijs van een nieuwe mindset, is dus nieuw gedrag. Tegelijkertijd kun je jouw mindset versterken door heel bewust te kiezen voor bepaald gedrag. Bijvoorbeeld door heel bewust om hulp te durven vragen als je de overtuiging wilt versterken dat mensen bereid zijn om te helpen waar nodig.

    Stap 5: Blijf werken aan je nieuwe mindset

    Deze stap lijkt een open deur, maar is enorm belangrijk voor een duurzame verandering in je mindset. Het is net als met krachttraining: je kunt binnen zes maanden enorme veranderingen doormaken, maar als je daarna zes maanden niks meer doet, is het voor niks geweest. Hieronder lees je hoe je eraan blijft werken:

    • Sta ervoor open om je manier van denken te blijven verbeteren.
    • Verzamel feedback over jouw gedrag en de invloed daarvan.
    • Zoek mensen op die jouw gewenste mindset stimuleren.
    • Houd oog voor veranderingen. Dit zorgt steeds voor extra motivatie.

    Benieuwd naar meer kennis om je mindset te verbeteren? Schrijf je in op mijn mailinglijst en ontvang gratis de beste tools.

    Welke mindsets zijn er?

    De bekendste mindset is de mindsettheorie van Carol Dweck, over de ontwikkelbaarheid van talent en intelligentie. Maar hiernaast zijn er meer soorten die de moeite waard zijn om te kennen.

    • Groeimindset

    Een mindset die gebaseerd is op het wetenschappelijk onderzoek van Carol Dweck. In dit artikel leg ik stap voor stap uit hoe je een groeimindset ontwikkelt. Daarnaast ontdek je ook het belangrijke verschil tussen een groeimindset en een statische mindset.

    • Stoïcijnse mindset

    Deze mindset is gebaseerd op de filosofie van de Stoïcijnen. Het helpt bij het creëren van krachtige overtuigingen ten opzichte van de onvoorspelbaarheid van het leven en het omgaan met tegenslagen.

    • Money mindset

    Deze mindset gaat over jouw overtuigingen ten aanzien van geld. Vooral onder ondernemers groeit de aandacht voor het ontwikkelen van een goede money mindset.

    • Mamba mindset

    Deze mindset is gebaseerd op de overtuigingen van topbasketballer Kobe Bryant. In dit boek beschrijft hij zijn mindset ten aanzien van basketbal en het leven. Daarbij nodigt hij iedereen uit om hun eigen mindset te ontwikkelen.

    • Adaptieve mindset

    Deze mindset is gericht op het flexibel omgaan met veranderingen. Hierin wordt gehamerd binnen het leger. Maar ondernemen vraagt natuurlijk ook om (mentale) wendbaarheid.

    • Stressmindset

    Deze mindset is gebaseerd op jouw overtuigingen over stress. Uit onderzoek blijkt dat als je denkt dat stress slecht is, dit een grote invloed op de daadwerkelijke impact heeft. In deze populaire TED Talk legt Kelly McGonigal uit hoe stress je vriend kan worden.

    Welke mindset heb jij? Doe de test.

    Als je wilt ontdekken in hoeverre je een groeimindset hebt, deelt Carol Dweck een aantal vragen in haar boek. Hiermee kun je testen of je op dit moment meer een groeimindset of een statische mindset hebt. 

    Ben je benieuwd naar de vragen en wat het jou kan opleveren? Ik sprak er eerder in de High Performance Boekencast een podcast van zo’n 6 minuten over in.

    Mindset boeken voor ondernemers

    Als je je kennis over mindset wilt verdiepen met boeken, dan raad ik je de volgende aan.

    Mindset boek ondernemers
    Master Your Mindset van Michael Pilarczyk
    Mindset boek
    Mindset van Carol Dweck
    Mindset boek
    Onbegrensd van Jim Kwik
    Mindset boek
    Extreem eigenaarschap van Jocko Willink
    Mindset boek
    Missie mindset van Sander Aarts
    Mindset boek
    Drive van Mark Tuitert
    Mindset boek
    Think and grow rich van Napoleon Hill
    Mindset boek
    Can’t hurt me van David Goggins
    Mindset boek
    Awaken the giant within van Tony Robbins

    Podcasts over mindset voor ondernemers

    Wil je meer over mindset leren door te luisteren naar de beste experts via Spotify? 

    Kies uit het overzicht hieronder.

    The Tony Robbins Podcast 👇

    Leef je mooiste leven podcast 👇

    Mark Tuitert Drive podcast 👇

    Growth Minds podcast 👇

    High Performance Boekencast 👇

    The Garyvee Audio Experience 👇

    On Purpose with Jay Shetty 👇

    The Tim Ferris Show 👇

    Laat je coachen op je mindset

    Eén van de beste manier om je mindset te verbeteren, is door je er bewust op te laten coachen. Een coach kan jou nog meer inzicht geven in je huidige mindset en je uitdagen om op een andere manier te gaan denken. Dit gebeurt al op topniveau van iedere sport en nu ook steeds meer in business. Het is een belangrijk onderdeel van performance coaching.

    Wil je ook aan de slag met jouw mindset om jouw businessdoelen te bereiken?

    Lees meer

    Wat is performance coaching?

    Performance coaching is een gestructureerd en doelgericht proces met als doel om betere prestaties te leveren en potentie te benutten. Het proces wordt begeleid door een (high) performance coach. Steeds meer high performers zetten een coach in. In dit artikel ontdek je wat performance coaching is en wanneer je het kunt inzetten.

    Wat doet een performance coach?

    Een performance coach heeft maar één doel: jou helpen om jouw doelen te bereiken. Alles wat daarvoor nodig is, kan ingezet worden. De aanpak wordt bepaald basis van verschillende factoren: de coachee (de term voor iemand die gecoacht wordt), het doel, de context en de coach zelf.

    Wat een performance coach in ieder geval doet:

    • Helpen om heldere doelen te stellen
    • Inzicht geven in jezelf en jouw gedrag
    • Tools aanreiken om jezelf te verbeteren
    • Accountable houden voor je acties
    • Zorgen voor reflectiemomenten
    • Je voortgang bijhouden

    In de praktijk betekent dit vaak dat je geplande coachmomenten (coachsessies) hebt, afgewisseld met coaching in het moment en coaching op afstand.


    Geplande coachmomenten:
    Tijdens fysieke of online sessies werk je aan vastgestelde doelen. Deze momenten duren meestal 1 – 1,5 uur.

    Coaching in het moment:
    Coachmomenten middenin de praktijk. De rol van coach lijkt op die van een coach aan de zijlijn van het voetbalveld. Dit wordt ook wel ‘coaching on the job’ genoemd.

    Coaching op afstand:
    Dit zijn de momenten waarop je op afstand contact met elkaar hebt. Denk aan (video)bellen, WhatsApp, e-mail of contact binnen een online omgeving.


    Al deze verschillende momenten vormen een traject, zoals in het voorbeeld hieronder:

    Performance coaching coachtraject
    Voorbeeld van een performance coachtraject

    Coaching is een containerbegrip en tegenwoordig lijkt het wel of alles coaching is. Maar dit is niet het geval.

    Wat is coaching niet:

    Binnen de genoemde werkterreinen worden er aan verschillende persoonlijke doelen gewerkt. Deze doelen vallen onder verschillende onderwerpen:

    Performance coach vs business coach

    Een business coach focust zich op jouw bedrijfsgroei. Vaak heeft diegene veel ervaring als ondernemer en denkt strategisch mee over de bedrijfsvoering. Een performance coach focust zich specifiek op jouw personal performance als ondernemer. Met als uitgangspunt dat persoonlijke groeit zorgt voor bedrijfsgroei. Beide rollen lijken dus sterk op elkaar, maar zijn niet hetzelfde.

    Performance coaching vs mentoring

    Mentoring wordt ook vaak ingezet om prestaties te verbeteren. Een mentor is iemand die hetzelfde doel nastreeft (of heeft gestreefd) en verder in het proces is. Vaak geeft een mentor concrete adviezen en deelt ervaringen. Hij deelt vooral wat werkt of heeft gewerkt voor zichzelf en is minder gefocust op jou te leren wat het beste werkt voor jou. Dit is het grootste verschil met een performance coach. Veel high performers werken zowel met een mentor als een performance coach.

    Performance coaching in de sport

    Coaching is ontstaan vanuit de sport. Hier vind je dan ook coaches op alle verschillende vlakken, zoals fysiek, mentaal, tactisch en technisch. Een performance coach in de sport houdt zich vaak ook bezig met de fysieke ontwikkeling van de professional.

    Performance, high performance en peak performance

    Performance en high performance zijn in principe hetzelfde. Beide termen worden dan ook gebruikt om hetzelfde te duiden. Maar als we het hebben over peak performance, dan gaat het over pieken op het een specifiek moment. Denk bijvoorbeeld aan een sprinter tijdens een sportevenement of een ondernemer die een belangrijke pitch gaat geven.

    Waarom performance coaching?

    Heel simpel.

    Iedereen die ambitie heeft en z’n potentie wil benutten heeft hierbij hulp nodig van experts. Uiteindelijk moet je het natuurlijk zelf doen, maar het hoeft niet alleen. Een performance coach is volledig onafhankelijk en als expert gericht op jou en jouw doel. Dat maakt het de ideale sparringpartner voor iedereen die iets waardevols wil bouwen.

    Wanneer je performance coaching inzet

    Je kunt altijd werken aan je skills, dus elk moment is een goed moment om te starten met performance coaching. Maar in de praktijk is vaak een specifiek probleem een aanleiding om te starten. De motivatie om te veranderen moet eerst groot genoeg zijn.

    Dit zijn goede momenten om coaching in te zetten:

    Je merkt dat je potentie er niet uitkomt

    Je belandt steeds in dezelfde ongewenste situatie

    Je wilt meer wilt handelen in lijn met je waarden

    Je hebt belangrijke keuzes te maken

    Je drive neemt ongezonde vormen aan

    Je hebt moeite om gewoontes vast te houden

    Je bereikt je doelen niet of nauwelijks

    Je wilt werken met nog meer focus

    Je wilt je kwaliteiten gebruiken

    Welke resultaten levert performance coaching op?

    Het doel van performance coaching is dat jij jouw doelen bereikt. Jouw doelen bepalen dus het resultaat. Het is hiervoor belangrijk om het verschil te kennen tussen resultaatdoelen en procesdoelen.

    Resultaatdoelen: zijn gericht op een specifiek resultaat, zoals het generen van een bepaalde omzet, het bereiken van een bepaalde positie of het neerzetten van een zichtbare prestaties.

    Procesdoelen: zijn gericht op de stappen die nodig zijn om een bepaald resultaat te bereiken. Zoals het implementeren van goede gewoontes, het maken van de juiste keuzes of het verbeteren van je mindset.

    Een goede performance coach heeft oog voor beide doelen en helpt je om deze te bereiken. Het coachen op ontwikkeling (procesdoelen) zorgt ervoor dat je komt tot betere prestaties (resultaatdoelen).

    Maar laten we realistisch blijven. Coaching is geen garantie voor resultaten. Uiteindelijk spelen meer factoren mee. De verantwoordelijkheid van de coachee, iemands potentie en externe factoren spelen ook een grote rol in het wel of niet bereiken van doelen.

    Conclusie: Je kunt resultaten niet kopen met een performance coach, maar de kans op succes wel flink vergroten.

    Welke coachingsmodellen zijn er?

    Door de jaren heen is er een wildgroei aan coaches ontstaan. Met als logisch gevolg dat er ook constant nieuwe coachingsmodellen, coachmethodes en coachtechnieken worden ontwikkeld. Het vak wordt steeds volwassener. Een goede coach is namelijk continu op zoek naar wat het beste werkt voor de ander. Daarnaast neemt ook de (wetenschappelijke) kennis op alle gebieden toe en vertalen coaches dit naar hun werk.

    Er zijn een aantal coachingsmodellen die al een tijd lang bewezen effectief zijn. De bekendste is het GROW-model van Sir John Whitmore. Deze methode is gericht op de de prestaties van mensen te verbeteren en sluit dus perfect aan op performance coaching.

    Performance coaching model
    GROW-model Whitmore
    Het GROW-model heeft vier duidelijke stappen.

    Goal:
    Het begint bij het stellen van een duidelijk doel.

    Reality:
    Vervolgens breng je de huidige situatie in kaart.

    Options:
    Daarna onderzoek je mogelijke oplossingen voor verbetering.

    Will:
    Tenslotte plan je acties in die je wilt uitvoeren om je doel te bereiken.

    Als je je verder wilt verdiepen in het GROW-model en de principes erachter, dan raad ik je het boek Succesvol Coachen van John Whitmore aan.

    Zoals ik al aangaf, zijn er veel meer coachingsmodellen en coachingsmethodes. In de praktijk combineren coaches meestal een model met verschillende technieken, om zo het maximale resultaat te bereiken.

    Dit zijn populaire coachtechnieken en methodes:

    • Acceptance & Commitment Therapy (ACT)
    • Neuro Linguistisch Programmeren (NLP)
    • Rationeel-Emotieve-Therapie (RET)
    • Oplossingsgericht coachen
    • Provocatief coachen
    • Motiverende gespreksvoering

    Als je een performance coach zoekt, is het goed om te checken of de coachstijl en methode aansluit bij jouw behoefte en doelen. Maar je hoeft er in principe verder niks van af te weten. Het is de taak van de coach om je mee te nemen en in te zetten wat werkt. Zodat jij je vol kunt focussen op jezelf en het bereiken van jouw doelen.

    Welke performance coaching tools zijn er?

    Een performance coaching heeft oneindig veel tools tot z’n beschikking. Die gebruikt je op het moment wanneer het nodig is, net als een timmerman die het juiste gereedschap erbij pakt.

    Dit zijn de belangrijkste categorieën van performance coaching tools:

    • Gesprekstechnieken

    De basis van een coach zijn de gesprekstechnieken. Denk aan actief luisteren, de juiste vragen stellen en samenvatten. Maar ook aan de vaardigheid om effectief te confronteren en feedback te geven.

    • Psychologische kennis

    Prestaties en psychologie gaan hand in hand. Een goede performance coach heeft daarom ook (basis)kennis op het gebied van psychologie. Denk aan inzicht in mindsets, onze verschillende breinen, zoals het reptielenbrein, en de psychologie achter gedragsverandering.

    • Praktische tools

    Een goede performance coach ook met verschillende praktische tools. Denk aan een habit tracker, een journal of online workflowtools zoals Trello. Hier vallen ook online coachomgevingen onder. Zelf maak ik bijvoorbeeld gebruik van Trackler om samen met coachees de progressie van het coachtraject te borgen.

