Skip to content

High Performance

Ontvang gratis inspiratie op het gebied van persoonlijk leiderschap & high performance

  Onderwerpen

  Sorteren op:

  Van binnen naar meditatie met Gregory Sedoc

  In de zoektocht naar de beste tools vanbinnen, ging Geert Hidding in gesprek met Gregory Sedoc over meditatie. Gregory is jarenlang Nederlandse beste hordeloper geweest, werd zelfs Europees kampioen en deed mee aan drie Olympische Spelen. Nu is hij onder andere presentator, leefstijlcoach, politie-agent en sportanalyticus bij de NOS. De high performer deelt in ons gesprek zijn inzichten en ervaring met meditatie in relatie tot high performance.

  Luister het hele gesprek en lees de grootste take-aways.

  Wat is het verschil tussen performance in je maatschappelijke carrière en in de topsport?

  Gregory Sedoc ziet veel paralellen tussen een maatschappelijke carrière en de topsport. Je moet altijd een zo goed mogelijke prestatie leveren. Of dit nu in de topsport is of bijvoorbeeld als presentator. Met als grote verschil dat het binnen de topsport altijd gaat over winst en verlies en dus presteren op dat ene moment. Dat brengt een andere druk met zich mee, mede doordat de belangen heel groot zijn.

  Welke tools gebruikt Gregory Sedoc om te presteren onder druk?

  Wat hij als topsporter deed is teruggrijpen op procedures en routines, om zo controle te houden. Deze waren gebouwd rondom zijn sterke punten. Voor hem als hordeloper was dit bijvoorbeeld de start: al zijn routines waren erop gericht de snelste start te maken. Inmiddels zet hij hele andere tools in zoals visualiseren, ademhalingsoefeningen en ook: meditatie. Met als doel om de juiste flow te komen. Hij focust zich hierbij vooral op het positief beïnvloeden van zijn hartslag.

  Hoe ziet meditatie-beoefening eruit bij Gregory Sedoc?

  Mediteren doet hij niet heel vaak. Maar als hij het doet, dan het liefst in de ochtend, als de rest van zijn gezin nog slaapt. Vaak zijn dit momenten van vijf minuten. Dit doet hij ook regelmatig voordat hij naar bed gaat. Hij gebruikt hierbij de app Insight Timer, die ook genoemd werd in mijn gesprek met Giel Beelen.

  Wat ziet hij om zich heen gebeuren als het gaat om meditatie?

  Gregory Sedoc ziet bij veel mensen dat ze wel willen mediteren, maar niet weten hoe te beginnen. Hiervoor geeft hij de praktische tip om klein te beginnen. Dat kan al door een minuut de tijd te nemen om met je zintuigen waar te nemen wat er nu is. Als hij dit doet, levert het hem zelf meer focus, ontspanning en helderheid over wat hij wil op.

  Wat levert meditatie hem op?

  Als hij mediteert merkt hij dat hij zich beter kan focussen, meer ontspanning voelt en hij beter ontdekt wat hij echt wil. Dit sluit mooi aan op de effecten die topdokter Steven Laureys deelde tijdens ons gesprek over zijn wetenschappelijke onderzoeken naar meditatie.

  Welke performance tools zou Gregory Sedoc aanraden aan high performers?

  Hij ziet dat er nog veel meer winst te behalen is op het gebied van ademhaling en voeding. Dit is ook de reden waarom hij straks een opleiding medische basiskennis gaat volgen om vervolgens moleculaire geneeskunde te studeren.

  Wat is zijn volgende stap?

  Sedoc heeft onder andere de ambitie om vitaliteitsweekenden te gaan organiseren, waarbij aandacht is voor lichaam en geest. Natuurlijk ook vanuit de high performance/topsportgedachte. In maart staat het eerste weekend gepland.

  Welke belangrijke inzichten haal ik uit het gesprek met Gregory Sedoc?

  1. We mediteren al generaties lang, het zit in onze genen.

  2. Op de top van je kunnen presteren, kan alleen door op de top van je kunnen rusten.

  3. Motivatie voor meditatie ontstaat als je de pijn ervaart van altijd ‘aan’ staan.

  4. Veel willen wel mediteren, maar weten niet hoe te beginnen. Wat nodig is, is een eerste laagdrempelige stap.

  5. Er is nog veel winst te behalen als het gaat om onze ademhaling en voeding, als tools voor betere performance.

  Podcast Geert Hidding met Gregory Sedoc

  Lees meer

  Gewoontes (hoe je gewoontes ontwikkelt)

  Zoals de filosoof Aristoteles zei: “We are what we repeatedly do, excellence is not an act but a habit”. Vrij vertaald: als je jezelf serieus neemt, neem je je gewoontes serieus. Het aanleren van gewoontes gaat om repeterende patronen in je leven die jou helpen. In dit artikel ontdek je wat de belangrijkste principes en stappen zijn voor het creëren van goede gewoontes.

  Wat zijn de drie meest gemaakte fouten bij het creëren van gewoontes?

  Vertrouwen op motivatie
  Het beginnen met een nieuwe gewoonte is vaak niet zo moeilijk. De motivatie is dan nog heel hoog. Het is niet voor niks dat de eerste maand van het jaar het drukst is bij de sportschool. Velen denken dat motivatie genoeg is om een gewoonte te creëren. Dit is een denkfout. Motivatie is genoeg om te beginnen, maar zonder een goed systeem ga je het niet volhouden.

  Te snel resultaat willen zien

  Herken je dat? Je bent net twee keer in de week naar de sportschool geweest en kijkt in elke spiegel of je al resultaat ziet. Zo werkt het niet, helaas. Vaak is er een lange tijd van hetzelfde gedrag nodig om de vruchten ervan te plukken. Als je dat niet beseft, word je te ongeduldig en stop je er voortijdig mee.

  Een omgeving die niet meewerkt

  Als je omgeving niet ingericht is op jouw nieuwe gewoonte, dan maak je het jezelf heel moeilijk. Een mooi voorbeeld is dat van de persoon die zich voorneemt om gezond te eten gebruikmaakt van een koelkast vol ongezonde voeding. Hieronder vallen ook de mensen in je omgeving. Een goede gewoonte ontwikkelen met mensen die hier constant negatief op reageren, is een extra grote uitdaging. Je wilt mensen om je heen die je steunen.

  Hoe creëer je gewoontes?

  Principe I: Zet elke dag een stapje
  Dit principe wordt ook wel het compound effect genoemd. Het gaat erom dat het resultaat van ‘elke dag een klein beetje’ veel groter is dan van ‘in één keer heel veel’. Je maakt dan gebruik van de kracht van het stapelen. De Amerikaanse ‘gewoonte-expert’ James Clear besteedt er in zijn boek ‘Elementaire gewoontes’ veel aandacht aan en maakt het effect van ‘elke dag een klein beetje’ duidelijk met deze grafiek:

  Het effect van kleine gewoontes die stapelen over een lange periode. Als je elke dag 1% beter wordt, eindig je met bijna 37% betere resultaten na een jaar.

  Principe II: Maak het klein

  Hoe kleiner de taak, hoe groter de kans is dat je het regelmatig doet. En hoe regelmatiger je het doet, hoe sneller het een gewoonte wordt. Het is dus belangrijk om de gewoonte die je wilt creëren zo klein mogelijk te maken. Hiermee vang je motivatiedips – die er sowieso gaan komen – op. In het boek ‘Tiny Habits’ legt de Amerikaanse schrijver BJ Fogg dit uit en onderbouwt het met onderstaande afbeelding.

  Wat is een stappenplan voor gewoontes?