    Als high performer heb je ook tools nodig om skills te ontwikkelen voor optimale prestaties. Hier vind je een artikel met de tien Tools For Life voor high performers. Om deze te ontwikkelen zet een coach dus weer zijn of haar tools in, die ik hierboven heb genoemd.

    Hoe duur is coaching?

    Hoeveel coaching kost verschilt nogal. Coaching is een vrije markt, iedereen mag zich coach noemen. Dit heeft ook effect op de pricing. Als je je in de coachmarkt begeeft, zal je merken dat de prijzen dus flink kunnen variëren.

    Dit heeft natuurlijk met vraag en aanbod te maken. Maar ook ervaring, het werkgebied en manier van profileren spelen een belangrijke rol. Zo zal een burn-outcoach die zich richt op particulieren, een lager tarief hanteren dan een executive coach die werkt met de directie van grote multinationals.

    Dat gezegd hebben, is er wel een range waar je rekening mee kunt houden. Een coach kost tussen de €75 – €200 per uur. Met, zoals gebruikelijk, uitschieters naar boven en naar beneden.

    Maar staar je vooral niet blind op een uurtarief. Een coach huur je namelijk in voor de output: het resultaat dat je met het coachtraject bereikt. Een coach gaat het werk niet van overnemen, zoals bijvoorbeeld een schilder die werkt volgens uurtje-factuurtje.

    Dit is ook de reden dat niet iedereen werkt met een uurtarief. Veel coaches hanteren een maandtarief of bieden een (jaar)programma aan en hangen hier een prijskaartje aan.

    Vraag jezelf dus voordat je gaat investeren af: Stel dat ik mijn doel bereik, wat is het mij dat waard? En in hoeverre heb ik er vertrouwen in dat deze coach mij kan helpen dit te bereiken?

    Hoe vind je een geschikte performance coach?

    Het vinden van een performance coach is als het vinden van een personal trainer. Het is niet voor iedereen en er is veel keuze. Maar als je besloten hebt dat je er één wil, dan wil je natuurlijk de beste.

    Wie die beste is, is heel persoonlijk en kan ik niet voor jou bepalen. Maar wat ik wel kan doen is je een aantal belangrijke richtlijnen meegeven voor jouw zoektocht.

    Zo vind je een performance coach:

    • Eerste indruk

    De eerste indruk is altijd belangrijk. Soms krijg je die omdat je iemand ontmoet, of online door socials en de website van een coach.

    • Klik

    Een belangrijke factor voor een succesvol coachtraject is de klik tussen de coach en coachee. Dit is natuurlijk heel persoonlijk. Mijn advies: voel je geen klik, begin dan niet. Dit geldt trouwens ook voor de coach.

    • Track record

    Natuurlijk wil je ook weten of een coach kan waarmaken wat ‘ie beloofd. Check dus altijd wat iemands track record is, oftewel welke resultaten degene heeft geboekt. Vraag naar iemands achtergrond en welke resultaten eerder zijn geboekt met andere coachees.

    • Aanpak

    Vraag altijd of de coach al een beeld kan geven van de aanpak. Belangrijk daarbij is dat je er vertrouwen in hebt. Laat je trouwens niet te snel afschrikken door een aanpak die je nog niet kent of buiten je comfort zone ligt. Een goede performance coach reikt je waarschijnlijk iets aan wat je nog niet helemaal kent, daar zit vaak je grootste winst.

    • Investering

    Last but not least: de investering. Hiermee bedoel ik zowel de financiële investering als de investering in tijd. Alleen jij kunt beslissen of deze investeringen opwegen tegen de opbrengsten. Neem hierin mee dat investeringen in jezelf zich vaak op andere gebieden in je leven zich terugbetalen, meestal op manieren die je vooraf niet had kunnen bedenken.

    Tot slot. In mijn beleving is de beste manier om te ontdekken of iemand de juiste perfomance coach voor jou is, door het te ervaren. Dat werkt voor mij ook zo in mijn eigen zoektocht naar de beste coaches voor mijn groei.

    Dit is de reden dat veel coaches werken met een gratis en vrijblijvende (kennismakings)sessie. Deze sessie bied ik als performance coach ook aan. Hier haal altijd veel energie en voldoening uit!

    Wil je ontdekken of ik de juiste performance coach voor jou ben? Boek dan een gratis sessie.

    Samenvattend

    Als je serieus werk wilt maken van je ambities, dan kan performance coaching je daar zeker mee helpen. Met de diversiteit aan coaches, methodes en tools, zit er ongetwijfeld een passende performance coach voor je tussen. Verdiep je wel goed voordat je een investering maakt, zodat je met de beste coach voor jou gaat werken. Vergeet niet: iets waardevols bouwen en je potentie benutten doe je uiteindelijk zelf, maar het hoeft niet alleen.

    Lees meer

    Van binnen naar meditatie met Gregory Sedoc

    In de zoektocht naar de beste tools vanbinnen, ging Geert Hidding in gesprek met Gregory Sedoc over meditatie. Gregory is jarenlang Nederlandse beste hordeloper geweest, werd zelfs Europees kampioen en deed mee aan drie Olympische Spelen. Nu is hij onder andere presentator, leefstijlcoach, politie-agent en sportanalyticus bij de NOS. De high performer deelt in ons gesprek zijn inzichten en ervaring met meditatie in relatie tot high performance.

    Luister het hele gesprek en lees de grootste take-aways.

    Wat is het verschil tussen performance in je maatschappelijke carrière en in de topsport?

    Gregory Sedoc ziet veel paralellen tussen een maatschappelijke carrière en de topsport. Je moet altijd een zo goed mogelijke prestatie leveren. Of dit nu in de topsport is of bijvoorbeeld als presentator. Met als grote verschil dat het binnen de topsport altijd gaat over winst en verlies en dus presteren op dat ene moment. Dat brengt een andere druk met zich mee, mede doordat de belangen heel groot zijn.

    Welke tools gebruikt Gregory Sedoc om te presteren onder druk?

    Wat hij als topsporter deed is teruggrijpen op procedures en routines, om zo controle te houden. Deze waren gebouwd rondom zijn sterke punten. Voor hem als hordeloper was dit bijvoorbeeld de start: al zijn routines waren erop gericht de snelste start te maken. Inmiddels zet hij hele andere tools in zoals visualiseren, ademhalingsoefeningen en ook: meditatie. Met als doel om de juiste flow te komen. Hij focust zich hierbij vooral op het positief beïnvloeden van zijn hartslag.

    Hoe ziet meditatie-beoefening eruit bij Gregory Sedoc?

    Mediteren doet hij niet heel vaak. Maar als hij het doet, dan het liefst in de ochtend, als de rest van zijn gezin nog slaapt. Vaak zijn dit momenten van vijf minuten. Dit doet hij ook regelmatig voordat hij naar bed gaat. Hij gebruikt hierbij de app Insight Timer, die ook genoemd werd in mijn gesprek met Giel Beelen.

    Wat ziet hij om zich heen gebeuren als het gaat om meditatie?

    Gregory Sedoc ziet bij veel mensen dat ze wel willen mediteren, maar niet weten hoe te beginnen. Hiervoor geeft hij de praktische tip om klein te beginnen. Dat kan al door een minuut de tijd te nemen om met je zintuigen waar te nemen wat er nu is. Als hij dit doet, levert het hem zelf meer focus, ontspanning en helderheid over wat hij wil op.

    Wat levert meditatie hem op?

    Als hij mediteert merkt hij dat hij zich beter kan focussen, meer ontspanning voelt en hij beter ontdekt wat hij echt wil. Dit sluit mooi aan op de effecten die topdokter Steven Laureys deelde tijdens ons gesprek over zijn wetenschappelijke onderzoeken naar meditatie.

    Welke performance tools zou Gregory Sedoc aanraden aan high performers?

    Hij ziet dat er nog veel meer winst te behalen is op het gebied van ademhaling en voeding. Dit is ook de reden waarom hij straks een opleiding medische basiskennis gaat volgen om vervolgens moleculaire geneeskunde te studeren.

    Wat is zijn volgende stap?

    Sedoc heeft onder andere de ambitie om vitaliteitsweekenden te gaan organiseren, waarbij aandacht is voor lichaam en geest. Natuurlijk ook vanuit de high performance/topsportgedachte. In maart staat het eerste weekend gepland.

    Welke belangrijke inzichten haal ik uit het gesprek met Gregory Sedoc?

    1. We mediteren al generaties lang, het zit in onze genen.

    2. Op de top van je kunnen presteren, kan alleen door op de top van je kunnen rusten.

    3. Motivatie voor meditatie ontstaat als je de pijn ervaart van altijd ‘aan’ staan.

    4. Veel willen wel mediteren, maar weten niet hoe te beginnen. Wat nodig is, is een eerste laagdrempelige stap.

    5. Er is nog veel winst te behalen als het gaat om onze ademhaling en voeding, als tools voor betere performance.

    Podcast Geert Hidding met Gregory Sedoc

    Lees meer

    De beste personal performance tools voor ondernemers

    Als ondernemer heb jij direct een grote impact op het bedrijfsresultaat. Persoonlijke groei zorgt daarom al snel voor businessgroei. Maar hoe blijf je jezelf verbeteren? Wat zijn tools voor jouw optimale performance? En hoe kun je ze gericht meten en verbeteren? Je ontdekt het in dit artikel.

    Wat zijn tools voor performance?

    Tools zijn de instrumenten die je nodig hebt om optimaal te presteren. Je kunt ze zien als de uitrusting voor de reis die je als ondernemer aflegt naar jouw doel. Wanneer het nodig is, kun je ze direct toepassen om verder te komen. Maar vergis je niet, het gaat niet om het aanleren van trucjes. De uitdaging is om ze te ontwikkelen en je echt eigen te maken. Niet voor even, maar voor het leven.

    Wat zijn de belangrijkste tools?

    Op basis van mijn studie naar high performance en het werken met ambitieuze ondernemers, heb ik tien tools geselecteerd. Dit noem ik de Tools For Life voor high performers (dus voor jou, als ambitieuze ondernemer 😎). Uiteraard zijn er nog meer, maar dit zijn de belangrijkste. Achter elke tool gaat een hele wereld schuil.

    Hieronder geef ik in het kort aan wat je moet weten om er een globaal beeld van te krijgen. Daarna ontdek je hoe je ze kunt meten en verbeteren.

    Dit zijn de tien Tools For Life voor high performers:

    1. Focus: De mate waarin je met je aandacht bij je taak (micro) of doel (macro) blijft.

    Je hebt een goede focus als je keuzes maakt en is in staat om bij je keuzes te blijven. Daarnaast kan je met aandacht aan jouw taken werken, zonder snel te worden afgeleid.

    2. Routines: De mate waarin je leeft vanuit gezonde en effectieve routines voor jouw doel.

    Je hebt goede routines als je een reeks gewoontes hebt die voor je werken. Bijvoorbeeld een ochtendroutine waarmee je de dag start met beweging, lezen en journaling.

    3. Creativiteit: De mate waarin je iets nieuws kunt creëren dat je verder brengt.

    Je hebt veel creativiteit als je in staat om nieuwe oplossingen te vinden voor problemen en te ‘spelen’ met dat wat er is.

    4. Intuïtie: De mate waarin je contact kunt maken met je onderbuikgevoel en erop durft te vertrouwen.

    Je hebt een goede intuïtie als je op de juiste manier weet te handelen, nog voordat alle informatie beschikbaar is. Je durft te vertrouwen op jezelf.

    5. Passie: De mate waarin je jouw passie ontdekt en deze verder weet te ontwikkelen.

    Je hebt veel passie als je handelt vanuit je hart. Ook als het zwaar en lastig wordt, blijf je toegewijd werken omdat je houdt van dat wat je doet.

    6. Zelfacceptatie: De mate waarin je jezelf accepteert zoals je bent

    Je hebt een hoge zelfacceptatie als je jezelf ziet als volwaardig mens, ongeacht wat je (goed of fout) doet. Wat je onderneemt is een verlengstuk van wie je bent, niet jouw validatie.

    7. Veerkracht: De mate waarin je tegenslagen kunt gebruiken om sterker terug te komen.

    Je hebt veel veerkracht als tegenslagen je niet uit het veld slaan, maar je in staat bent om ongeacht de omstandigheden te blijven doen wat belangrijk voor je is.

    8. Rust: De mate waarin je tot rust kunt komen.

    Je hebt goede rust als je naast alle inspanning, ook in staat bent om te ontspannen. Zowel lichamelijk en geestelijk en op geplande en ongeplande momenten.

    9. Emoties: De mate waarin je contact kunt maken met je emoties en de energie ervan.

    Je kunt goed met emoties omgaan als je ze durft toe te laten, te ervaren en ze te uitten. Je hebt een gezonde balans tussen ze te onderdrukken en je erdoor te laten leiden.

    10. Mindset: De mate waarin jouw overtuigingen voor je werken.

    Je hebt een goede mindset als je bewust bent van jouw overtuigingen en ze je niet belemmeren in wat je hebt te doen. Je gebruikt positieve overtuigingen in jouw voordeel. In dit artikel schreef ik al uitgebreid over de groeimindset.

    Hoe meet je de belangrijkste tools (Tools For Life)?

    Nu je weet wat de Tools For Life zijn, wil je natuurlijk weten waar je zelf staat. Zodat je weet waar je kracht zit en waar je de meeste winst kunt boeken. De beste manier om dit te meten, is door middel van zelfbeoordeling. Je meet dan op basis van jouw eigen interpretatie en je vergroot direct jouw zelfbewustzijn. Om je te helpen heb ik een Tools For Life scoreblad gemaakt die je hieronder kunt downloaden.

    Je kunt jezelf nu per Tool For Life een cijfer geven. Vervolgens trek je een lijn tussen de cijfers, zodat je direct een overzicht hebt van jouw score.

    Dit ziet er bijvoorbeeld zo uit:

    In het voorbeeld hierboven zie je dat diegene onder andere hoog scoort op Passie en Veerkracht, maar laag op Rust en Routines. Dit geeft belangrijke input om doelgericht aan performance te werken.

    Hoe ontwikkel je jouw Tools For Life?

    De volgende stap is natuurlijk om jouw Tools For Life verder te ontwikkelen. Zo verbeter je je performance en ben je beter in staat jouw businessdoelen te bereiken.

    Je kunt hier in je eentje mee aan de slag gaan, of met de hulp van een expert. Dit is net als met trainen in de gym. Je kunt prima resultaten boeken met een eigen schema en zelfstandig de oefeningen doen, maar soms heb je ook behoefte aan een personal trainer. Die kan snel zien waar je winst kunt boeken en je feedback geven op je uitvoering. Besef wel dat, net als in de sportschool, je uiteindelijk zelf het werk moet doen.

    Dit is je stappenplan als je er zelf mee aan de slag gaat:

    Stap 1: Vul jouw Tools For Life scoreblad op basis van zelfbeoordeling

    Stap 2: Kies de tool die je de komende tijd bewust wilt verbeteren

    Stap 3: Visualiseer hoe voor jou een ‘10’ eruitziet

    Stap 4: Bepaal jouw volgende stap, dus één punt hoger

    Stap 5: Ga opzoek naar nieuwe inzichten en kom in actie

    Stap 6: Evalueer jouw actie (wat werkt wel? wat werkt niet?)

    Stap 7: Vier jouw progressie

    Stap 8: Ga weer terug naar stap 1 & repeat 😉

    Jouw performance verbeteren met een expert?

    Het stappenplan hierboven vraagt om goede keuzes, nieuwe inzichten en discipline om in actie te komen. Daarbij is het in de praktijk best lastig om progressie bij te houden. Daarom vragen veel ondernemers deskundige hulp van een performance coach.

    Ik kan je helpen om bovenstaande stappen eenvoudig te zetten met de grootste impact. Eén performance coachsessie kan je hier al bij helpen. Deze sessie bied ik je graag gratis en vrijblijvend aan, zodat je kennis kunt maken met performance coaching en met mij als coach.

    Wil je jezelf verbeteren en daarmee dichter bij je businessdoelen komen?

    Lees meer

    Van binnen naar meditatie met dr. Steven Laureys

    In mijn zoektocht naar de beste tools vanbinnen, ging ik in gesprek met de Belgische topdokter Steven Laureys. Als neuroloog en arts is het zijn doel om te ontdekken hoe ons brein werkt. Na jarenlang onderzoek heeft hij aangetoond dat meditatie helpt om je hersenen te trainen, bewuster in het leven te staan en beter om te kunnen gaan met stress.

    Luister het hele gesprek en lees de grootste take-aways.

    Wat is de definitie van meditatie?

    Dr. Steven Laureys definieert meditatie als een persoonlijke ervaring, waarbij het gaat om de ervaring zelf, dus in feite is meditatie ‘mediteren’. Hierbij draait het om aandacht. Dit is nog heel breed. Hij maakt daarom de vergelijking met sport. Net als sport heeft meditatie oneindig veel verschillende vormen en mogelijkheden. Meditatie is als menselijke gymnastiek, met aandacht voor wat er tussen je twee oren gebeurt.

    Wat zijn de meest gebruikte vormen van meditatie?

    Er zijn veel verschillende ‘formele’ meditatievormen, maar drie ervan springen eruit. Deze meditatievormen zijn afgeleid van het boeddhisme, maar passen ook in ons westerse leven. Daarnaast zijn ze het meest wetenschappelijk onderzocht.

    Ademhalingsmeditatie: bij deze vorm breng je je aandacht naar je ademhaling.

    Mindfulnessmeditatie: bij deze vorm breng je je aandacht bij alles wat je in het hier en nu ervaart.

    Liefdevolle aandachtmeditatie: bij deze vorm breng je je aandacht naar liefde voor jezelf en je medemens.

    Hoe doe je wetenschappelijk onderzoek naar meditatie?

    De uitdaging van bewustzijnsonderzoek is dat de persoonlijke ervaring moeilijk te meten is. Maar door vernieuwende technologie, zoals hersenscans en MRI’s, lukt het de laatste jaren steeds beter. Daarnaast wordt er gebruikt gemaakt van gesprekken met ervaringsdeskundigen. Onder andere met Matthieu Ricard, een boeddhistische monnik met meer dan 60.000 uur meditatie-beoefening. Hierdoor kon dr. Steven Laureys het brein onderzoeken van een ‘topatleet’. Dit gaf veel nieuwe inzichten en bevestigingen over de effecten van meditatie. Hij sloeg hiermee de brug tussen objectieve metingen en subjectieve ervaringen. Dit heeft hij samengevat in ‘Het no-nonsense meditatie boek’.

    Wat zijn de belangrijkste effecten van meditatie voor ambitieuze professionals?

    Dr. Steven Laureys benadrukt allereerst dat ambitieuze professionals natuurlijk geen boeddhistische monniken zijn. Ambitieuze professionals hebben een druk leven met veel taken, die kunnen niet de hele dag mediteren. Toch hebben ze veel kunnen leren van de extremen. Je kunt zien dat meditatie echt een impact heeft, voor iedereen.

    Positieve effect 1: Meditatie heeft een positief effect op de structuur van je brein, waaronder je aandachtsnetwerken en geheugennetwerken. Dus het helpt met het verbeteren van je focus.

    Positieve effect 2: Daarnaast kan het ook helpen met je emotionele welzijn. Door meditatie word je bewuster van wat je voelt en leer je beter omgaan met verschillende emoties. Dit kan zelfs voorkomen dat je in een burn-out terechtkomt.

    Positieve effect 3: Tenslotte kan het helpen om je kernwaarden te ontdekken. Het wordt steeds belangrijker voor professionals om voor jezelf te bepalen wat belangrijk voor je is. Meditatie helpt je hiermee en kan dus bijdragen aan een gezonde work-life balance.

    Tot slot extra goed en geruststellend nieuws: Dr. Steven Laureys benadrukt dat je geen boeddhistische monnik hoeft te worden om de effecten te ervaren van meditatie. Wetenschappelijk onderzoek toont aan dat als je elke dag een paar minuten mediteert voor de komende acht weken, je ook al positieve effecten kunt meten.

    Meer over meditatie? Luister dan ook mijn gesprek met Giel Beelen.

    Lees meer

    Van binnen naar meditatie met Giel Beelen

    Voor de docucast ‘Geert van binnen’ ga ik op zoek naar de beste tools die we in ons hebben om doelen te bereiken. In de eerste serie ga ik van binnen naar meditatie met Giel Beelen. Luister het gesprek hieronder en lees mijn belangrijke inzichten uit ons gesprek.

    #1 Je bent al goed genoeg

    Giel benadrukt allereerst dat het belangrijk is om te beseffen dat je niet per sé aan meditatie, of wat dan ook, hoeft te doen om goed genoeg te zijn. Dit is dé grote valkuil bij persoonlijke groei, en met name voor ambitieuze professionals: de denkfout dat je pas goed genoeg als je alles onder de knie hebt. Het is tegelijk veel ontspannener om vanuit de gedachte ‘ik ben al goed genoeg’, iets nieuws als meditatie te ontdekken en leren.

    #2 Alles is te trainen

    Op het moment dat Giel bij zichzelf een buikje begon te zien, besloot hij er iets aan te gaan doen. Toen hij vervolgens in de sportschool kwam en aan de slag ging, ontdekte hij dat hij door te trainen ‘gewoon’ een sixpack kon creëren. Vanaf toen is bij hem de overtuiging ontstaan dat alles is te trainen, zowel fysiek als mentaal. Dit noemen ze ook wel een groeimindset, die ik in dit artikel beschrijf. Deze groeimindset helpt ook enorm bij meditatie.

    #3 Meditatie in ochtendritueel

    Op zijn eigen platform en podcast Kukuru gaat Giel in gesprek met expert rondom onder andere spiritualiteit en meditatie. Wat opviel is dat nagenoeg ieder gast een ochtendritueel heeft. En sterker nog, dat dit ochtendritueel er eigenlijk ook altijd sprake is van een vorm van meditatie.

    #4 Er is géén goed of fout

    Je kunt meditatie niet goed of fout doen. We zijn geneigd om onszelf te beoordelen, maar de kunst is juist om geen oordeel te hebben over jouw meditatie. Je kunt dus de prestatiegerichtheid loslaten bij het mediteren. Juist dat is wat Giel ook prettig eraan vindt: je moet even niks, alles is goed. Je leert hierdoor ook nog eens beter te accepteren wat er is, in plaats van je ertegen te verzetten en daarmee juist te versterken.

    #5 Meditatie-beoefening is een proces

    De eerste keer meditatie zag er anders uit dan de huidige manier van mediteren. Dit is een proces geweest, waarbij de kunst is om te ontdekken wat voor je werkt. Voor Giel werkt het nu goed om te beginnen met affirmaties (uitspreken van positieve overtuigingen over jezelf) en dan te gaan mediteren, zodat hij de meditatie ingaat als de beste versie van zichzelf. Het is een kwestie van experimenteren en bijsturen.

    #6 Begin eenvoudig door te focussen op je ademhaling

    Voor iedereen die wil beginnen met meditatie, adviseert Giel om te beginnen met het focussen op je ademhaling. Dit is laagdrempelig en totaal niet zweverig. Als je dus even focust op je eigen in-en uitademen, ben je gewoon al aan het mediteren. Hier zijn weer verschillende vormen in te vinden, waarmee je telkens ook de moeilijkheidsgraad kunt bepalen.

    #7 De grote winst: rust in je hoofd

    Tenminste, bij Giel is dit het grote effect. Hij zegt zelfs dat ‘de storm in zijn hoofd erdoor gaat liggen’. Hierdoor heeft hij geen medicijnen meer nodig voor zijn ADD. Als hij regelmatig mediteert, vindt hij dezelfde rust en focus waar hij anders dus pillen voor nodig zou hebben. Daarnaast levert het hem ook veel op als professional, welke voordelen dit zijn lees je verderop in dit artikel.

    #8 De verschillende vormen meditatie

    Grofweg kun je onderscheid maken tussen twee verschillende vormen van meditatie. Je hebt een soort mindfulness-meditatie, waarbij je tot rust komt en focust op het hier en nu. En daarnaast heb je een vorm waarbij je als het ware je zintuigen opent (dus ook je ogen open) en je op die manier probeert waar te nemen wat er is. Bij deze laatste vorm ligt de focus vooral op het loskomen van je ego. Dit is de vorm die monniken beoefenen. Beide vormen zijn waardevol en kun je ook door elkaar heen beoefenen.

    #9 Maak voorzichtig gebruik van je ego

    Eén van de doelen van meditatie is juist om meer los te komen van je ego. Maar je hebt nu eenmaal een ego, en die kan ook de kop op steken als je aan meditatie-beoefening doet. Zo vind je ego het heerlijk om een goede reeks neer te zetten van de dagen dat je mediteert. Volgens Giel is hier niks mis mee en geeft hij juist het advies om op een gezonde manier je ego te gebruiken om de juiste dingen te doen en vol te houden.

    #10 Wat levert meditatie op voor Giel Beelen als professional?

    Natuurlijk wil je ook vooral weten wat meditatie je kan opleveren. Dit levert het Giel, doordat hij de rust weet te vinden, concreet op als professional:

    • Een helikopter view om een moment te hebben waarbij je even uitzoomt, zodat hij minder verzand in alles wat hem nu bezighoudt en zijn aandacht vraagt.
    • Minder bezig te zijn met de toekomst (en dus op alles wat nog op zijn to-do lijst staat), en meer focus op het moment. Hiermee helpt het je enorm om in flow te komen en te blijven.
    • Het werkt net als slaap: hoe meer hij slaapt, hoe scherper hij is en uiteindelijk hoe meer tijd hij heeft op een dag. Dit maakt het voor hem een waardevolle investering van je tijd.
    Bonus: Welke hulpmiddelen voor meditatie gebruikt Giel Beelen?

    Silentmode
    Dit is een soort ooglap met speakers voor een geleide ademhaling. Je kunt kiezen of je energieverhogend of energieverlagend. Hier kun je meer vinden over de Silentmode.

    Meditation moments
    Dit is de meditatie-app van Michael Pilarzcyk (bekend van o.a. het boek Master Your Mindset). Giel vind de stem fijn en gebruikt de app graag voor het slapen of als dankbaarheidsmeditatie.

    Insight timer
    Deze app gebruikt Giel vooral voor de muziekfragmenten.

    Yoga Nidra (House of Deeprelax)
    Deze app helpt je om verschillende hersenstaten te komen. Op dit moment is Giel hiermee aan het experimenteren en gebruikt hij het vooral om te ontspannen en mee in slaap te vallen.


    Ook benieuwd naar de boekentips van Giel Beelen op het gebied van persoonlijk leiderschap?
    Schrijf je dan in voor mij mailing en ontvang ze direct.

    Lees meer

    Hoe je een boek leest, zonder te lezen

    Als kind vond ik boeken lezen heerlijk. Later kreeg ik er een hekel aan (iets met student-zijn, verplichte boekenlijsten en tentamens). En nu geniet ik er weer volop van.

    Maar er zijn ook genoeg professionals die hun hele leven weerstand hebben tegen boeken lezen. Of er misschien wel van houden, maar er maar niet aan toe lijken te komen.

    Ik kan me goed voorstellen dat je weinig met boeken hebt, maar als life long learner wel je voordeel wilt doen met alle kennis die beschikbaar is.

    Goed nieuws: die waardevolle informatie die auteurs delen in boekvorm, is op veel meer manieren toegankelijk, dus ook op een manier die helemaal bij jou past. Dit zijn de beste manieren:

    YouTube video’s

    De tube staat vol met waardevolle video’s, waaronder natuurlijk die van TEDx. Zoek maar eens op de auteur van een populair boek. Grote kans dat hij of zij een TED talk heeft gegeven en z’n belangrijkste inzichten samenvat in zo’n 20 minuten. Ik kan je bijvoorbeeld deze talk van Tony Robbins aanraden, een classic. En onderaan dit artikel vind je nog meer aanraders.

    Instagram accounts

    Oké, deze is tricky: voor je het weet je zit te scrollen zonder dat je ook alweer weet waarom. Maar Instagram kan voor jou wel een hele waardevolle bron van informatie zijn. Als je bijvoorbeeld de auteur gaat volgen van een boek die je aanspreekt, zal je al veel inzichten meekrijgen. In dat kader kan ik het Instagram account van James Clear (auteur van ‘Elementaire gewoontes’) aanraden. Geen poespas, veel rake content.

    Nieuwsbrieven

    Tuurlijk, veel nieuwsbrieven zijn irritant en vullen je mailbox met nog meer onzin. Maar er zijn ook mailings die absoluut de moeite waard zijn en je dus helpen om in korte stukken veel bruikbare kennis op te doen. Als je je bijvoorbeeld in de Stoïcijnse mindset wilt verdiepen, maar de boeken van Ryan Holiday graag overslaat, dan raad ik je de (engelstalige) mailing van Daily Stoic aan. Maar ook die van Seth Godin is top. Trouwens, wist je dat je ook op mijn mailinglijst kunt komen, schrijf je hier in, ik beloof je niet te spammen 😉)

    Luisterboeken

    Deze is vooral geliefd bij een grote groep die liever luistert dan leest. Een extra voordeel is dat je kunt multitasken. Zo luister je met gemak een boek terwijl je aan het stofzuigen, wandelen of autorijden bent. Daarbij is ook de kwaliteit van de luisterboeken en platforms verbeterd en spreken veel auteurs hun eigen boek in. Eén van de bekendste plek voor luisterboeken is natuurlijk Storytel, met inmiddels een grote ‘bibliotheek’.