  Stap 1: Besluit wie je wilt zijn
  Alles begint bij besluiten wie je wilt zijn. Hierover schreef ik eerder dit artikel. Hoe je jezelf ziet, is de belangrijkste motivatie om nieuwe gewoontes aan te leren. Denk aan de personal trainer die zelf fit en energiek voor de dag komt. Bij deze stap bepaal je dus ook jouw doel.

  Stap 2: Formuleer een nieuwe gewoonte

  Als je weet wie je wilt zijn en welk doel daarbij hoort, kun je een gewoonte formuleren. Belangrijk hierbij is dus dat je het klein houdt. Kies het liefst een gewoonte die je elke dag kunt uitvoeren. Voor een personal trainer kan dit ‘elke dag twee liter water drinken’ zijn.

  Stap 3: Bedenk een implementatie-intentie
  Als je weet welke gewoonte je wilt implementeren, is het belangrijk om vast te stellen wanneer je dit doet. Kies een moment waarop je al een gewoonte uitvoert, zoals tandenpoetsen. Vervolgens formuleer je een implementatie-intentie met deze zin:

  ‘Als situatie X [een huidige gewoonte, gebeurtenis of tijdstip] dan reageer ik door Y [nieuwe gewoonte] te doen.’

  Stap 4: Voer je gewoonte uit
  Ha, ja deze stap mag niet ontbreken natuurlijk. We kunnen nog zulke mooie gewoontes bedenken en implementatie-intenties formuleren, maar uiteindelijk gaat het om de actie! Voer dus de nieuwe gewoonte uit op het moment dat je hebt vastgesteld.

  Stap 5: Houd je voortgang bij

  Last but not least, deze stap wil je niet overslaan. Het bijhouden van jouw voortgang, de mate waarin je jouw gewoontes weet uit te voeren, is heel belangrijk, om twee redenen. Je laat je eigen progressie zien (waarmee je je motivatie vergroot) en je kunt waar nodig bijsturen.

  Door bovenstaande stappen te doorlopen lukt het mij om elk jaar minimaal 12 boeken te lezen. Dit past bij wie ik wil zijn (een student voor het leven en kennisdeler). Ik heb er een concreet doel van gemaakt en een super effectieve implementatie-intentie bij bedacht: ‘Als ik thuiskom van een werkdag, leg ik een boek op de bank.’ Door deze eenvoudige actie uit te voeren, is de drempel enorm laag om elke dag een aantal bladzijden te lezen.

  Wil jij ook aan de slag met goede gewoontes, maar mis je inspiratie? Hieronder vind je een lijst met 50 gewoontes om je leven en prestaties te verbeteren.

  Lees meer

  Groeimindset (werk aan een winnende mindset)

  Mindset gaat over jouw overtuigingen. Het heeft een groot effect op wat je wel of niet doet. Een goede mindset kun je ontwikkelen op alle gebieden in je leven. Maar de belangrijkste om mee te beginnen is een groeimindset. In dit artikel ontdek je wat een groeimindset is, wat het je oplevert en hoe je het verbetert.

  Wat is een groeimindset?

  Een groeimindset gaat uit van de overtuiging dat je talent en intelligentie kunt ontwikkelen. Iemand met een groeimindset gelooft in groei van wat je kent en kunt. Je bent ervan overtuigd dat, als je je voldoende inzet, je in staat bent om nieuwe vaardigheden te leren.

  Tegenover de groeimindset staat de statische mindset. Iemand met een statische mindset is ervan overtuigd dat talent en intelligentie vaststaan. Je gelooft dat je nou eenmaal iets (goed) kunt of niet. En dat je nu eenmaal ‘slim’ bent, of niet. 
  Het verschil tussen een groeimindset en een statische mindset lijkt onschuldig, maar heeft grote gevolgen voor het benutten van jouw potentie als professional. Dit blijkt uit wetenschappelijk onderzoek van Carol Dweck, die hierover het boek ‘
  Mindset’ schreef.

  Wat levert een groeimindset je op?

  Met een groeimindset geloof je dus in ontwikkeling. Deze overtuiging is de belangrijkste basis om jouw potentie te benutten. Het heeft namelijk een enorm positief effect op jouw gedrag. Hieronder som ik de belangrijkste effecten voor jou als professional op.

  Makkelijker nieuwe uitdagingen aangaan
  Als je gelooft dat je door inzet iets kunt bereiken, ben je sneller geneigd om uitdagingen aan te gaan. Je laat je niet afschrikken door het feit dat je iets nu nog niet begrijpt of beheerst.

  Meer inzet en motivatie tonen
  Met een groeimindset krijg je energie om je ergens voor in te zetten, omdat je gelooft dat je er de vruchten van gaat plukken. Je krijgt motivatie om te leren, te studeren en te groeien. 

  Beter omgaan met obstakels
  Obstakels, tegenslagen en weerstand schrikken je minder af als je weet dat je het nodig hebt om te groeien. Sterker nog, met een groeimindset zet je een tegenslag om in winst.

  Gebruikmaken van kritiek
  Als je naar een doel werkt, krijg je hoe dan ook te maken met kritiek. Dit voelt nooit lekker. Maar met een groeimindset zie je het als feedback en gebruik je het in je voordeel.

  Anderen helpen om te winnen
  Je bent veel minder jaloers op het talent of succes van anderen. Je krijgt er juist motivatie van en geniet ervan om anderen te zien winnen. Dit is de kracht van inspirerende leiders.

  Het grote gevolg van deze positieve effecten is dat je meer plezier krijgt in het proces en een grotere kans hebt op het benutten van je potentie.

  Hoe verbeter je je groeimindset?

  Als je bewust bent van de voordelen van een groeimindset, dan wil je deze natuurlijk zelf zoveel mogelijk ontwikkelen. Belangrijk is om te beseffen dat dit niet vanzelf gaat, of dat je er maar eenmalig aandacht hoeft te besteden. Het verbeteren van jouw groeimindset is een continu proces. Dit gaat je hierbij helpen:

  Zie uitdagingen als groeikansen
  Het is belangrijk om jezelf aan te leren om elke uitdaging waarop je stuit, te zien als een kans om te groeien. Laat je dus niet te snel afschrikken als je tegen een nieuwe uitdaging aanloopt. Als je de berg beklommen hebt, ben je weer enorm gegroeid.

  Focus op het proces, niet het eindresultaat
  Dit doe je door in kaart te brengen welke tussenstappen er zijn tussen waar je nu bent en wat je wilt bereiken en vervolgens in actie te komen.

  Leer van anderen
  Door te kijken en te leren van anderen, stimuleer je je eigen groeimindset. Het succes van iemand is slechts het topje van de ijsberg, daaronder zit ongetwijfeld een heel proces van vallen en opstaan. Hiervan kan je enorm veel leren.

  Houd jouw progressie bij
  Door bij te houden welke stappen je maakt richting jouw doel, zie je welke vooruitgang je boekt. Dit helpt om aan jezelf te bewijzen dat je je ontwikkelt en motiveert om je te blijven inzetten.

  Verdiep je in het brein
  Ons brein is bijzonder krachtig en veelzijdig. Hierover zijn steeds meer informatie en onderzoeken beschikbaar. Door je te verdiepen in hoe het brein werkt, zal je steeds weer ontdekken dat ons brein in staat is om te ontwikkelen.

  Vind jouw beste leerstijl
  Een groeimindset is gericht op continu leren. Ieder mens kan leren, maar de manier waarop je dit het beste (en liefst) doet, verschilt per persoon. Ook jij hebt een voorkeur voor de manier waar je leert. Als je dit ontdekt, kun je er gebruik van maken. Ik schreef hier al eens over in dit artikel over persoonlijke ontwikkeling.