    Podcasts

    En natuurlijk mogen podcasts niet ontbreken in dit rijtje! Ideaal voor als je meer van het luisteren bent, maar minder van de audioboeken. Daarnaast vind je vaak goede interviews met de auteur van het boek die je interessant vindt. Hier krijg je de inhoud al goed mee en worden vaak ook de vragen gesteld waar je als lezer tegenaan loopt. In dit artikel over persoonlijke ontwikkeling vind je mijn lijstje met podcast tips.

    Ontdek de Persoonlijk Leiderschap Boekencast

    Spreekt deze laatste vorm je aan, dan is er uiteraard maar één podcast die je aan je lijst wilt toevoegen: Persoonlijk Leiderschap Boekencast van moi 🙋‍♂️ Wekelijks deel ik van de beste boeken op het gebied van persoonlijk leiderschap de grootste inzichten. Als je alle afleveringen van een boek checkt, durf ik te beweren dat je zeker 75% van de kernboodschap te pakken hebt. Mocht je benieuwd zijn of deze podcast ook iets voor jou is, check ‘m hier.


    Lees meer

    Hoe je vertrouwen houdt in het proces (5 tips)

    F*ck het proces.

    Dat is het gevoel waar iedereen die een doel nastreeft vroeg of laat mee te maken krijgt. Zeker als het gewenste resultaat uitblijft. En dat is vaker dan we willen, want wie ambitieus is wil nu eenmaal gister resultaat zien.

    Het doet mij altijd denken aan de tijd dat ik als coach aan de weg timmerde terwijl ik als callcentermedewerker werkte voor voldoende inkomsten. Ik ging uit van een paar maanden, maar dit werden een paar jaren. Geloof me, meerdere malen en voor steeds langere periodes had ik daar het F- het proces-gevoel.

    De bekende auteur James Clear noemt dit heel toepasselijk de ‘vallei van teleurstelling’. Zo ziet dat eruit volgens hem:

    De grote vraag is: hoe overleef je deze vallei?

    Het antwoord van alle experts kun je vast dromen: vertrouw op het proces. Of zoals dat zo mooi klinkt in het Engels: ‘Trust the process, don’t rush the process!’.

    Maar dat is makkelijk gezegd. Zeker als je steeds meer frustratie voelt over je huidige resultaten terwijl je kijkt naar de berg werk dat nog voor je ligt. Rationeel weet je natuurlijk dat het proces zo werkt. Gras wordt niet langer door eraan te trekken. En dat je het niet ziet groeien als je ernaar kijkt, wil niet zeggen dat het niet gebeurt. Want voor je het weet sta je weer met je grasmaaier. Alleen ratio kan niet altijd op tegen de emotie van het F-het proces-gevoel.

    Natuurlijk moet je vertrouwen op het proces. Alles in je leven tot op dit punt bewijst dat. Hou vol, hoe moeilijk het soms ook is. Het is net als de Belastingdienst: leuker kunnen we het niet maken, wel makkelijker.  En om het jezelf iets makkelijker maken, deel ik graag de volgende praktische tips:

    #1 Bedenk waarom je ooit bent begonnen

    Er is een moment geweest dat je vol goede moed aan deze reis bent begonnen. Natuurlijk wist je toen niet wat je nu allemaal weet. Maar het belangrijkste is dat je toen een belangrijke reden had om in actie te komen. Haal dat gevoel eens terug: waarom doe je wat je doet?

    #2 Noteer al jouw kleine overwinningen van de afgelopen periode

    Dit kan van alles zijn. Uit bed stappen als de wekker gaat is bijvoorbeeld zo’n overwinning. Geloof me, jij kunt een waslijst van overwinningen noteren.

    #3 Ga intensief sporten

    Dit zorgt ervoor dat je uit je hoofd gaat en je frustratie om kan zetten in beweging. Ook een sport de perfecte reminder dat je op het proces kunt vertrouwen: er is nog nooit iemand fit geworden met één work-out. Het gaat altijd om kleine stapjes in de goede richting.

    #4 Gun jezelf rust en plezier

    Iedereen die tegen het F-het proces-gevoel aanloopt neemt wat ‘ie doet serieus. Anders zou je er geen last van hebben. Gun jezelf dus zo nu en dan écht even een pauze van wat je doet. Zoek afleiding en ga wat leuks doen met anderen. Wedden dat je energie om verder te gaan weer terugvindt.

    #5 Laat je inspireren door anderen

    Iedereen die grote prestaties heeft geleverd, heeft meerdere verhalen over hoe jij je nu voelt. Wie ook maar jouw grote held is, duik in zijn of haar verhaal en je ontdekt momenten in het proces dat het gewenste resultaat uitbleef. Misschien wilde degene zelfs opgeven. Als dat was gebeurd, was het nooit jouw held geweest. Nu is het jouw beurt om door te gaan.

    Het slechte nieuws is dat het proces niet altijd een fun ride is. Het goede nieuws is dat je er zonder het proces nooit komt. En dat de beloning van het bereiken van jouw doel groot is. Dus blijf vertrouwen op het proces, voor je het weet ben je aan het oogsten.


    Lees meer

    Gewoontes (hoe je gewoontes ontwikkelt)

    Zoals de filosoof Aristoteles zei: “We are what we repeatedly do, excellence is not an act but a habit”. Vrij vertaald: als je jezelf serieus neemt, neem je je gewoontes serieus. Het aanleren van gewoontes gaat om repeterende patronen in je leven die jou helpen. In dit artikel ontdek je wat de belangrijkste principes en stappen zijn voor het creëren van goede gewoontes.

    Wat zijn de drie meest gemaakte fouten bij het creëren van gewoontes?

    Vertrouwen op motivatie
    Het beginnen met een nieuwe gewoonte is vaak niet zo moeilijk. De motivatie is dan nog heel hoog. Het is niet voor niks dat de eerste maand van het jaar het drukst is bij de sportschool. Velen denken dat motivatie genoeg is om een gewoonte te creëren. Dit is een denkfout. Motivatie is genoeg om te beginnen, maar zonder een goed systeem ga je het niet volhouden.

    Te snel resultaat willen zien

    Herken je dat? Je bent net twee keer in de week naar de sportschool geweest en kijkt in elke spiegel of je al resultaat ziet. Zo werkt het niet, helaas. Vaak is er een lange tijd van hetzelfde gedrag nodig om de vruchten ervan te plukken. Als je dat niet beseft, word je te ongeduldig en stop je er voortijdig mee.

    Een omgeving die niet meewerkt

    Als je omgeving niet ingericht is op jouw nieuwe gewoonte, dan maak je het jezelf heel moeilijk. Een mooi voorbeeld is dat van de persoon die zich voorneemt om gezond te eten gebruikmaakt van een koelkast vol ongezonde voeding. Hieronder vallen ook de mensen in je omgeving. Een goede gewoonte ontwikkelen met mensen die hier constant negatief op reageren, is een extra grote uitdaging. Je wilt mensen om je heen die je steunen.

    Hoe creëer je gewoontes?

    Principe I: Zet elke dag een stapje
    Dit principe wordt ook wel het compound effect genoemd. Het gaat erom dat het resultaat van ‘elke dag een klein beetje’ veel groter is dan van ‘in één keer heel veel’. Je maakt dan gebruik van de kracht van het stapelen. De Amerikaanse ‘gewoonte-expert’ James Clear besteedt er in zijn boek ‘Elementaire gewoontes’ veel aandacht aan en maakt het effect van ‘elke dag een klein beetje’ duidelijk met deze grafiek:

    Het effect van kleine gewoontes die stapelen over een lange periode. Als je elke dag 1% beter wordt, eindig je met bijna 37% betere resultaten na een jaar.

    Principe II: Maak het klein

    Hoe kleiner de taak, hoe groter de kans is dat je het regelmatig doet. En hoe regelmatiger je het doet, hoe sneller het een gewoonte wordt. Het is dus belangrijk om de gewoonte die je wilt creëren zo klein mogelijk te maken. Hiermee vang je motivatiedips – die er sowieso gaan komen – op. In het boek ‘Tiny Habits’ legt de Amerikaanse schrijver BJ Fogg dit uit en onderbouwt het met onderstaande afbeelding.

    Wat is een stappenplan voor gewoontes?

    Stap 1: Besluit wie je wilt zijn
    Alles begint bij besluiten wie je wilt zijn. Hierover schreef ik eerder dit artikel. Hoe je jezelf ziet, is de belangrijkste motivatie om nieuwe gewoontes aan te leren. Denk aan de personal trainer die zelf fit en energiek voor de dag komt. Bij deze stap bepaal je dus ook jouw doel.

    Stap 2: Formuleer een nieuwe gewoonte

    Als je weet wie je wilt zijn en welk doel daarbij hoort, kun je een gewoonte formuleren. Belangrijk hierbij is dus dat je het klein houdt. Kies het liefst een gewoonte die je elke dag kunt uitvoeren. Voor een personal trainer kan dit ‘elke dag twee liter water drinken’ zijn.

    Stap 3: Bedenk een implementatie-intentie
    Als je weet welke gewoonte je wilt implementeren, is het belangrijk om vast te stellen wanneer je dit doet. Kies een moment waarop je al een gewoonte uitvoert, zoals tandenpoetsen. Vervolgens formuleer je een implementatie-intentie met deze zin:

    ‘Als situatie X [een huidige gewoonte, gebeurtenis of tijdstip] dan reageer ik door Y [nieuwe gewoonte] te doen.’

    Stap 4: Voer je gewoonte uit
    Ha, ja deze stap mag niet ontbreken natuurlijk. We kunnen nog zulke mooie gewoontes bedenken en implementatie-intenties formuleren, maar uiteindelijk gaat het om de actie! Voer dus de nieuwe gewoonte uit op het moment dat je hebt vastgesteld.

    Stap 5: Houd je voortgang bij

    Last but not least, deze stap wil je niet overslaan. Het bijhouden van jouw voortgang, de mate waarin je jouw gewoontes weet uit te voeren, is heel belangrijk, om twee redenen. Je laat je eigen progressie zien (waarmee je je motivatie vergroot) en je kunt waar nodig bijsturen.

    Door bovenstaande stappen te doorlopen lukt het mij om elk jaar minimaal 12 boeken te lezen. Dit past bij wie ik wil zijn (een student voor het leven en kennisdeler). Ik heb er een concreet doel van gemaakt en een super effectieve implementatie-intentie bij bedacht: ‘Als ik thuiskom van een werkdag, leg ik een boek op de bank.’ Door deze eenvoudige actie uit te voeren, is de drempel enorm laag om elke dag een aantal bladzijden te lezen.

    Wil jij ook aan de slag met goede gewoontes, maar mis je inspiratie? Hieronder vind je een lijst met 50 gewoontes om je leven en prestaties te verbeteren.

    Lees meer

    Groeimindset (werk aan een winnende mindset)

    Mindset gaat over jouw overtuigingen. Het heeft een groot effect op wat je wel of niet doet. Een goede mindset kun je ontwikkelen op alle gebieden in je leven. Maar de belangrijkste om mee te beginnen is een groeimindset. In dit artikel ontdek je wat een groeimindset is, wat het je oplevert en hoe je het verbetert.

    Wat is een groeimindset?

    Een groeimindset gaat uit van de overtuiging dat je talent en intelligentie kunt ontwikkelen. Iemand met een groeimindset gelooft in groei van wat je kent en kunt. Je bent ervan overtuigd dat, als je je voldoende inzet, je in staat bent om nieuwe vaardigheden te leren.

    Tegenover de groeimindset staat de statische mindset. Iemand met een statische mindset is ervan overtuigd dat talent en intelligentie vaststaan. Je gelooft dat je nou eenmaal iets (goed) kunt of niet. En dat je nu eenmaal ‘slim’ bent, of niet. 
    Het verschil tussen een groeimindset en een statische mindset lijkt onschuldig, maar heeft grote gevolgen voor het benutten van jouw potentie als professional. Dit blijkt uit wetenschappelijk onderzoek van Carol Dweck, die hierover het boek ‘
    Mindset’ schreef.

    Wat levert een groeimindset je op?

    Met een groeimindset geloof je dus in ontwikkeling. Deze overtuiging is de belangrijkste basis om jouw potentie te benutten. Het heeft namelijk een enorm positief effect op jouw gedrag. Hieronder som ik de belangrijkste effecten voor jou als professional op.

    Makkelijker nieuwe uitdagingen aangaan
    Als je gelooft dat je door inzet iets kunt bereiken, ben je sneller geneigd om uitdagingen aan te gaan. Je laat je niet afschrikken door het feit dat je iets nu nog niet begrijpt of beheerst.

    Meer inzet en motivatie tonen
    Met een groeimindset krijg je energie om je ergens voor in te zetten, omdat je gelooft dat je er de vruchten van gaat plukken. Je krijgt motivatie om te leren, te studeren en te groeien. 

    Beter omgaan met obstakels
    Obstakels, tegenslagen en weerstand schrikken je minder af als je weet dat je het nodig hebt om te groeien. Sterker nog, met een groeimindset zet je een tegenslag om in winst.

    Gebruikmaken van kritiek
    Als je naar een doel werkt, krijg je hoe dan ook te maken met kritiek. Dit voelt nooit lekker. Maar met een groeimindset zie je het als feedback en gebruik je het in je voordeel.

    Anderen helpen om te winnen
    Je bent veel minder jaloers op het talent of succes van anderen. Je krijgt er juist motivatie van en geniet ervan om anderen te zien winnen. Dit is de kracht van inspirerende leiders.

    Het grote gevolg van deze positieve effecten is dat je meer plezier krijgt in het proces en een grotere kans hebt op het benutten van je potentie.

    Hoe verbeter je je groeimindset?

    Als je bewust bent van de voordelen van een groeimindset, dan wil je deze natuurlijk zelf zoveel mogelijk ontwikkelen. Belangrijk is om te beseffen dat dit niet vanzelf gaat, of dat je er maar eenmalig aandacht hoeft te besteden. Het verbeteren van jouw groeimindset is een continu proces. Dit gaat je hierbij helpen:

    Zie uitdagingen als groeikansen
    Het is belangrijk om jezelf aan te leren om elke uitdaging waarop je stuit, te zien als een kans om te groeien. Laat je dus niet te snel afschrikken als je tegen een nieuwe uitdaging aanloopt. Als je de berg beklommen hebt, ben je weer enorm gegroeid.

    Focus op het proces, niet het eindresultaat
    Dit doe je door in kaart te brengen welke tussenstappen er zijn tussen waar je nu bent en wat je wilt bereiken en vervolgens in actie te komen.