  Gebruik het woord ‘nog’ voor ‘niet’

  Als iets niet direct lukt, zijn we snel geneigd om te zeggen ‘ik kan het niet’. Maar deze gedachte of uitspraak is een dooddoener voor je groeimindset. Gelukkig kun je dit snel veranderen in een krachtige uitspraak, door het woordje ‘nog’ toe te voegen. ‘Ik kan het nog niet’ stimuleert ontwikkeling en daarmee jouw groeimindset.

  Waar kan ik meer ontdekken over een groeimindset?

  Als je meer wilt ontdekken over een groeimindset dan zijn er veel bronnen beschikbaar. Deze kan ik je aanraden:

  Boeken
  Mindset – Carol Dweck
  In dit boek ontdek je de kracht van een groeimindset, gebaseerd op tientallen jaren onderzoek. Aanrader voor iedereen in het bedrijfsleven en het onderwijs.

  Talent van morgen
  – Bart Heuvingh en Marco van der Heide
  In dit boek ontdek je het belang van een groeimindset binnen de sport. Aanrader voor elke sporter en trainer/coach.

  Podcasts
  Drive – Mark Tuitert
  In deze podcast gaat Mark Tuitert in gesprek met gedreven atleten, ondernemers artiesten en wetenschappers.

  Growth Minds
  – Nico Oud
  In deze podcast gaat Nico Oud in gesprek met ondernemers vanuit het motto: grow your mind, grow your business.


  Blijf op de hoogte van nieuwe artikelen

  Lees meer

  Persoonlijk leiderschap (fundament voor succes)

  De basis van elk succes is persoonlijk leiderschap. Niet gek dus dat de term steeds vaker opduikt en gebruikt wordt onder professionals. Maar wat is het precies? Wat kun je ermee? En hoe ontwikkel je het?

  Wat is persoonlijk leiderschap?

  Een leidinggevende in een organisatie laat anderen – als het goed is tenminste – beter functioneren. Hij of zij stuurt aan en zorgt dat processen goed verlopen. Persoonlijk leiderschap is een variant daarop. Het draait om het aansturen van jezelf. 

  Persoonlijk leiderschap betekent dat je de regie neemt over je eigen leven. Je accepteert jezelf, kent jezelf, bepaalt de richting waarin je beweegt en zorgt voor resultaat. Zo zorg je dat je effectief kunt handelen in een steeds veranderende omgeving. 

  Voor elke ambitieuze professional vormt persoonlijk leiderschap het startpunt. Zoals Stephen Covey zegt: ‘Pas als je leiding kunt geven aan jezelf, kun je leidinggeven aan anderen.’ Effectief leiderschap begint dus altijd bij persoonlijk leiderschap.  

  Persoonlijk leiderschap is heel breed. Om hier helderheid in te creëren, verdeel ik het in onderstaande vier gebieden. 

  • Zelfacceptatie
  • Zelfkennis 
  • Richting 
  • Effectiviteit 

  Op elk gebied kun je je ontwikkelen. Voor deze vier pijlers vertel ik hieronder hoe je dat doet

  1. Zelfacceptatie

  Het fundament van persoonlijk leiderschap is zelfacceptatie. Dit gaat over hoe tevreden je over jezelf bent en of je kunt accepteren dat je bent wie je bent. Dit bepaalt weer in grote mate hoe je naar jezelf kijkt: jouw zelfbeeld. Als je jezelf accepteert zoals je bent, dan creëer je een gezond zelfbeeld, en heb je een stabiele basis om je leven mee vorm te geven.

  Je kunt je zelfacceptatie op verschillende manieren verbeteren:

  Werk aan positieve overtuigingen (affirmaties) over jezelf
  Met het uitspreken van zogenaamde affirmaties, help je jezelf herinneren aan een positief geloof in jezelf. Bijvoorbeeld met de affirmatie ‘Ik ben goed genoeg’.

  Onderzoek waar je vandaan komt
  Hoe beter je weet waar je vandaan komt, hoe beter je jezelf kunt accepteren dat je bent wie je bent. Je gaat zien dat je onderdeel bent van een groter geheel.

  Sta bewust stil bij wat je goed doet
  Iemand met weinig zelfacceptatie is geneigd om vooral te kijken wat-ie niet goed doet. Door bewust te focussen op wat je goed doet, groeit jouw zelfacceptatie.

  2. Zelfkennis
  De volgende pijler binnen persoonlijk leiderschap is zelfkennis. Hoe beter je jezelf kent, hoe beter je jouw ideale leven kunt vormgeven. Wat zijn je waarden? Waar ben je goed in? Wat is jouw passie? Om antwoord te kunnen geven op deze vragen, is veel zelfkennis nodig.

  Je kunt je zelfkennis op verschillende manieren verbeteren:

  Doe een persoonlijkheidstest
  Een populaire manier om jezelf beter te leren kennen is door middel van een persoonlijkheidstest. De bekendste zijn DISC, Big Five, TMA en MBTI.

  Ontdek jouw kernwaarden
  Met het ontdekken van jouw kernwaarden ga je op zoek naar wat echt belangrijk voor jou is. Door dit proces aan te gaan leer je jezelf nog beter kennen.

  Houd een journal bij met reflecties op jezelf
  Een journal is een soort dagboek. Hierin kun je reflecteren op jezelf en gedachten en ideeën opschrijven. Deze reflecties kunnen enorm veel inzicht bieden in jezelf.

  3. Richting

  Een leider is verantwoordelijk voor het bepalen van de richting binnen een organisatie of een gedeelte van die organisatie. Voor persoonlijk leiderschap geldt dat voor jezelf. Je bepaalt een bepaalde koers die bij je past, mede op basis van de zelfkennis waarover je beschikt. Richting bepalen is vooral een kwestie van keuzes maken. Doe je dit niet, dan waai je in feite met alle winden mee. 

  Je kunt verschillende dingen doen om jouw persoonlijke richting te bepalen en verbeteren:

  Maak een vision board
  Op een vision board maak je jouw dromen en doelen visueel. In
  dit artikel leg ik precies uit wat het precies is en hoe je een vision board maakt.

  Plan regelmatig tijd voor jezelf
  Door tijd voor jezelf te nemen, creëer je de rust die je nodig hebt om vooruit te kijken. Het vergroot je overzicht en geeft je een heldere blik.

  Durf keuzes te maken op basis van intuïtie
  We zijn snel geneigd om te overdenken en vaak minder om onze intuïtie te volgen. Toch zit in dit laatste vaak juist de kennis om de juiste richting te volgen.

  4. Effectiviteit

  Persoonlijk leiderschap begint vanbinnen, in jouw binnenwereld. Maar uiteindelijk draait het ook (of misschien wel voorál) om wat je voor elkaar krijgt in de buitenwereld. Het is als het bouwen van een huis: dat begint met denkwerk, maar zonder te bouwen ontstaat er niks. Effectiviteit gaat over het vermogen om dingen voor elkaar te krijgen. Denk aan proactiviteit, productiviteit en het nemen van verantwoordelijkheid.

  Er zijn verschillende manieren om de effectiviteit van jouw handelen te vergroten:

  Kom in actie vóórdat je er helemaal klaar voor bent
  Jouw effectiviteit vergroot als je fouten durft te maken. Door in actie te komen, kun je sneller resultaten boeken en ontdekken wat wel en niet werkt. 

  Ontdek wat je nodig hebt om productief te zijn
  Iedereen zit anders in elkaar en heeft andere voorkeuren, ook als het gaat om productiviteit. De kunst is om te ontdekken wat voor jou het beste werkt.