    Leer van anderen
    Door te kijken en te leren van anderen, stimuleer je je eigen groeimindset. Het succes van iemand is slechts het topje van de ijsberg, daaronder zit ongetwijfeld een heel proces van vallen en opstaan. Hiervan kan je enorm veel leren.

    Houd jouw progressie bij
    Door bij te houden welke stappen je maakt richting jouw doel, zie je welke vooruitgang je boekt. Dit helpt om aan jezelf te bewijzen dat je je ontwikkelt en motiveert om je te blijven inzetten.

    Verdiep je in het brein
    Ons brein is bijzonder krachtig en veelzijdig. Hierover zijn steeds meer informatie en onderzoeken beschikbaar. Door je te verdiepen in hoe het brein werkt, zal je steeds weer ontdekken dat ons brein in staat is om te ontwikkelen.

    Vind jouw beste leerstijl
    Een groeimindset is gericht op continu leren. Ieder mens kan leren, maar de manier waarop je dit het beste (en liefst) doet, verschilt per persoon. Ook jij hebt een voorkeur voor de manier waar je leert. Als je dit ontdekt, kun je er gebruik van maken. Ik schreef hier al eens over in dit artikel over persoonlijke ontwikkeling.

    Gebruik het woord ‘nog’ voor ‘niet’

    Als iets niet direct lukt, zijn we snel geneigd om te zeggen ‘ik kan het niet’. Maar deze gedachte of uitspraak is een dooddoener voor je groeimindset. Gelukkig kun je dit snel veranderen in een krachtige uitspraak, door het woordje ‘nog’ toe te voegen. ‘Ik kan het nog niet’ stimuleert ontwikkeling en daarmee jouw groeimindset.

    Waar kan ik meer ontdekken over een groeimindset?

    Als je meer wilt ontdekken over een groeimindset dan zijn er veel bronnen beschikbaar. Deze kan ik je aanraden:

    Boeken
    Mindset – Carol Dweck
    In dit boek ontdek je de kracht van een groeimindset, gebaseerd op tientallen jaren onderzoek. Aanrader voor iedereen in het bedrijfsleven en het onderwijs.

    Talent van morgen
    – Bart Heuvingh en Marco van der Heide
    In dit boek ontdek je het belang van een groeimindset binnen de sport. Aanrader voor elke sporter en trainer/coach.

    Podcasts
    Drive – Mark Tuitert
    In deze podcast gaat Mark Tuitert in gesprek met gedreven atleten, ondernemers artiesten en wetenschappers.

    Growth Minds
    – Nico Oud
    In deze podcast gaat Nico Oud in gesprek met ondernemers vanuit het motto: grow your mind, grow your business.


    Blijf op de hoogte van nieuwe artikelen

    Lees meer

    Persoonlijk leiderschap (fundament voor succes)

    De basis van elk succes is persoonlijk leiderschap. Niet gek dus dat de term steeds vaker opduikt en gebruikt wordt onder professionals. Maar wat is het precies? Wat kun je ermee? En hoe ontwikkel je het?

    Wat is persoonlijk leiderschap?

    Een leidinggevende in een organisatie laat anderen – als het goed is tenminste – beter functioneren. Hij of zij stuurt aan en zorgt dat processen goed verlopen. Persoonlijk leiderschap is een variant daarop. Het draait om het aansturen van jezelf. 

    Persoonlijk leiderschap betekent dat je de regie neemt over je eigen leven. Je accepteert jezelf, kent jezelf, bepaalt de richting waarin je beweegt en zorgt voor resultaat. Zo zorg je dat je effectief kunt handelen in een steeds veranderende omgeving. 

    Voor elke ambitieuze professional vormt persoonlijk leiderschap het startpunt. Zoals Stephen Covey zegt: ‘Pas als je leiding kunt geven aan jezelf, kun je leidinggeven aan anderen.’ Effectief leiderschap begint dus altijd bij persoonlijk leiderschap.  

    Persoonlijk leiderschap is heel breed. Om hier helderheid in te creëren, verdeel ik het in onderstaande vier gebieden. 

    • Zelfacceptatie
    • Zelfkennis 
    • Richting 
    • Effectiviteit 

    Op elk gebied kun je je ontwikkelen. Voor deze vier pijlers vertel ik hieronder hoe je dat doet

    1. Zelfacceptatie

    Het fundament van persoonlijk leiderschap is zelfacceptatie. Dit gaat over hoe tevreden je over jezelf bent en of je kunt accepteren dat je bent wie je bent. Dit bepaalt weer in grote mate hoe je naar jezelf kijkt: jouw zelfbeeld. Als je jezelf accepteert zoals je bent, dan creëer je een gezond zelfbeeld, en heb je een stabiele basis om je leven mee vorm te geven.

    Je kunt je zelfacceptatie op verschillende manieren verbeteren:

    Werk aan positieve overtuigingen (affirmaties) over jezelf
    Met het uitspreken van zogenaamde affirmaties, help je jezelf herinneren aan een positief geloof in jezelf. Bijvoorbeeld met de affirmatie ‘Ik ben goed genoeg’.

    Onderzoek waar je vandaan komt
    Hoe beter je weet waar je vandaan komt, hoe beter je jezelf kunt accepteren dat je bent wie je bent. Je gaat zien dat je onderdeel bent van een groter geheel.

    Sta bewust stil bij wat je goed doet
    Iemand met weinig zelfacceptatie is geneigd om vooral te kijken wat-ie niet goed doet. Door bewust te focussen op wat je goed doet, groeit jouw zelfacceptatie.

    2. Zelfkennis
    De volgende pijler binnen persoonlijk leiderschap is zelfkennis. Hoe beter je jezelf kent, hoe beter je jouw ideale leven kunt vormgeven. Wat zijn je waarden? Waar ben je goed in? Wat is jouw passie? Om antwoord te kunnen geven op deze vragen, is veel zelfkennis nodig.

    Je kunt je zelfkennis op verschillende manieren verbeteren:

    Doe een persoonlijkheidstest
    Een populaire manier om jezelf beter te leren kennen is door middel van een persoonlijkheidstest. De bekendste zijn DISC, Big Five, TMA en MBTI.

    Ontdek jouw kernwaarden
    Met het ontdekken van jouw kernwaarden ga je op zoek naar wat echt belangrijk voor jou is. Door dit proces aan te gaan leer je jezelf nog beter kennen.

    Houd een journal bij met reflecties op jezelf
    Een journal is een soort dagboek. Hierin kun je reflecteren op jezelf en gedachten en ideeën opschrijven. Deze reflecties kunnen enorm veel inzicht bieden in jezelf.

    3. Richting

    Een leider is verantwoordelijk voor het bepalen van de richting binnen een organisatie of een gedeelte van die organisatie. Voor persoonlijk leiderschap geldt dat voor jezelf. Je bepaalt een bepaalde koers die bij je past, mede op basis van de zelfkennis waarover je beschikt. Richting bepalen is vooral een kwestie van keuzes maken. Doe je dit niet, dan waai je in feite met alle winden mee. 

    Je kunt verschillende dingen doen om jouw persoonlijke richting te bepalen en verbeteren:

    Maak een vision board
    Op een vision board maak je jouw dromen en doelen visueel. In
    dit artikel leg ik precies uit wat het precies is en hoe je een vision board maakt.

    Plan regelmatig tijd voor jezelf
    Door tijd voor jezelf te nemen, creëer je de rust die je nodig hebt om vooruit te kijken. Het vergroot je overzicht en geeft je een heldere blik.

    Durf keuzes te maken op basis van intuïtie
    We zijn snel geneigd om te overdenken en vaak minder om onze intuïtie te volgen. Toch zit in dit laatste vaak juist de kennis om de juiste richting te volgen.

    4. Effectiviteit

    Persoonlijk leiderschap begint vanbinnen, in jouw binnenwereld. Maar uiteindelijk draait het ook (of misschien wel voorál) om wat je voor elkaar krijgt in de buitenwereld. Het is als het bouwen van een huis: dat begint met denkwerk, maar zonder te bouwen ontstaat er niks. Effectiviteit gaat over het vermogen om dingen voor elkaar te krijgen. Denk aan proactiviteit, productiviteit en het nemen van verantwoordelijkheid.

    Er zijn verschillende manieren om de effectiviteit van jouw handelen te vergroten:

    Kom in actie vóórdat je er helemaal klaar voor bent
    Jouw effectiviteit vergroot als je fouten durft te maken. Door in actie te komen, kun je sneller resultaten boeken en ontdekken wat wel en niet werkt. 

    Ontdek wat je nodig hebt om productief te zijn
    Iedereen zit anders in elkaar en heeft andere voorkeuren, ook als het gaat om productiviteit. De kunst is om te ontdekken wat voor jou het beste werkt.

    Leer jouw tijd en energie te managen
    Door gezonde routines in te bouwen, kun je ervoor zorgen dat je altijd voldoende tijd en energie hebt om jouw taken te volbrengen en doelen te bereiken.

    Hoe ziet persoonlijk leiderschap eruit?

    Zoals gezegd vormt zelfacceptatie het fundament. Het is het startpunt dat de overige stappen faciliteert. De volgende drie stappen zijn in feite te vereenvoudigen tot zijn, denken en doen. Zelfkennis heeft betrekking op zijn: jouw waarden, emoties en intuïtie. Richting gaat over denken: je visie, jouw visie, doelen en mindset. Effectiviteit gaat over doen: presteren, focussen en routines. Deze komen terug in onderstaande piramide.

    Wat levert persoonlijk leiderschap jou op?

    Persoonlijk leiderschap zorgt voor een waslijst aan voordelen. Om het overzichtelijk te houden, heb ik ze teruggebracht tot onderstaande drie winstgebieden.

    Meer rust
    Je weet beter wat je zelf wilt. Dat maakt je proactief. Je legt de verantwoordelijkheid voor wat er gebeurt niet bij externe factoren, maar bij jezelf.

    Meer plezier
    Je bent bezig met de dingen die je leuk vindt, die je goed kan en die belangrijk voor je zijn. 

    Meer resultaat
    Jij bent de enige constante factor in elke situatie die je tegenkomt. Als jij steeds beter handelt, dan pluk je daar vroeg of laat de vruchten van.

    Hoe kun je hiermee aan de slag?

    Als coach help ik professionals om hun doelen te bereiken door hun persoonlijk leiderschap te vergroten. Dit is maatwerk en daarom onmogelijk volledig te vangen in een artikel. Ben je benieuwd waar jij staat op het gebied van persoonlijk leiderschap en wat het jou nog meer kan opleveren?

    Lees meer

    Kernwaarden (hoe je ze vindt en wat je ermee kan)

    Iedereen heeft bepaalde kernwaarden. De een is zich hier alleen een stuk bewuster van dan de ander. Kernwaarden geven richting aan de keuzes die jij maakt en het gedrag dat je vertoont. In dit artikel ontdek je wat kernwaarden zijn, hoe je ze achterhaalt en wat je er vervolgens mee kunt in de praktijk.

    Wat zijn kernwaarden?

    Een kernwaarde is iets waar jij de meeste waarde aan hecht. Zo kan je bijvoorbeeld veel waarde hechten aan het gevoel van vrijheid in je leven. Vrijheid is in dit geval jouw kernwaarde. Dit zegt dus veel over jouw overtuiging en idealen.

    Kernwaarden zijn abstracte begrippen. Net zoals ‘vrijheid’ een abstract begrip is: het is algemeen en kan voor iedereen iets anders betekenen. Een kernwaarde gaat altijd over waarom je doet wat je doet. Zo kan het voor iemand belangrijk zijn om elke dag te kunnen schilderen. Je zou kunnen denken dat ‘schilderen’ een kernwaarde is, maar dit is meer de uitingsvorm. Een kernwaarde gaat een niveau dieper. Zo kun je ontdekken dat achter de behoefte om dagelijks te schilderen, de kernwaarde ‘creativiteit’ schuilt.

    Er zijn enorm veel verschillende kernwaarden. Waarschijnlijk zullen er veel daarvan ook een positief gevoel bij je oproepen. Maar de uitdaging is om te komen tot jouw meest belangrijke kernwaarden. Het is dus een kwestie van prioriteren. Een concreet doel is om te komen tot jouw top-vijf kernwaarden. Hiermee geef je voldoende ruimte voor jouw veelzijdigheid, maar blijf je ook bij de kern. 

    Het ontdekken van je kernwaarden levert je veel op. Ze helpen je een richting te kiezen en betere keuzes te maken. Maar ook om jezelf beter te begrijpen, een betere samenwerking met anderen aan te gaan en om te inspireren. Deze opbrengsten licht ik straks verder toe. Eerst leg ik uit hoe je jouw kernwaarden kunt achterhalen.

    Hoe achterhaal je jouw kernwaarden?

    Nu je weet wat kernwaarden zijn, ga je jouw eigen kernwaarden achterhalen. Belangrijk om hierbij te beseffen is dat we geen kernwaarden hoeven te kiezen. We bezitten de kernwaarden namelijk al. De kunst is dus met name om er bewust van te worden: ze boven water krijgen. Vandaar de term achterhalen.

    Er zijn verschillende manieren om jouw kernwaarden te achterhalen.

    Onderzoek de activiteiten waar je energie van krijgt
    Waar word je enthousiast van en spring je voor uit bed? Grote kans dat achter deze activiteiten jouw kernwaarden verborgen zitten. Word je enthousiast van grote en complexe opdrachten? Dan is één van jouw kernwaarde mogelijk ‘uitdaging’.

    Vraag om feedback van anderen
    Wat zien anderen als ze naar jou kijken? Dit kan informatie opleveren die je misschien zelf over het hoofd ziet, omdat het voor jou zo gewoon is. Voor jou is het bijvoorbeeld normaal dat je altijd kijkt naar wat er wél kan en denkt in mogelijkheden, maar kan een ander je duidelijk maken dat dit niet zo vanzelfsprekend is. Hierdoor ontdek je mogelijk dat één van jouw kernwaarden ‘optimisme’ is.

    Kijk naar momenten die jou raakten of irriteerden
    Wanneer irriteerde je je kapot aan iets of iemand? Dit is namelijk niet voor niks. Waarschijnlijk gebeurt er iets dat tegen jouw kernwaarden indruist. Zo kan je het verschrikkelijk vinden als iemand heel chaotisch en slordig is. Dit kan betekenen dat één van jouw kernwaarden ‘zorgvuldig’ is.

    Daarnaast is er nog een manier die vaak wordt toegepast, onder meer in trainingen. Hierbij maak je gebruik van een grote lijst met kernwaarden. Aan de hand van deze lijst kies je de vijf kernwaarden die het best bij jou passen.

    Voor het gemak heb ik zo’n lijst voor je opgesteld. Hierop staan ruim 100 kernwaarden waaruit je kunt kiezen. Wil je deze lijst ontvangen? Download deze via de link hieronder.