  Leer jouw tijd en energie te managen
  Door gezonde routines in te bouwen, kun je ervoor zorgen dat je altijd voldoende tijd en energie hebt om jouw taken te volbrengen en doelen te bereiken.

  Hoe ziet persoonlijk leiderschap eruit?

  Zoals gezegd vormt zelfacceptatie het fundament. Het is het startpunt dat de overige stappen faciliteert. De volgende drie stappen zijn in feite te vereenvoudigen tot zijn, denken en doen. Zelfkennis heeft betrekking op zijn: jouw waarden, emoties en intuïtie. Richting gaat over denken: je visie, jouw visie, doelen en mindset. Effectiviteit gaat over doen: presteren, focussen en routines. Deze komen terug in onderstaande piramide.

  Wat levert persoonlijk leiderschap jou op?

  Persoonlijk leiderschap zorgt voor een waslijst aan voordelen. Om het overzichtelijk te houden, heb ik ze teruggebracht tot onderstaande drie winstgebieden.

  Meer rust
  Je weet beter wat je zelf wilt. Dat maakt je proactief. Je legt de verantwoordelijkheid voor wat er gebeurt niet bij externe factoren, maar bij jezelf.

  Meer plezier
  Je bent bezig met de dingen die je leuk vindt, die je goed kan en die belangrijk voor je zijn. 

  Meer resultaat
  Jij bent de enige constante factor in elke situatie die je tegenkomt. Als jij steeds beter handelt, dan pluk je daar vroeg of laat de vruchten van.

  Hoe kun je hiermee aan de slag?

  Als coach help ik professionals om hun doelen te bereiken door hun persoonlijk leiderschap te vergroten. Dit is maatwerk en daarom onmogelijk volledig te vangen in een artikel. Ben je benieuwd waar jij staat op het gebied van persoonlijk leiderschap en wat het jou nog meer kan opleveren?

  Lees meer

  Kernwaarden (hoe je ze vindt en wat je ermee kan)

  Iedereen heeft bepaalde kernwaarden. De een is zich hier alleen een stuk bewuster van dan de ander. Kernwaarden geven richting aan de keuzes die jij maakt en het gedrag dat je vertoont. In dit artikel ontdek je wat kernwaarden zijn, hoe je ze achterhaalt en wat je er vervolgens mee kunt in de praktijk.

  Wat zijn kernwaarden?

  Een kernwaarde is iets waar jij de meeste waarde aan hecht. Zo kan je bijvoorbeeld veel waarde hechten aan het gevoel van vrijheid in je leven. Vrijheid is in dit geval jouw kernwaarde. Dit zegt dus veel over jouw overtuiging en idealen.

  Kernwaarden zijn abstracte begrippen. Net zoals ‘vrijheid’ een abstract begrip is: het is algemeen en kan voor iedereen iets anders betekenen. Een kernwaarde gaat altijd over waarom je doet wat je doet. Zo kan het voor iemand belangrijk zijn om elke dag te kunnen schilderen. Je zou kunnen denken dat ‘schilderen’ een kernwaarde is, maar dit is meer de uitingsvorm. Een kernwaarde gaat een niveau dieper. Zo kun je ontdekken dat achter de behoefte om dagelijks te schilderen, de kernwaarde ‘creativiteit’ schuilt.

  Er zijn enorm veel verschillende kernwaarden. Waarschijnlijk zullen er veel daarvan ook een positief gevoel bij je oproepen. Maar de uitdaging is om te komen tot jouw meest belangrijke kernwaarden. Het is dus een kwestie van prioriteren. Een concreet doel is om te komen tot jouw top-vijf kernwaarden. Hiermee geef je voldoende ruimte voor jouw veelzijdigheid, maar blijf je ook bij de kern. 

  Het ontdekken van je kernwaarden levert je veel op. Ze helpen je een richting te kiezen en betere keuzes te maken. Maar ook om jezelf beter te begrijpen, een betere samenwerking met anderen aan te gaan en om te inspireren. Deze opbrengsten licht ik straks verder toe. Eerst leg ik uit hoe je jouw kernwaarden kunt achterhalen.

  Hoe achterhaal je jouw kernwaarden?

  Nu je weet wat kernwaarden zijn, ga je jouw eigen kernwaarden achterhalen. Belangrijk om hierbij te beseffen is dat we geen kernwaarden hoeven te kiezen. We bezitten de kernwaarden namelijk al. De kunst is dus met name om er bewust van te worden: ze boven water krijgen. Vandaar de term achterhalen.

  Er zijn verschillende manieren om jouw kernwaarden te achterhalen.

  Onderzoek de activiteiten waar je energie van krijgt
  Waar word je enthousiast van en spring je voor uit bed? Grote kans dat achter deze activiteiten jouw kernwaarden verborgen zitten. Word je enthousiast van grote en complexe opdrachten? Dan is één van jouw kernwaarde mogelijk ‘uitdaging’.

  Vraag om feedback van anderen
  Wat zien anderen als ze naar jou kijken? Dit kan informatie opleveren die je misschien zelf over het hoofd ziet, omdat het voor jou zo gewoon is. Voor jou is het bijvoorbeeld normaal dat je altijd kijkt naar wat er wél kan en denkt in mogelijkheden, maar kan een ander je duidelijk maken dat dit niet zo vanzelfsprekend is. Hierdoor ontdek je mogelijk dat één van jouw kernwaarden ‘optimisme’ is.

  Kijk naar momenten die jou raakten of irriteerden
  Wanneer irriteerde je je kapot aan iets of iemand? Dit is namelijk niet voor niks. Waarschijnlijk gebeurt er iets dat tegen jouw kernwaarden indruist. Zo kan je het verschrikkelijk vinden als iemand heel chaotisch en slordig is. Dit kan betekenen dat één van jouw kernwaarden ‘zorgvuldig’ is.

  Daarnaast is er nog een manier die vaak wordt toegepast, onder meer in trainingen. Hierbij maak je gebruik van een grote lijst met kernwaarden. Aan de hand van deze lijst kies je de vijf kernwaarden die het best bij jou passen.

  Voor het gemak heb ik zo’n lijst voor je opgesteld. Hierop staan ruim 100 kernwaarden waaruit je kunt kiezen. Wil je deze lijst ontvangen? Download deze via de link hieronder.

  Er zijn dus verschillende manieren om jouw top-5 van kernwaarden te achterhalen. Mijn advies is om meerdere manieren toe te passen voor het beste resultaat. Gebruik de lijst voor jezelf en vraag bijvoorbeeld iemand in je omgeving om feedback. Heb je een coach? Dan kan diegene jou hier ongetwijfeld ook mee helpen.

  Als je een lijst hebt gemaakt van kernwaarden, is de laatste stap om te komen tot jouw top-vijf. Heb je meerdere verzameld, dan zullen een aantal afvallen. Dit kun je doen door ze te rangschikken of telkens te kiezen tussen twee kernwaarden.

  Wat kun je met jouw kernwaarden?

  Jouw vijf kernwaarden achterhaal je natuurlijk om er je voordeel mee te doen. In de praktijk zijn er een aantal manieren om ze ‘tot leven te brengen’. 

  Je richting te bepalen
  Jouw kernwaarden dienen als een soort kompas. Zodra je weet wat voor jou de belangrijkste waarden zijn, kun je dat zien als jouw Noorden. Je kunt jouw (werkende) leven hier vervolgens mee in lijn brengen. Als je de kernwaarden ‘avontuur’ en ‘vrijheid’ hebt, dan kun je aan de hand daarvan bepalen dat ondernemerschap een goede richting voor jou is.

  In lastige situaties de juiste keuze te maken
  Op het moment dat je met een dilemma worstelt, kunnen jouw kernwaarden uitkomst bieden. Bij elke lastige keuze is het belangrijk om jezelf de vraag te stellen welke optie het best bij jouw kernwaarden past. Het kan verleidelijk zijn om op korte termijn te kiezen voor de weg van de minste weerstand, maar als het niet overeenkomt met je kernwaarden, dan betaal je op de langere termijn de prijs.

  Jouw eigen gedrag en gevoelens beter te begrijpen
  Kernwaarden vormen een belangrijke motor achter jouw gedrag en hoe je iets ervaart. Zo merk je mogelijk dat iets je veel energie en moeite kost, zonder precies te weten waarom. Kijkend naar jouw kernwaarden kun je inzicht krijgen in waarom je doet wat je doet. Met deze zelfkennis kun je jouw gedrag aanpassen en jouw invloed vergroten.

  De samenwerking met anderen te verbeteren
  Als je aangeeft wat belangrijk voor jou is, kun je werken aan een betere samenwerking. Anderen kunnen rekening houden met jouw kernwaarden en jou helpen om in je kracht te staan. Andersom kun je door jouw eigen inzicht beter het gesprek aangaan over de kernwaarden van een ander. Hoe meer ieder individu handelt vanuit zijn of haar kernwaarden, hoe beter de prestaties.

  Anderen te inspireren om zichzelf te zijn
  Hoe meer jij ontdekt waar je voor staat én daar ook naar handelt, hoe meer je anderen zal inspireren hetzelfde te doen. Goede leiders zijn niet bang voor wie ze in de kern zijn. Ze accepteren zichzelf. Hiermee daag je anderen (on)bewust uit om hetzelfde te doen. Own wie je bent en anderen volgen jouw voorbeeld.

  Ter inspiratie: mijn vijf belangrijkste kernwaarden

  Mijn persoonlijke zoektocht heeft geleid tot het achterhalen van mijn kernwaarden

  • Ambitie
  • Inspiratie
  • Groei
  • Spelplezier
  • Toewijding
  Ben je benieuwd naar coaching en wil je mijn hulp om jouw kernwaarden te ontdekken?

  Lees meer

  Vision Boards (hoe je ze creëert in 5 stappen)

  Stel je eens voor dat je een helder beeld hebt van jouw ideale toekomst. Een beeld waardoor je geïnspireerd raakt en motivatie van krijgt. Dat kan, en is eigenlijk helemaal niet zo ingewikkeld. Wat je ervoor nodig hebt is een vision board. In dit artikel ontdek je wat dit precies en hoe je eenvoudig jouw eigen vision board maakt.

  Wat is een vision board?

  Een vision board is een (al dan niet digitaal) bord met beelden die jou inspireren. Het gaat dus om inspirerende afbeeldingen, soms aangevuld met woorden en quotes. Je maakt als het ware een collage van jouw visie op de toekomst. Met een vision board zie je in één oogopslag een beeld van je ideale leven.

  Jouw vision board draait dus niet om SMART-doelstellingen. Integendeel. Het hoeft helemaal niet concreet te zijn, maar kan ook gewoon een gevoel uitstralen. Daar ga ik straks nader op in.

  Hoe maak ik een vision board? (vijf concrete stappen + tools)

  Nu je weet wat een vision board, is het natuurlijk de vraag hoe je het maakt. Dat kan heel eenvoudig, met vijf stappen. Wil je liever eerst ontdekken wat de belangrijkste uitgangspunten zijn voor een effectief vision board? Dan raad ik je aan eerst het hele artikel te lezen en dan terug te komen bij dit stappenplan.

  Als ambitieuze professional is jouw tijd schaars en heb je voldoende te doen. Je bent daarom waarschijnlijk op zoek naar een eenvoudige manier om een vision board te maken. Te veel gedoe en rompslomp maakt de kans groot dat je er niet aan begint of onderweg afhaakt.

  Dit is de belangrijkste reden waarom ik je adviseer om een digitaal vision board te maken. Dit werkt hetzelfde als een ‘gewoon’ vision board, met als enige verschil dat je deze online maakt. Dit brengt drie grote voordelen met zich mee.

  • Je hoeft geen stapels met magazines te verzamelen voor afbeeldingen.
  • Je kunt eenvoudig knippen en plakken (lees: kopiëren en plakken).
  • Jouw vision board is altijd binnen handbereik.

  Het doel en de stappen van een digitaal vision board zijn dus hetzelfde als bij een gewoon vision board. Maar met een digitaal vision board kun je handig gebruik maken van een aantal gratis online tools. Hieronder lees je welke vijf concrete stappen je doorloopt en welke tools je per stap gebruikt.

  Stap 1: Begin met een leeg vision board
  Tool:
  Canva
  Het begint natuurlijk met een leeg vision board om te vullen. De beste gratis plek om deze te maken is via Canva. Op deze website kun je je eigen fotocollage ontwerpen en beschik je direct over een database aan afbeeldingen. Het werkt eenvoudig: maak een account aan en kies bij het ontwerp dat je wilt maken voor ‘Fotocollage’. Je kunt vervolgens werken met een vaste structuur voor de collage of gewoon met een volledig blanco ‘vel’.

  Stap 2: Ga op zoek naar de juiste afbeeldingen en teksten
  Tool: Pexels
  Via Pexels vind je een enorme database aan gratis foto’s. Je kunt zoeken op kernwoorden of verschillende thema’s verkennen. Daarnaast kun je ook gebruik maken van de database van Canva. En natuurlijk is Google je vriend, zeker als je gericht wilt zoeken op bijvoorbeeld een quote. Download de afbeeldingen die je tegenkomt en je direct aanspreken en sla ze op in een mapje op je computer. Tip: geef jezelf voor deze stap een tijdslimiet, anders is de kans groot dat je maar blijft surfen en je verdwaald raakt in de eindeloze wereld van inspirerende afbeeldingen.

  Stap 3: Kies de afbeeldingen/quotes die je écht wilt gebruiken
  Ga naar het mapje met opgeslagen afbeeldingen en kies welke écht thuishoren op jouw vision board. Alleen als je er een 100% JA-gevoel bij krijgt, gaat-ie door naar de volgende ronde. Hoeveel je uiteindelijk overhoudt is aan jezelf. Wees niet bang om te kiezen, leg de lat hoog. Tip: sommigen vinden het prettig om te denken in thema’s, zoals bijvoorbeeld werk/carrière, wonen, relaties, financiën en gezondheid.

  Stap 4: Maak er een toffe collage van
  Tool: Canva
  Als je jouw selectie hebt gemaakt, kun je beginnen om ze samen te voegen en er een collage van te maken. Je kunt in Canva heel eenvoudig jouw afbeeldingen uploaden vanaf jouw computer. Als je ze eenmaal in Canva hebt geüpload, kun je ze ‘plakken’ op jouw Vision Board. Als je dat hebt gedaan kun je eventueel teksten en achtergrondkleuren toevoegen. Tip: sommigen kiezen ervoor om ook een foto van zichzelf te plaatsen op hun vision board. Het kan – hoeft niet. Maar als je het doet, plaats jezelf dan in het centrum en bouw de rest eromheen.