    Er zijn dus verschillende manieren om jouw top-5 van kernwaarden te achterhalen. Mijn advies is om meerdere manieren toe te passen voor het beste resultaat. Gebruik de lijst voor jezelf en vraag bijvoorbeeld iemand in je omgeving om feedback. Heb je een coach? Dan kan diegene jou hier ongetwijfeld ook mee helpen.

    Als je een lijst hebt gemaakt van kernwaarden, is de laatste stap om te komen tot jouw top-vijf. Heb je meerdere verzameld, dan zullen een aantal afvallen. Dit kun je doen door ze te rangschikken of telkens te kiezen tussen twee kernwaarden.

    Wat kun je met jouw kernwaarden?

    Jouw vijf kernwaarden achterhaal je natuurlijk om er je voordeel mee te doen. In de praktijk zijn er een aantal manieren om ze ‘tot leven te brengen’. 

    Je richting te bepalen
    Jouw kernwaarden dienen als een soort kompas. Zodra je weet wat voor jou de belangrijkste waarden zijn, kun je dat zien als jouw Noorden. Je kunt jouw (werkende) leven hier vervolgens mee in lijn brengen. Als je de kernwaarden ‘avontuur’ en ‘vrijheid’ hebt, dan kun je aan de hand daarvan bepalen dat ondernemerschap een goede richting voor jou is.

    In lastige situaties de juiste keuze te maken
    Op het moment dat je met een dilemma worstelt, kunnen jouw kernwaarden uitkomst bieden. Bij elke lastige keuze is het belangrijk om jezelf de vraag te stellen welke optie het best bij jouw kernwaarden past. Het kan verleidelijk zijn om op korte termijn te kiezen voor de weg van de minste weerstand, maar als het niet overeenkomt met je kernwaarden, dan betaal je op de langere termijn de prijs.

    Jouw eigen gedrag en gevoelens beter te begrijpen
    Kernwaarden vormen een belangrijke motor achter jouw gedrag en hoe je iets ervaart. Zo merk je mogelijk dat iets je veel energie en moeite kost, zonder precies te weten waarom. Kijkend naar jouw kernwaarden kun je inzicht krijgen in waarom je doet wat je doet. Met deze zelfkennis kun je jouw gedrag aanpassen en jouw invloed vergroten.

    De samenwerking met anderen te verbeteren
    Als je aangeeft wat belangrijk voor jou is, kun je werken aan een betere samenwerking. Anderen kunnen rekening houden met jouw kernwaarden en jou helpen om in je kracht te staan. Andersom kun je door jouw eigen inzicht beter het gesprek aangaan over de kernwaarden van een ander. Hoe meer ieder individu handelt vanuit zijn of haar kernwaarden, hoe beter de prestaties.

    Anderen te inspireren om zichzelf te zijn
    Hoe meer jij ontdekt waar je voor staat én daar ook naar handelt, hoe meer je anderen zal inspireren hetzelfde te doen. Goede leiders zijn niet bang voor wie ze in de kern zijn. Ze accepteren zichzelf. Hiermee daag je anderen (on)bewust uit om hetzelfde te doen. Own wie je bent en anderen volgen jouw voorbeeld.

    Ter inspiratie: mijn vijf belangrijkste kernwaarden

    Mijn persoonlijke zoektocht heeft geleid tot het achterhalen van mijn kernwaarden

    • Ambitie
    • Inspiratie
    • Groei
    • Spelplezier
    • Toewijding
    Ben je benieuwd naar coaching en wil je mijn hulp om jouw kernwaarden te ontdekken?

    Lees meer

    Vision Boards (hoe je ze creëert in 5 stappen)

    Stel je eens voor dat je een helder beeld hebt van jouw ideale toekomst. Een beeld waardoor je geïnspireerd raakt en motivatie van krijgt. Dat kan, en is eigenlijk helemaal niet zo ingewikkeld. Wat je ervoor nodig hebt is een vision board. In dit artikel ontdek je wat dit precies en hoe je eenvoudig jouw eigen vision board maakt.

    Wat is een vision board?

    Een vision board is een (al dan niet digitaal) bord met beelden die jou inspireren. Het gaat dus om inspirerende afbeeldingen, soms aangevuld met woorden en quotes. Je maakt als het ware een collage van jouw visie op de toekomst. Met een vision board zie je in één oogopslag een beeld van je ideale leven.

    Jouw vision board draait dus niet om SMART-doelstellingen. Integendeel. Het hoeft helemaal niet concreet te zijn, maar kan ook gewoon een gevoel uitstralen. Daar ga ik straks nader op in.

    Hoe maak ik een vision board? (vijf concrete stappen + tools)

    Nu je weet wat een vision board, is het natuurlijk de vraag hoe je het maakt. Dat kan heel eenvoudig, met vijf stappen. Wil je liever eerst ontdekken wat de belangrijkste uitgangspunten zijn voor een effectief vision board? Dan raad ik je aan eerst het hele artikel te lezen en dan terug te komen bij dit stappenplan.

    Als ambitieuze professional is jouw tijd schaars en heb je voldoende te doen. Je bent daarom waarschijnlijk op zoek naar een eenvoudige manier om een vision board te maken. Te veel gedoe en rompslomp maakt de kans groot dat je er niet aan begint of onderweg afhaakt.

    Dit is de belangrijkste reden waarom ik je adviseer om een digitaal vision board te maken. Dit werkt hetzelfde als een ‘gewoon’ vision board, met als enige verschil dat je deze online maakt. Dit brengt drie grote voordelen met zich mee.

    • Je hoeft geen stapels met magazines te verzamelen voor afbeeldingen.
    • Je kunt eenvoudig knippen en plakken (lees: kopiëren en plakken).
    • Jouw vision board is altijd binnen handbereik.

    Het doel en de stappen van een digitaal vision board zijn dus hetzelfde als bij een gewoon vision board. Maar met een digitaal vision board kun je handig gebruik maken van een aantal gratis online tools. Hieronder lees je welke vijf concrete stappen je doorloopt en welke tools je per stap gebruikt.

    Stap 1: Begin met een leeg vision board
    Tool:
    Canva
    Het begint natuurlijk met een leeg vision board om te vullen. De beste gratis plek om deze te maken is via Canva. Op deze website kun je je eigen fotocollage ontwerpen en beschik je direct over een database aan afbeeldingen. Het werkt eenvoudig: maak een account aan en kies bij het ontwerp dat je wilt maken voor ‘Fotocollage’. Je kunt vervolgens werken met een vaste structuur voor de collage of gewoon met een volledig blanco ‘vel’.

    Stap 2: Ga op zoek naar de juiste afbeeldingen en teksten
    Tool: Pexels
    Via Pexels vind je een enorme database aan gratis foto’s. Je kunt zoeken op kernwoorden of verschillende thema’s verkennen. Daarnaast kun je ook gebruik maken van de database van Canva. En natuurlijk is Google je vriend, zeker als je gericht wilt zoeken op bijvoorbeeld een quote. Download de afbeeldingen die je tegenkomt en je direct aanspreken en sla ze op in een mapje op je computer. Tip: geef jezelf voor deze stap een tijdslimiet, anders is de kans groot dat je maar blijft surfen en je verdwaald raakt in de eindeloze wereld van inspirerende afbeeldingen.

    Stap 3: Kies de afbeeldingen/quotes die je écht wilt gebruiken
    Ga naar het mapje met opgeslagen afbeeldingen en kies welke écht thuishoren op jouw vision board. Alleen als je er een 100% JA-gevoel bij krijgt, gaat-ie door naar de volgende ronde. Hoeveel je uiteindelijk overhoudt is aan jezelf. Wees niet bang om te kiezen, leg de lat hoog. Tip: sommigen vinden het prettig om te denken in thema’s, zoals bijvoorbeeld werk/carrière, wonen, relaties, financiën en gezondheid.

    Stap 4: Maak er een toffe collage van
    Tool: Canva
    Als je jouw selectie hebt gemaakt, kun je beginnen om ze samen te voegen en er een collage van te maken. Je kunt in Canva heel eenvoudig jouw afbeeldingen uploaden vanaf jouw computer. Als je ze eenmaal in Canva hebt geüpload, kun je ze ‘plakken’ op jouw Vision Board. Als je dat hebt gedaan kun je eventueel teksten en achtergrondkleuren toevoegen. Tip: sommigen kiezen ervoor om ook een foto van zichzelf te plaatsen op hun vision board. Het kan – hoeft niet. Maar als je het doet, plaats jezelf dan in het centrum en bouw de rest eromheen.

    Stap 5: Download jouw vision board en plaats het op een goede plek
    Tool: smartphone, laptop/desktop, digitale fotolijst
    Alright, het is gelukt: je hebt jouw eigen vision board gemaakt! Dat is de belangrijkste stap. In principe zou je er nu voor kunnen kiezen om er niet meer naar te kijken. Maar het is nog krachtiger om jouw vision board regelmatig te zien zodat je continu herinnerd wordt aan wat je echt wilt. Tip: sla het op als achtergrond (op je telefoon, laptop of tablet), laat het afdrukken (kan ook eenvoudig via Canva) of gebruik een digitale fotolijst.

    Wat is belangrijk voor een vision board?

    Een vision board is meer dan simpel plaatjes verzamelen. Als je het maximale eruit wilt halen, houd dan rekening met de belangrijkste uitgangspunten.

    Zie het maken van een vision board als een proces
    Het is niet eenvoudig om exact te weten wat je wilt. Geef jezelf dus de tijd en ruimte om te komen tot jouw resultaat.

    Maak het vision board puur voor jezelf
    Je hoeft niemand te overtuigen van jouw dromen en bent geen uitleg schuldig. Natuurlijk kun je het delen met anderen, maar voel je niet verplicht.

    Daag jezelf uit om verder dan je ego te kijken
    Wellicht schreeuwt je ego om dingen zoals auto’s, status en respect. Daar is niks mis mee. Maar waarschijnlijk wil je diep vanbinnen ook nog hele andere dingen. Durf de diepte in te gaan.

    Help jezelf vooraf met het creëren van helderheid
    Dit doe je door rust te creëren voordat je begint. Door echt even stil te staan bij jezelf, zonder de ruis van buitenaf, kun je ontdekken wat er vanzelf naar boven komt.

    Zorg voor een ontspannen en inspirerende vibe
    Ga dus ergens zitten waar je niet gestoord kunt worden, op een locatie waar je je goed voelt en zet bijvoorbeeld relaxte muziek op.

    Alles mag er zijn
    Misschien kom je tot hele concrete dingen (zoals een bepaalde auto of opdracht) en misschien is het abstracter en gaat het meer om een bepaald gevoel (zoals kamperen aan een meer in Zwitserland, dat staat voor vrijheid en ontspanning).

    Focus op de wat, niet op de hoe
    Het enige doel van de vision board is dat haarscherp wordt wat je wilt bereiken. Hoe meer je je drukt maakt over hoe je dit gaat bereiken, hoe minder vrijheid je voelt om de juiste visie te creëren. De hoe komt later wel 😉 

    Doe het met de juiste intentie
    Nogmaals, als je dit gaat doen om aan anderen te bewijzen dat het (niet) werkt, dan gaat je dat lukken. Maak het met de intentie om het leven te creëren waar je van droomt en met de overtuiging dat je dat verdient.

    Durf te kiezen
    Dit is misschien nog wel het moeilijkste. Als je op zoek gaat naar afbeeldingen (zeker online), dan word je overspoeld met mogelijkheden. De kunst is dat je keuzes durft te maken. Het gaat niet om de hoeveelheid content, maar om de kwaliteit ervan.

    Denk groot
    Dit is niet het moment om genoegen te nemen met minder en je te laten beperken door de realiteit (wanneer wel?). Ga alleen voor datgene waar je écht enthousiast van wordt. We gaan op jouw vision board niet voor een zesje. 😉

    Ontdek wat werkt voor jou en herhaal dat
    Het belangrijkste is dat je voor jezelf gaat ontdekken hoe het maken van een vision board voor jou werkt. Dit is niet voor iedereen gelijk. Kom dus in actie en ontdek gaandeweg wat wel en niet werkt.

    Praktijkvoorbeeld van een vision board

    Een mooi voorbeeld is Quinn Jackson van Black Roses. Hij is een kunstenaar die hard aan de weg timmert. Zijn werk werd zelfs gedeeld door Chris Brown, met 78 miljoen(!) volgers. Naar eigen zeggen heeft het creëren van een vision board hem hierbij geholpen. Ik vroeg hem op welke manier hij dit deed en welke tips hij heeft voor het maken van een vision board.

    Quinn maakt al zes jaar zijn eigen vision boards. Eerst was het knippen en plakken, nu maak hij een digitaal board en gebruikt deze als achtergrond van zijn telefoon. Voor wie ook een vision board wil maken, heeft hij een belangrijke toevoeging: “Maak niet een vision board en denk dat alles wat erop staat je wordt aangereikt. Maar geloof het echt, zie het voor je, voel het. Hoe cliché het ook klinkt, het werkt.” En over het bereiken van grote doelen voegt hij nog toe: “Deze dingen komen wanneer jij er klaar voor bent, niet wanneer jij ze wilt. Geef niet te snel op en blijf erin geloven, Door elke dag, stap voor stap te werken aan je kleine doelen, zal het duidelijk worden welke richting op moet om de grote doelen te behalen op je vision board.”

    Naast dit inspirerende voorbeeld van Quinn, wil ik ook mijn huidige vision board met je delen. Practice what you preach, toch?

    Wat doe je als je eenmaal je vision board hebt gemaakt?

    Oké, je hebt jouw vision board af. En nu? Ook nu heb je weer meerdere opties, de kunst is weer om uit te zoeken wat bij jou werkt.

    • Zorg dat het zichtbaar is zodat je het regelmatig ziet.
    • Voeg het kijken naar je vision board toe aan je ochtendroutine. 
    • Deel je vision board met gelijkgestemden die je aanmoedigen om het te bereiken.
    • Gebruik jouw vision board als inspiratie om concrete doelen te stellen.
    • Vertrouw op het proces.

    En tot slot: herhaal het proces na verloop van tijd, in ieder geval elke 6-12 maanden. Zo heb je altijd een up-to-date vision board waar je enthousiast van wordt.

    Lees meer

    Persoonlijke ontwikkeling (ontdek wat bij je past)

    Als je dit leest, is de kans groot dat je, net als de professionals die ik coach, bewust bezig met je persoonlijke ontwikkeling. Al merk ik dat dit begrip onnodig abstract en soft kan blijven. In dit artikel ontdek je hoe je persoonlijke ontwikkeling kunt meten en welke vormen het beste bij jou passen. Ook deel ik mijn tips voor de beste bronnen voor persoonlijke ontwikkeling.