  Stap 5: Download jouw vision board en plaats het op een goede plek
  Tool: smartphone, laptop/desktop, digitale fotolijst
  Alright, het is gelukt: je hebt jouw eigen vision board gemaakt! Dat is de belangrijkste stap. In principe zou je er nu voor kunnen kiezen om er niet meer naar te kijken. Maar het is nog krachtiger om jouw vision board regelmatig te zien zodat je continu herinnerd wordt aan wat je echt wilt. Tip: sla het op als achtergrond (op je telefoon, laptop of tablet), laat het afdrukken (kan ook eenvoudig via Canva) of gebruik een digitale fotolijst.

  Wat is belangrijk voor een vision board?

  Een vision board is meer dan simpel plaatjes verzamelen. Als je het maximale eruit wilt halen, houd dan rekening met de belangrijkste uitgangspunten.

  Zie het maken van een vision board als een proces
  Het is niet eenvoudig om exact te weten wat je wilt. Geef jezelf dus de tijd en ruimte om te komen tot jouw resultaat.

  Maak het vision board puur voor jezelf
  Je hoeft niemand te overtuigen van jouw dromen en bent geen uitleg schuldig. Natuurlijk kun je het delen met anderen, maar voel je niet verplicht.

  Daag jezelf uit om verder dan je ego te kijken
  Wellicht schreeuwt je ego om dingen zoals auto’s, status en respect. Daar is niks mis mee. Maar waarschijnlijk wil je diep vanbinnen ook nog hele andere dingen. Durf de diepte in te gaan.

  Help jezelf vooraf met het creëren van helderheid
  Dit doe je door rust te creëren voordat je begint. Door echt even stil te staan bij jezelf, zonder de ruis van buitenaf, kun je ontdekken wat er vanzelf naar boven komt.

  Zorg voor een ontspannen en inspirerende vibe
  Ga dus ergens zitten waar je niet gestoord kunt worden, op een locatie waar je je goed voelt en zet bijvoorbeeld relaxte muziek op.

  Alles mag er zijn
  Misschien kom je tot hele concrete dingen (zoals een bepaalde auto of opdracht) en misschien is het abstracter en gaat het meer om een bepaald gevoel (zoals kamperen aan een meer in Zwitserland, dat staat voor vrijheid en ontspanning).

  Focus op de wat, niet op de hoe
  Het enige doel van de vision board is dat haarscherp wordt wat je wilt bereiken. Hoe meer je je drukt maakt over hoe je dit gaat bereiken, hoe minder vrijheid je voelt om de juiste visie te creëren. De hoe komt later wel 😉 

  Doe het met de juiste intentie
  Nogmaals, als je dit gaat doen om aan anderen te bewijzen dat het (niet) werkt, dan gaat je dat lukken. Maak het met de intentie om het leven te creëren waar je van droomt en met de overtuiging dat je dat verdient.

  Durf te kiezen
  Dit is misschien nog wel het moeilijkste. Als je op zoek gaat naar afbeeldingen (zeker online), dan word je overspoeld met mogelijkheden. De kunst is dat je keuzes durft te maken. Het gaat niet om de hoeveelheid content, maar om de kwaliteit ervan.

  Denk groot
  Dit is niet het moment om genoegen te nemen met minder en je te laten beperken door de realiteit (wanneer wel?). Ga alleen voor datgene waar je écht enthousiast van wordt. We gaan op jouw vision board niet voor een zesje. 😉

  Ontdek wat werkt voor jou en herhaal dat
  Het belangrijkste is dat je voor jezelf gaat ontdekken hoe het maken van een vision board voor jou werkt. Dit is niet voor iedereen gelijk. Kom dus in actie en ontdek gaandeweg wat wel en niet werkt.

  Praktijkvoorbeeld van een vision board

  Een mooi voorbeeld is Quinn Jackson van Black Roses. Hij is een kunstenaar die hard aan de weg timmert. Zijn werk werd zelfs gedeeld door Chris Brown, met 78 miljoen(!) volgers. Naar eigen zeggen heeft het creëren van een vision board hem hierbij geholpen. Ik vroeg hem op welke manier hij dit deed en welke tips hij heeft voor het maken van een vision board.

  Quinn maakt al zes jaar zijn eigen vision boards. Eerst was het knippen en plakken, nu maak hij een digitaal board en gebruikt deze als achtergrond van zijn telefoon. Voor wie ook een vision board wil maken, heeft hij een belangrijke toevoeging: “Maak niet een vision board en denk dat alles wat erop staat je wordt aangereikt. Maar geloof het echt, zie het voor je, voel het. Hoe cliché het ook klinkt, het werkt.” En over het bereiken van grote doelen voegt hij nog toe: “Deze dingen komen wanneer jij er klaar voor bent, niet wanneer jij ze wilt. Geef niet te snel op en blijf erin geloven, Door elke dag, stap voor stap te werken aan je kleine doelen, zal het duidelijk worden welke richting op moet om de grote doelen te behalen op je vision board.”

  Naast dit inspirerende voorbeeld van Quinn, wil ik ook mijn huidige vision board met je delen. Practice what you preach, toch?

  Wat doe je als je eenmaal je vision board hebt gemaakt?

  Oké, je hebt jouw vision board af. En nu? Ook nu heb je weer meerdere opties, de kunst is weer om uit te zoeken wat bij jou werkt.

  • Zorg dat het zichtbaar is zodat je het regelmatig ziet.
  • Voeg het kijken naar je vision board toe aan je ochtendroutine. 
  • Deel je vision board met gelijkgestemden die je aanmoedigen om het te bereiken.
  • Gebruik jouw vision board als inspiratie om concrete doelen te stellen.
  • Vertrouw op het proces.

  En tot slot: herhaal het proces na verloop van tijd, in ieder geval elke 6-12 maanden. Zo heb je altijd een up-to-date vision board waar je enthousiast van wordt.

  Lees meer

  Persoonlijke ontwikkeling (ontdek wat bij je past)

  Als je dit leest, is de kans groot dat je, net als de professionals die ik coach, bewust bezig met je persoonlijke ontwikkeling. Al merk ik dat dit begrip onnodig abstract en soft kan blijven. In dit artikel ontdek je hoe je persoonlijke ontwikkeling kunt meten en welke vormen het beste bij jou passen. Ook deel ik mijn tips voor de beste bronnen voor persoonlijke ontwikkeling.

  Wat levert persoonlijke ontwikkeling op?

  De aanleiding van persoonlijke ontwikkeling is om de kwaliteit van het leven te verbeteren en ambities te realiseren. Hiervoor kun je als persoon talloze stappen zetten, die allemaal onder persoonlijke ontwikkeling vallen. Hieronder vind je een aantal voorbeelden van specifieke doelen om aan te werken.

  • Vergroten van persoonlijk leiderschap
  • Vergroten van het zelfbewustzijn
  • Vergroten van zelfkennis
  • Ontwikkelen van talenten
  • Ontwikkelen van een financiële mindset
  • Versterken van zelfvertrouwen
  • Verbeteren van sociale vaardigheden
  • Verbeteren van de gezonde levensstijl
  • Verbeteren van de mentale weerbaarheid
  • Verbeteren van de samenwerking met anderen

  Dit zijn allemaal zogenoemde soft skills: belangrijke vaardigheden die moeilijk meetbaar zijn (anders dan bijvoorbeeld het kunnen werken met spreadsheets in Excel). Toch kun je wel weten of je de gewenste resultaten boekt.

  Hoe kun je persoonlijke ontwikkeling meten?

  Er zijn verschillende manieren om de groei van persoonlijke ontwikkeling te meten. Dat is goed nieuws, want progressie draagt bij aan jouw geluksgevoel. En daarbij geldt: meten is weten. Hoe meer inzicht je hebt in jouw persoonlijke ontwikkeling, hoe gerichter je eraan kunt blijven werken.

  Je kunt jouw persoonlijke ontwikkeling op drie manieren meten. 

  • Nieuwe resultaten
  • Bijhouden van gewoontes
  • Feedback van anderen

  Nieuwe resultaten

  Je kunt de winst van persoonlijke ontwikkeling afmeten aan zichtbare resultaten. Stel dat je bijvoorbeeld met een project wilt starten waar je anderen bij nodig hebt, maar je hebt moeite hebt om met zelfvertrouwen een presentatie te geven. Met als resultaat dat mensen niet enthousiast reageren op jouw ideeën. Je besluit om aan de slag gaan met persoonlijke ontwikkeling. Door de progressie die je boekt ben je vervolgens in staat om wel met zelfvertrouwen een groep te boeien. Mensen reageren ineens enthousiast en je merkt zelfs dat ze achter jouw project gaan staan. Jouw persoonlijke ontwikkeling heeft hiermee een grote bijdrage geleverd aan een zichtbaar resultaat: de start van jouw project.

  Bijhouden van gewoontes

  Effectieve persoonlijke ontwikkeling leidt tot gedragsverandering. Deze verandering kun je meten door jouw gewoontes onder de loep te nemen. Stel bijvoorbeeld dat je last hebt van uitstelgedrag bij lastige taken. Je kunt dan gaan bijhouden hoe vaak het je lukt om het uitstelgedrag te doorbreken door op tijd in actie te komen. Zo kan het zijn dat je het je de eerste week twee keer lukt, de week erop vijf keer en weer een week later zelfs acht keer. Hiermee krijg je dus meer inzicht in jouw positieve gewoontes.

  Feedback van anderen

  Een andere manier om jouw persoonlijke ontwikkeling te meten, is door feedback te ontvangen van anderen. Je kunt bijvoorbeeld vragen of een collega jou na een presentatie wil teruggeven hoe zelfverzekerd je overkwam. Vervolgens ga je aan de slag met de verbeterpunten. Een maand later doe je hetzelfde en vraag je diegene weer om feedback. Het verschil in de feedback die je krijgt, duidt op jouw progressie.

  Persoonlijke ontwikkeling gaat over het hele proces waarbij iemand zijn of haar mogelijkheden tot ontplooien brengt. Hierbij kun je bijvoorbeeld denken aan de ontwikkeling van je zelfbewustzijn, identiteit, talent en potentieel. Met als doel om de kwaliteit van het leven te verbeteren en dromen en ambities te realiseren. Het is dus een heel breed begrip, wat verklaart dat het overal opduikt en het zoveel verschillende toepassingen heeft. Hieronder geef ik je een aantal praktische voorbeelden.

  Wat zijn verschillende vormen van persoonlijke ontwikkeling?

  Je kunt grofweg het onderscheid maken tussen individueel werken aan ontwikkeling (zelfhulp) en samen met anderen (hulp van anderen). Zelfhulp doe je in je eentje, terwijl je met de inbreng van anderen je actief laat begeleiding door experts. 

  Hieronder vind je voorbeelden van individueel werken aan persoonlijke ontwikkeling.

  • Boeken lezen
  • Online researchen 
  • YouTube video’s bekijken
  • Podcasts luisteren
  • Vragen om feedback
  • Een journal bijhouden
  • Nieuwe ervaringen opzoeken
  • Experts volgen op social media
  • Ervaring opdoen in de praktijk
  • Online courses volgen
  • Een webinar bekijken

  En dit zijn voorbeelden van werken met anderen aan persoonlijke ontwikkeling.

  • Een fysieke opleiding/cursus volgen
  • Een training bijwonen
  • Deelnemen aan een Mastermind
  • Je laten mentoren
  • Leren van vakgenoten (intervisie)
  • Een coachtraject doorlopen

  Door de lijst hierboven lijkt het alsof je óf het ene óf het andere inzet. Maar in de praktijk komt het vaker voor dat iemand een combinatie gebruikt. Zo kun je bijvoorbeeld een deel zelfstudie doen naar een onderwerp, terwijl je ondertussen ook gecoacht wordt door een expert op de implementatie ervan. Een combinatie van de twee leidt in de meeste gevallen tot de beste resultaten. 
  Zelf ben ik rond mijn 20e in aanraking gekomen met persoonlijke ontwikkeling. Ik wilde destijds het maximale uit mezelf te halen als voetballer op het hoogste amateurniveau en wist dat ik mentaal veel had te winnen. Een mental coach liet mij kennismaken met persoonlijke ontwikkeling.Sindsdien ben ik er altijd in blijven investeren. Hierdoor heb ik veel geëxperimenteerd met wat werkt voor mij. Zo heb ik tot op de dag van vandaag altijd een coach of mentor gehad voor verschillende gebieden in mijn leven. Maar het mooiste voorbeeld is mijn besluit om een soloreis te maken naar de andere kant van de wereld. Deze nieuwe ervaring was één grote persoonlijke ontwikkeling. Daarnaast las ik in die tijd talloze boeken en volgde een tiendaagse meditatie-cursus in Thailand. Mijn honger naar persoonlijke ontwikkeling is door de jaren heen alleen maar toegenomen.

  Welke vorm van persoonlijke ontwikkeling past het best bij jou?

  Het kan best lastig zijn om te kiezen hoe je aan de slag gaat met persoonlijke ontwikkeling. Niet iedereen leest graag boeken of heeft zin in een reisavontuur in het buitenland. Door de vele mogelijkheden zie je mogelijk door het bomen het bos niet meer. Er bestaat ook niet zoiets als een universele beste manier. De belangrijkste vraag is: Wat is de beste manier voor mìj? Houd hierbij rekening met drie belangrijke factoren: jouw leerstijl, de beschikbare middelen en de urgentie.

  Jouw leerstijl

  Ben je een dromer, denker, beslisser of doener? Op basis van deze vier persoonskenmerken zijn er volgens David Kolb vier leerstijlen: concrete ervaring, reflectieve observatie, abstracte conceptualisatie en actief experimenteren. Dat klinkt ingewikkeld, maar in de praktijk herken je ze ongetwijfeld. Zo houdt een denker meer van het opdoen van kennis en leert een doener het liefst door in de praktijk aan de slag te gaan. Als je weet welke manier bij jou past, dan kun je ook die vormen kiezen die daar het beste bij aansluiten. Zo vergroot je de effectiviteit en plezier als je werkt aan persoonlijke ontwikkeling. Als je bijvoorbeeld meer bent van het experimenteren, doe jezelf dan een plezier en sluit jezelf niet op in een bibliotheek. Nieuwe ervaringen opdoen past beter bij jou.

  Jouw beschikbare middelen

  Natuurlijk moet de gekozen manier ook passen binnen de mogelijkheden. Hoeveel geld heb je beschikbaar? Hoeveel tijd wil je besteden? Hoeveel energie wil je stoppen in je persoonlijke ontwikkeling? Dit zijn allemaal vragen die van invloed zijn op jouw keuze. Als je bijvoorbeeld weinig financiële middelen hebt, kies je er mogelijk voor om middels een nieuw boek je te verdiepen in een onderwerp. Terwijl je met meer budget voor jouw ontwikkeling mogelijk eerder kiest voor een avondopleiding of een coachtraject.

  De urgentie

  Tenslotte is het natuurlijk de vraag wat je wilt bereiken en binnen welke termijn. Stel dat je beter wilt worden in presentatie. Als je zo nu en dan eens presenteert en het gebrek aan gewenste vaardigheden je niet extreem in de weg zit, dan kun je hier in een heel rustig tempo aan werken. Misschien lees je er een boek over, vraag je feedback aan collega’s en oefen je bij elke presentatie met een nieuwe vaardigheid. Maar stel dat je over een maand een allesbeslissende presentatie moet houden en het lukt je maar niet om je hier goed op voor te bereiden. Dan kies je natuurlijk voor een methode die op korte termijn veel resultaat oplevert. Mogelijk boek je drie sessies met een presentatiecoach om aan je verhaal te werken.