    Wat levert persoonlijke ontwikkeling op?

    De aanleiding van persoonlijke ontwikkeling is om de kwaliteit van het leven te verbeteren en ambities te realiseren. Hiervoor kun je als persoon talloze stappen zetten, die allemaal onder persoonlijke ontwikkeling vallen. Hieronder vind je een aantal voorbeelden van specifieke doelen om aan te werken.

    • Vergroten van persoonlijk leiderschap
    • Vergroten van het zelfbewustzijn
    • Vergroten van zelfkennis
    • Ontwikkelen van talenten
    • Ontwikkelen van een financiële mindset
    • Versterken van zelfvertrouwen
    • Verbeteren van sociale vaardigheden
    • Verbeteren van de gezonde levensstijl
    • Verbeteren van de mentale weerbaarheid
    • Verbeteren van de samenwerking met anderen

    Dit zijn allemaal zogenoemde soft skills: belangrijke vaardigheden die moeilijk meetbaar zijn (anders dan bijvoorbeeld het kunnen werken met spreadsheets in Excel). Toch kun je wel weten of je de gewenste resultaten boekt.

    Hoe kun je persoonlijke ontwikkeling meten?

    Er zijn verschillende manieren om de groei van persoonlijke ontwikkeling te meten. Dat is goed nieuws, want progressie draagt bij aan jouw geluksgevoel. En daarbij geldt: meten is weten. Hoe meer inzicht je hebt in jouw persoonlijke ontwikkeling, hoe gerichter je eraan kunt blijven werken.

    Je kunt jouw persoonlijke ontwikkeling op drie manieren meten. 

    • Nieuwe resultaten
    • Bijhouden van gewoontes
    • Feedback van anderen

    Nieuwe resultaten

    Je kunt de winst van persoonlijke ontwikkeling afmeten aan zichtbare resultaten. Stel dat je bijvoorbeeld met een project wilt starten waar je anderen bij nodig hebt, maar je hebt moeite hebt om met zelfvertrouwen een presentatie te geven. Met als resultaat dat mensen niet enthousiast reageren op jouw ideeën. Je besluit om aan de slag gaan met persoonlijke ontwikkeling. Door de progressie die je boekt ben je vervolgens in staat om wel met zelfvertrouwen een groep te boeien. Mensen reageren ineens enthousiast en je merkt zelfs dat ze achter jouw project gaan staan. Jouw persoonlijke ontwikkeling heeft hiermee een grote bijdrage geleverd aan een zichtbaar resultaat: de start van jouw project.

    Bijhouden van gewoontes

    Effectieve persoonlijke ontwikkeling leidt tot gedragsverandering. Deze verandering kun je meten door jouw gewoontes onder de loep te nemen. Stel bijvoorbeeld dat je last hebt van uitstelgedrag bij lastige taken. Je kunt dan gaan bijhouden hoe vaak het je lukt om het uitstelgedrag te doorbreken door op tijd in actie te komen. Zo kan het zijn dat je het je de eerste week twee keer lukt, de week erop vijf keer en weer een week later zelfs acht keer. Hiermee krijg je dus meer inzicht in jouw positieve gewoontes.

    Feedback van anderen

    Een andere manier om jouw persoonlijke ontwikkeling te meten, is door feedback te ontvangen van anderen. Je kunt bijvoorbeeld vragen of een collega jou na een presentatie wil teruggeven hoe zelfverzekerd je overkwam. Vervolgens ga je aan de slag met de verbeterpunten. Een maand later doe je hetzelfde en vraag je diegene weer om feedback. Het verschil in de feedback die je krijgt, duidt op jouw progressie.

    Persoonlijke ontwikkeling gaat over het hele proces waarbij iemand zijn of haar mogelijkheden tot ontplooien brengt. Hierbij kun je bijvoorbeeld denken aan de ontwikkeling van je zelfbewustzijn, identiteit, talent en potentieel. Met als doel om de kwaliteit van het leven te verbeteren en dromen en ambities te realiseren. Het is dus een heel breed begrip, wat verklaart dat het overal opduikt en het zoveel verschillende toepassingen heeft. Hieronder geef ik je een aantal praktische voorbeelden.

    Wat zijn verschillende vormen van persoonlijke ontwikkeling?

    Je kunt grofweg het onderscheid maken tussen individueel werken aan ontwikkeling (zelfhulp) en samen met anderen (hulp van anderen). Zelfhulp doe je in je eentje, terwijl je met de inbreng van anderen je actief laat begeleiding door experts. 

    Hieronder vind je voorbeelden van individueel werken aan persoonlijke ontwikkeling.

    • Boeken lezen
    • Online researchen 
    • YouTube video’s bekijken
    • Podcasts luisteren
    • Vragen om feedback
    • Een journal bijhouden
    • Nieuwe ervaringen opzoeken
    • Experts volgen op social media
    • Ervaring opdoen in de praktijk
    • Online courses volgen
    • Een webinar bekijken

    En dit zijn voorbeelden van werken met anderen aan persoonlijke ontwikkeling.

    • Een fysieke opleiding/cursus volgen
    • Een training bijwonen
    • Deelnemen aan een Mastermind
    • Je laten mentoren
    • Leren van vakgenoten (intervisie)
    • Een coachtraject doorlopen

    Door de lijst hierboven lijkt het alsof je óf het ene óf het andere inzet. Maar in de praktijk komt het vaker voor dat iemand een combinatie gebruikt. Zo kun je bijvoorbeeld een deel zelfstudie doen naar een onderwerp, terwijl je ondertussen ook gecoacht wordt door een expert op de implementatie ervan. Een combinatie van de twee leidt in de meeste gevallen tot de beste resultaten. 
    Zelf ben ik rond mijn 20e in aanraking gekomen met persoonlijke ontwikkeling. Ik wilde destijds het maximale uit mezelf te halen als voetballer op het hoogste amateurniveau en wist dat ik mentaal veel had te winnen. Een mental coach liet mij kennismaken met persoonlijke ontwikkeling.Sindsdien ben ik er altijd in blijven investeren. Hierdoor heb ik veel geëxperimenteerd met wat werkt voor mij. Zo heb ik tot op de dag van vandaag altijd een coach of mentor gehad voor verschillende gebieden in mijn leven. Maar het mooiste voorbeeld is mijn besluit om een soloreis te maken naar de andere kant van de wereld. Deze nieuwe ervaring was één grote persoonlijke ontwikkeling. Daarnaast las ik in die tijd talloze boeken en volgde een tiendaagse meditatie-cursus in Thailand. Mijn honger naar persoonlijke ontwikkeling is door de jaren heen alleen maar toegenomen.

    Welke vorm van persoonlijke ontwikkeling past het best bij jou?

    Het kan best lastig zijn om te kiezen hoe je aan de slag gaat met persoonlijke ontwikkeling. Niet iedereen leest graag boeken of heeft zin in een reisavontuur in het buitenland. Door de vele mogelijkheden zie je mogelijk door het bomen het bos niet meer. Er bestaat ook niet zoiets als een universele beste manier. De belangrijkste vraag is: Wat is de beste manier voor mìj? Houd hierbij rekening met drie belangrijke factoren: jouw leerstijl, de beschikbare middelen en de urgentie.

    Jouw leerstijl

    Ben je een dromer, denker, beslisser of doener? Op basis van deze vier persoonskenmerken zijn er volgens David Kolb vier leerstijlen: concrete ervaring, reflectieve observatie, abstracte conceptualisatie en actief experimenteren. Dat klinkt ingewikkeld, maar in de praktijk herken je ze ongetwijfeld. Zo houdt een denker meer van het opdoen van kennis en leert een doener het liefst door in de praktijk aan de slag te gaan. Als je weet welke manier bij jou past, dan kun je ook die vormen kiezen die daar het beste bij aansluiten. Zo vergroot je de effectiviteit en plezier als je werkt aan persoonlijke ontwikkeling. Als je bijvoorbeeld meer bent van het experimenteren, doe jezelf dan een plezier en sluit jezelf niet op in een bibliotheek. Nieuwe ervaringen opdoen past beter bij jou.

    Jouw beschikbare middelen

    Natuurlijk moet de gekozen manier ook passen binnen de mogelijkheden. Hoeveel geld heb je beschikbaar? Hoeveel tijd wil je besteden? Hoeveel energie wil je stoppen in je persoonlijke ontwikkeling? Dit zijn allemaal vragen die van invloed zijn op jouw keuze. Als je bijvoorbeeld weinig financiële middelen hebt, kies je er mogelijk voor om middels een nieuw boek je te verdiepen in een onderwerp. Terwijl je met meer budget voor jouw ontwikkeling mogelijk eerder kiest voor een avondopleiding of een coachtraject.

    De urgentie

    Tenslotte is het natuurlijk de vraag wat je wilt bereiken en binnen welke termijn. Stel dat je beter wilt worden in presentatie. Als je zo nu en dan eens presenteert en het gebrek aan gewenste vaardigheden je niet extreem in de weg zit, dan kun je hier in een heel rustig tempo aan werken. Misschien lees je er een boek over, vraag je feedback aan collega’s en oefen je bij elke presentatie met een nieuwe vaardigheid. Maar stel dat je over een maand een allesbeslissende presentatie moet houden en het lukt je maar niet om je hier goed op voor te bereiden. Dan kies je natuurlijk voor een methode die op korte termijn veel resultaat oplevert. Mogelijk boek je drie sessies met een presentatiecoach om aan je verhaal te werken.

    Kortom, de beste manier voor jou op dit moment hangt af van jouw leerstijl, je beschikbare middelen en de urgentie. Aangezien al deze factoren (met name jouw middelen en urgentie) kunnen veranderen, staat de beste manier om je te ontwikkelen dus ook niet vast. Het is de kunst om elke keer weer de beste manier voor jezelf te kiezen om de gewenste resultaten te boeken.

    Wat is jouw volgende stap in persoonlijke ontwikkeling?

    Persoonlijke ontwikkeling stopt nooit, er is altijd een volgende stap. Als je niet precies weet waar je nu verder aan kunt werken, begin dan met een doel waar je direct enthousiast van raakt. Je begint dan met het einde voor ogen, volgens het principe van Stephen Covey. Hieronder geef ik je drie stappen om je te helpen helder te krijgen waar je mee begint.

    Stap 1: Kies het gebied waarop je betere resultaten wilt boeken. 

    • Carrière en werk
    • Ondernemerschap
    • Financiën
    • Gezondheid
    • Relaties

    Stap 2: Formuleer het concrete doel dat je wilt bereiken op dit gebied. Bijvoorbeeld: Je kiest voor het gebied ‘carrière en werk’ met als doel om binnen een jaar een volgende stap te maken als manager binnen jouw organisatie.

    Stap 3: Breng in kaart welke persoonlijke ontwikkeling je nodig hebt (dus: waar ligt voor jou de winst) om dichter bij dit doel te komen. Zoals je eerder hebt kunnen lezen gaat dit meestal over soft skills.

    Als je deze drie stappen hebt gezet, heb je een goed uitgangspunt om de juiste bronnen te vinden en aan de slag te gaan. Laat je hierbij ook vooral adviseren door anderen die succesvol aan hetzelfde doel hebben gewerkt.

    Wat zijn de beste zelfhulpbronnen voor persoonlijke ontwikkeling?

    Een veelgestelde vraag is welke bronnen ik aanraad om zelf aan de slag te gaan met persoonlijke ontwikkeling. Om hier een goed antwoord op te geven, is het natuurlijk belangrijk om te weten wat jouw doel is. Dit bepaalt vervolgens welke bron ik zou aanraden. Maar sommige zelfhulp kan ik aan iedereen aanraden, ongeacht waar je nu staat. Met deze bronnen heb je een mooie basis voor jouw persoonlijke ontwikkeling. Ik heb geprobeerd om het zo veelzijdig mogelijk te maken, zodat er altijd iets tussen zit dat past bij jouw voorkeur en interesse. 

    Zelfhulpboeken

    De zeven eigenschappen van effectief leiderschap (Stephen Covey)
    Dit boek is een klassieker in de wereld van (persoonlijk) leiderschap en beschrijft zeven principes om effectief leiding te geven aan jezelf en anderen.

    Denk groot en word rijk (Napoleon Hill)
    Deze klassieker uit 1937(!) gaat over hoe je door het volgen van een concreet stappenplan, jouw rijkste leven kunt manifesteren. Het boek is in het Nederlands vertaald en uitgegeven door Michael Pilarzcyk.

    Ego is de vijand (Ryan Holiday)
    In dit boek beschrijft bestellerauteur Ryan Holiday over het gevaar van jouw ego en hoe je kunt voorkomen dat je ego in de weg gaat zitten voor een gelukkig leven.

    The Miracle Morning (Hal Elrod)
    In deze bestseller beschrijft Hal Elrod de kracht van een ochtendroutine voor een rijker en bevredigender leven door het delen van zes nieuwe gewoontes vòòr 08:00 uur s’ochtends.

    Elementaire gewoontes (James Clear)
    Dit is het meest complete boek over hoe je goede gewoontes kunt aanleren en slechte gewoontes kunt afleren. Je ontdekt hoe kleine veranderingen tot grote resultaten kunnen leiden. Luister hier de podcast over dit boek.

    Flow (Mihaly Csikszentmihalyi)
    In dit boek van de auteur met een achternaam om over te struikelen, leer je alles over de psychologie achter het fenomeen ‘flow’. Dit gaat over die momenten dat je jezelf verliest in een activiteit en door volledige focus in het hier en nu de tijd vergeet.

    Focus AAN/UIT (Mark Tigchelaar)
    In dit boek legt de Nederlandse auteur uit hoe focus werkt en wat de vier concentratielekken zijn die ervoor zorgen dat je uit je focus wordt gehaald. Zeer to-the-point beschreven met handige praktische tips. Luister hier de podcast over dit boek.

    Feel the fear and do it anyway (Susan Jeffers)
    Dit wereldbekende zelfhulpboek gaat over angst en hoe je ervoor zorgt dat dit niet in de weg komt te staan tussen jou en jouw dromen.

    Master Your Mindset (Michael Pilarczyk)
    Dit bekende Nederlandse boek gaat over het begrijpen van je eigen denkwijze en hoe je effectief kunt veranderen om jouw mooiste leven te leven. Luister hier de podcast over dit boek.

    The subtle art of not giving a f*ck (Mark Manson)
    Deze New York Times bestseller is het beste zelfhulpboek voor zelfhulphaters 😉 Het leert je kijken naar en om te gaan met je tekortkomingen en tegenslagen.

    Dingen die je alleen ziet als je er tijd voor neemt (Haemin Sunim)
    Deze Koreaanse bestseller gaat over spirituele wijsheid en het belang van rust vinden in een drukke wereld. Geschreven door een boeddhistische leermeester.

    TedX Talks

    How great leaders inspire action (Simon Sinek)
    Een talk uit 2009 over waarom het zo belangrijk is te starten met waarom je iets doet of maakt. 

    The power of vulnerability (Brené Brown)
    Een talk uit 2010 over de kracht van kwetsbaarheid, gebaseerd op een wetenschappelijk onderzoek.

    What makes a good life? Lessons from the longest study on happiness (Robert Waldinger)
    Een talk uit 2015 over de verrassende uitkomsten van de langste studie naar geluk (spoiler: het gaat niet om geld of roem).
     
    10 ways to have a better conversation (Celeste Headlee)
    Een talk uit 2015 met tien bruikbare regels voor het voeren van betere gesprekken.

    Why we do what we do (Tony Robbins)
    Een talk uit 2006 over de onzichtbare krachten achter motivatie en ons gedrag.

    Documentaires

    I am not your guru (Tony Robbins)
    In deze Netflix documentaire zien we Tony Robbins aan het werk tijdens één van zijn meerdaagse seminars die inmiddels door miljoenen mensen zijn bezocht.

    The Goop Lap
    Tijdens deze Amerikaanse documentatie-serie (Netflix) krijg je een blik achter de schermen bij lifestyle- en wellnessbedrijf Goop. Ze belichten meerdere relevante onderwerpen, zoals koude-training.

    Minimalism: A documentary about the important things
    Tijdens deze Netflix documentaire worden de verschillende smaken van minimalisme onderzocht door je mee te nemen in het leven van minimalisten.

    The secret
    Deze veelbesproken film gaat over het geheim om zelf je geluk en success te realiseren en belicht onder andere de wet van aantrekkingskracht. 

    The Last Dance (Michael Jordan)
    In deze Amerikaanse sportdocumentaire (Netflix) krijg je tijdens 10 afleveringen een inzicht in de carrière van Michael Jordan en leer je meer over de topsportmentaliteit van één van de beste basketballers allertijden.

    Podcasts

    The Tim Ferris show
    4-hour workweek auteur Tim Ferrisin gesprek met mensen die wereldprestaties hebben geleverd.

    The Joe Rogan Experience
    Comedian Joe Rogan gaat uitgebreid in gesprek met wereldberoemde mensen. 

    100% Inspiratie Podcast
    Thijs Lindhoud in gesprek met bekende gasten, op zoek naar het geheim van geluk en succes.

    Eindbazen
    Michel Vos en Wiggert Meerman spreken mensen die een uitzonderlijke prestatie hebben geleverd.

    Leven zonder stress
    Oud Radio-DJ Patrick Kicken voert openhartige gesprekken met podcasters, auteurs, coaches en sprekers.

    OERsterk
    Drs. Richard de Leth deelt zijn kennis over een gezonde leefstijl en interviewt experts.

    365 dagen succesvol
    David de Kock en Arjan Vergeer van 365 Dagen Succesvol delen inzichten en tips voor een gelukkig leven.

    Leef Je Mooiste Leven
    Michael Pilarczyk en Cindy Koeman delen inspiratie en praktische informatie om je mooiste leven te leven.

    Mark Tuitert Drive Podcast
    Ex-topschaatser Mark Tuitert in gesprek met gedreven atleten, ondernemers, artiesten en wetenschappers.

    En natuurlijk: Persoonlijk Leiderschap Boekencast 😉

    Geert Hidding deelt de beste inzichten uit de belangrijkste boeken rondom persoonlijk leiderschap.

    Benieuwd hoe coaching jou kan helpen in jouw persoonlijke ontwikkeling?

    Lees meer

    12 take-aways uit het gesprek met Joseph Oubelkas (podcast-interview)

    Hij zat vierenhalf jaar onterecht vast in Marokko. Kwam vrij en schreef er een boek over ‘400 brieven van mijn moeder’. Ik ging in gesprek met Joseph Oubelkas over de maakbaarheid van geluk. Luister het gesprek hieronder of lees direct de 12 belangrijkste take-aways uit ons gesprek.

    https://anchor.fm/geert-hidding/episodes/37-Hoe-schrijf-je-een-bestseller-en-word-je-inspirerend-spreker-na-jaren-van-onterechte-gevangenschap–met-Joseph-Oubelkas-e4e73u
    #1 Focus op wat je wel hebt

    Joseph Oubelkas laat zien hoe je in elke onmogelijke situatie kunt focussen op wat je wel hebt. Dat is ook de reden waarom hij zijn boek ‘400 brieven van mijn moeder’ heeft genoemd, en niet bijvoorbeeld ‘de hel van Marokko’. De focus is wat je wél hebt en wat wél kan.

    #2 Je moet het positieve willen zien

    Alles begint bij de wil om het positieve te zien in elke situatie. Zolang je je daar nog tegen verzet, gaat het je niet lukken. Hoe graag jouw omgeving je ook wilt helpen. Dat betekent niet dat de rest er niet mag zijn, maar dat je altijd kiest waar je je op focust.

    #3 Stel kleine doelen voor jezelf

    Eén van de moeilijkste dingen in de gevangenis is het gevoel dat je niet vooruitkomt. Op advies van zijn moeder ging Joseph zich daarom focussen op kleine doelen. Bijvoorbeeld elke ochtend zijn tandenpoetsen. Door het klein en haalbaar te houden, zorgde hij ervoor dat hij altijd het gevoel had dat hij invloed had. Met dit principe laat hij zien hoe belangrijk het is om kleine doelen voor jezelf te stellen, in welke situatie je ook zit.  

    #4 Stel duidelijke grenzen voor jezelf

    De gevangenis heeft letterlijk grenzen. Toen Joseph uit de gevangenis kwam, en deze grenzen dus wegvielen, wist hij hier moeilijk mee om te gaan. Hij voelde zich grenzeloos. Dit gaf hem op korte termijn voldoening, maar hij merkte dat hij er niet gelukkig van werd. Hierdoor leerde hij om grenzen te stellen voor zichzelf, zodat hij de kaders voor zichzelf creëerde die zijn geluk te bepalen.

    #5 Zorg dat je een ultiem droombeeld hebt

    Door je ideale beeld te creëren voor jezelf, geef je je leven richting en krijg je energie. Het droombeeld van Joseph bestaat op dit moment uit het beeld dat hij de zaadjes plant bij mensen om te laten inzien dat alles bij jezelf begint en dat het jouw leven is. Dit is niet zomaar een spontaan droombeeld, maar hij voelt het in elke vezel van zijn lichaam.

    #6 Als je jezelf niet accepteert, dan gaan anderen dat ook niet doen

    Het allerbelangrijkste is dat je jezelf leert accepteren. Ook met alle dingen waar anderen mogelijk als negatief bestempelen. Zo leerde Joseph Oubelkas om het label van zichzelf als ex-gevangene te accepteren. Pas toen hij dit deed, merkte hij dat anderen dit deel van hem ook gingen accepteren.

    #7 Het leven is kort, maak het dus krachtig

    Als je bedenkt hoe beseft hoe kort we eigenlijk leven, dan heb je weer een keuze wat je met dat inzicht doet. Joseph kiest ervoor om zijn leven krachtig te leven. Door aan de ene kant te beseffen dat het tijdelijk is en je dus niet alles kunt, en aan de andere kant bewust te kiezen waar hij zijn tijd en energie dan echt in wilt steken.

    #8 De buitenwereld zit niet op je te wachten, maar heb je wel nodig

    Anderen kunnen jouw geluk niet bepalen, maar toch spelen ze er een belangrijke rol in. Je kunt namelijk de buitenwereld gebruiken om jezelf beter te leren kennen. En daarnaast is het ook een onderdeel van wie je bent, omdat je deel uitmaakt van het grotere geheel. Ondanks dat het systeem niet voor jou werkt, kun je het dus wel in je voordeel gebruiken.

    #9 Het enige dat je echt moét, is goed voor jezelf zorgen

    Toen we het kregen over mentale gezondheid, vertelde Joseph dat hij dit wel één van de grootste uitdagingen vindt. Hij ziet ook om zich heen dat veel mensen het gevoel hebben veel te moeten. Maar zijn conclusie is: je moet helemaal niks, alleen goed voor jezelf zorgen, zodat je er kunt zijn voor anderen.

    #10 Tijd is je meest kostbare bezit

    In het boek Gezondheid, Liefde, Vrijheid beschrijft Joseph Oubelkas treffend hoe waardevol tijd is en wat er gebeurd als dat van je af wordt gepakt. Hij schrijft: stel je het gevoel voor dat je op het vliegveld bent en wacht op een vlucht met 4,5 uur vertraging. En vervang die uren nu eens voor dagen… Dan besef je direct hoe kostbaar jouw tijd is.

    #11 Kies jouw eigen houding

    Wat er ook gebeurt, je kunt zelf kiezen welke houding je er tegenover aanneemt. Zo hebben Joseph en zijn familie er bewust voor gekozen om het onrecht te zien als een hele nare herinnering, maar het niet de rest hun leven te laten beheersen of vernietigen.

    #12 Alles is mindset: Je bepaalt zelf jouw geluk, niet iemand anders

    Er is niemand anders verantwoordelijk voor jouw geluk. Alleen jij zelf kan dit bepalen. Dat klinkt simpel, maar niks is minder waar. Het daagt je namelijk uit om los te laten Joseph geeft aan dat dit de mindset is waar hij constant aan werkt.

    Lees meer

    10 take-aways uit interview met Myron Hamming

    Toen ik in gesprek ging met Myron Hamming, dichter en spoken word artist, was het zijn ambitie om Stadsdichter van Groningen te worden. Hij was er dag en nacht mee bezig. Zo’n zes maanden na ons gesprek bereikte hij zijn grote droom. Sinds januari dit jaar mag Myron zichzelf Stadsdichter van Groningen noemen. In dit artikel ontdek je welke lessen je kunt halen uit het proces naar succes van Myron Hamming.

    https://anchor.fm/geert-hidding/episodes/2–MYRON-HAMMING-ej72dk

    Dit zijn de 10 belangrijkste take-aways uit ons gesprek:

    #1 Maak je doelen zo concreet mogelijk

    Als talentvolle topschaatser was Myron al gewend om doelen te stellen. Deze vaardigheid heeft hij ook na zijn schaatscarrière serieus genomen. Hij werkt altijd met concrete doelen. Het grote doel was natuurlijk Stadsdichter worden. Deze knipte hij weer op in kleinere doelen, zijn tussenstappen, zodat hij precies wist wat hij moest doen.

    #2 Durf nee te zeggen tegen leuke dingen

    Een concreet doel stellen is mooi, maar de kunst is natuurlijk om je focus te houden. Dat is niet makkelijk, de verleiding om andere leuke dingen te doen is groot. Dit gold ook voor Myron. Hij sloeg bewust gezellige avondjes met vrienden over, keek nauwelijks Netflix en was minder in de stad te vinden. Om hier nee tegen te zeggen heb je lef en motivatie nodig.

    #3 Vertraag om te genieten van wat je doet

    We krijgen het tijdens ons gesprek over de dagelijkse uitdaging om in het hier en nu te zijn. Als je doelen hebt, is het gevaar dat je te gehaast leeft en altijd een stap vooruitdenkt. Myron schreef hierover deze rake tekst: Rustig aan, je bent altijd op tijd voor het hier en nu. Hiermee nodigt hij ons, en zichzelf, uit om ook te genieten van de reis naar je doel.

    #4 Zoek naar jouw eigen manier

    Het beroep van dichter is al eeuwenoud en kent vele tradities. Zoals het schrijven van dichtbundels die bij de boekwinkel komen te liggen. Myron is van mening dat dit niet altijd bij hem en deze tijd past. Hij ziet andere manieren: social media, spoken word en het gebruik van video’s. Hiermee blijft hij dicht bij zichzelf en kan hij een nieuwe doelgroep bereiken.

    #5 Vraag advies aan mensen die doen wat jij wilt

    De droom om Stadsdichter te worden is toen hij zijn voorganger, Renée Luth, zag optreden. Hij wist gelijk: dit wil ik ook. Direct na het optreden stapte hij op Renée af, deelde zijn pas ontdekte droom, en vroeg haar wat hij moest doen om dit te bereiken. Ze gaf hem tips en adviezen die hem hielpen om een kickstart te maken in de goede richting.

    #6 Weet wanneer je de strijd op moet geven

    Natuurlijk spraken we ook over het bizarre jaar waarin we te maken kregen met corona en de lockdown. Dit had een grote impact op Myron en zijn doelen. Alle optredens vielen in één klap weg, terwijl hij hiervan moest leven. Het werd de moeilijkste fase in zijn leven. In eerste instantie wilde hij ertegen vechten, maar pas toen hij die strijd opgaf, zag hij een uitweg.

    #7 Richt je dag zo in dat je inspiratie krijgt

    Wat je ook doet, je hebt inspiratie nodig om je beste werk te leveren. Dit geldt natuurlijk ook in grote mate voor dichters. Deze inspiratie komt niet vanzelf, heeft Myron gemerkt. Daarom heeft hij routines in zijn dag zitten die hem helpen om inspiratie te vinden. Zo schrijft hij het liefst direct in de ochtend, of ’s avonds als iedereen slaapt.

    #8 Durf te verliezen

    Als je een doel stelt, dan is er natuurlijk ook een kans dat je het niet haalt. Dat is pijnlijk. Zeker als je het ook aan de grote klok hebt gehangen en iedereen weet wat jij wilt. Maar dit heeft Myron nooit tegengehouden om zijn doel te stellen en te delen. Dit vraagt om het lef om te durven verliezen, terwijl je vol gaat voor de winst.

    #9 Haal nooit anderen naar beneden voor jouw droom

    Hoe graag Myron ook wil winnen, hij wil nooit dat dit ten koste gaat van anderen. Natuurlijk kan er maar één de Stadsdichter worden, en verliest dus de rest. Maar zijn mindset is: ‘Ik focus volledig op mijzelf en als blijkt dat een ander beter is, dan heeft ‘ie dat verdiend. Dit is krachtig, omdat je de focus op jezelf legt en niet hoopt dat de ander faalt.

    #10 Overtuig jezelf ervan dat er geen andere optie is

    Wat mij het meest is bijgebleven van het gesprek met Myron Hamming is zijn absolute overtuiging dat hij zijn doel zal bereiken. Toen ik hem vroeg ‘Wat als je geen Stadsdichter wordt?’ merkte ik dat hij echt moest schakelen. Alsof zijn doel bereiken gewoon geen optie was. Dit is in mijn ogen zijn grootste kracht: zijn mindset.

    Lees meer

    Wil je ook naar jouw volgende level?

    Boek een gratis sessie

    Checklist Helweek

    Haal ook het maximale uit jouw Helweek