  Kortom, de beste manier voor jou op dit moment hangt af van jouw leerstijl, je beschikbare middelen en de urgentie. Aangezien al deze factoren (met name jouw middelen en urgentie) kunnen veranderen, staat de beste manier om je te ontwikkelen dus ook niet vast. Het is de kunst om elke keer weer de beste manier voor jezelf te kiezen om de gewenste resultaten te boeken.

  Wat is jouw volgende stap in persoonlijke ontwikkeling?

  Persoonlijke ontwikkeling stopt nooit, er is altijd een volgende stap. Als je niet precies weet waar je nu verder aan kunt werken, begin dan met een doel waar je direct enthousiast van raakt. Je begint dan met het einde voor ogen, volgens het principe van Stephen Covey. Hieronder geef ik je drie stappen om je te helpen helder te krijgen waar je mee begint.

  Stap 1: Kies het gebied waarop je betere resultaten wilt boeken. 

  • Carrière en werk
  • Ondernemerschap
  • Financiën
  • Gezondheid
  • Relaties

  Stap 2: Formuleer het concrete doel dat je wilt bereiken op dit gebied. Bijvoorbeeld: Je kiest voor het gebied ‘carrière en werk’ met als doel om binnen een jaar een volgende stap te maken als manager binnen jouw organisatie.

  Stap 3: Breng in kaart welke persoonlijke ontwikkeling je nodig hebt (dus: waar ligt voor jou de winst) om dichter bij dit doel te komen. Zoals je eerder hebt kunnen lezen gaat dit meestal over soft skills.

  Als je deze drie stappen hebt gezet, heb je een goed uitgangspunt om de juiste bronnen te vinden en aan de slag te gaan. Laat je hierbij ook vooral adviseren door anderen die succesvol aan hetzelfde doel hebben gewerkt.

  Wat zijn de beste zelfhulpbronnen voor persoonlijke ontwikkeling?

  Een veelgestelde vraag is welke bronnen ik aanraad om zelf aan de slag te gaan met persoonlijke ontwikkeling. Om hier een goed antwoord op te geven, is het natuurlijk belangrijk om te weten wat jouw doel is. Dit bepaalt vervolgens welke bron ik zou aanraden. Maar sommige zelfhulp kan ik aan iedereen aanraden, ongeacht waar je nu staat. Met deze bronnen heb je een mooie basis voor jouw persoonlijke ontwikkeling. Ik heb geprobeerd om het zo veelzijdig mogelijk te maken, zodat er altijd iets tussen zit dat past bij jouw voorkeur en interesse. 

  Zelfhulpboeken

  De zeven eigenschappen van effectief leiderschap (Stephen Covey)
  Dit boek is een klassieker in de wereld van (persoonlijk) leiderschap en beschrijft zeven principes om effectief leiding te geven aan jezelf en anderen.

  Denk groot en word rijk (Napoleon Hill)
  Deze klassieker uit 1937(!) gaat over hoe je door het volgen van een concreet stappenplan, jouw rijkste leven kunt manifesteren. Het boek is in het Nederlands vertaald en uitgegeven door Michael Pilarzcyk.

  Ego is de vijand (Ryan Holiday)
  In dit boek beschrijft bestellerauteur Ryan Holiday over het gevaar van jouw ego en hoe je kunt voorkomen dat je ego in de weg gaat zitten voor een gelukkig leven.

  The Miracle Morning (Hal Elrod)
  In deze bestseller beschrijft Hal Elrod de kracht van een ochtendroutine voor een rijker en bevredigender leven door het delen van zes nieuwe gewoontes vòòr 08:00 uur s’ochtends.

  Elementaire gewoontes (James Clear)
  Dit is het meest complete boek over hoe je goede gewoontes kunt aanleren en slechte gewoontes kunt afleren. Je ontdekt hoe kleine veranderingen tot grote resultaten kunnen leiden. Luister hier de podcast over dit boek.

  Flow (Mihaly Csikszentmihalyi)
  In dit boek van de auteur met een achternaam om over te struikelen, leer je alles over de psychologie achter het fenomeen ‘flow’. Dit gaat over die momenten dat je jezelf verliest in een activiteit en door volledige focus in het hier en nu de tijd vergeet.

  Focus AAN/UIT (Mark Tigchelaar)
  In dit boek legt de Nederlandse auteur uit hoe focus werkt en wat de vier concentratielekken zijn die ervoor zorgen dat je uit je focus wordt gehaald. Zeer to-the-point beschreven met handige praktische tips. Luister hier de podcast over dit boek.

  Feel the fear and do it anyway (Susan Jeffers)
  Dit wereldbekende zelfhulpboek gaat over angst en hoe je ervoor zorgt dat dit niet in de weg komt te staan tussen jou en jouw dromen.

  Master Your Mindset (Michael Pilarczyk)
  Dit bekende Nederlandse boek gaat over het begrijpen van je eigen denkwijze en hoe je effectief kunt veranderen om jouw mooiste leven te leven. Luister hier de podcast over dit boek.

  The subtle art of not giving a f*ck (Mark Manson)
  Deze New York Times bestseller is het beste zelfhulpboek voor zelfhulphaters 😉 Het leert je kijken naar en om te gaan met je tekortkomingen en tegenslagen.

  Dingen die je alleen ziet als je er tijd voor neemt (Haemin Sunim)
  Deze Koreaanse bestseller gaat over spirituele wijsheid en het belang van rust vinden in een drukke wereld. Geschreven door een boeddhistische leermeester.

  TedX Talks

  How great leaders inspire action (Simon Sinek)
  Een talk uit 2009 over waarom het zo belangrijk is te starten met waarom je iets doet of maakt. 

  The power of vulnerability (Brené Brown)
  Een talk uit 2010 over de kracht van kwetsbaarheid, gebaseerd op een wetenschappelijk onderzoek.

  What makes a good life? Lessons from the longest study on happiness (Robert Waldinger)
  Een talk uit 2015 over de verrassende uitkomsten van de langste studie naar geluk (spoiler: het gaat niet om geld of roem).
   
  10 ways to have a better conversation (Celeste Headlee)
  Een talk uit 2015 met tien bruikbare regels voor het voeren van betere gesprekken.

  Why we do what we do (Tony Robbins)
  Een talk uit 2006 over de onzichtbare krachten achter motivatie en ons gedrag.

  Documentaires

  I am not your guru (Tony Robbins)
  In deze Netflix documentaire zien we Tony Robbins aan het werk tijdens één van zijn meerdaagse seminars die inmiddels door miljoenen mensen zijn bezocht.

  The Goop Lap
  Tijdens deze Amerikaanse documentatie-serie (Netflix) krijg je een blik achter de schermen bij lifestyle- en wellnessbedrijf Goop. Ze belichten meerdere relevante onderwerpen, zoals koude-training.

  Minimalism: A documentary about the important things
  Tijdens deze Netflix documentaire worden de verschillende smaken van minimalisme onderzocht door je mee te nemen in het leven van minimalisten.

  The secret
  Deze veelbesproken film gaat over het geheim om zelf je geluk en success te realiseren en belicht onder andere de wet van aantrekkingskracht. 

  The Last Dance (Michael Jordan)
  In deze Amerikaanse sportdocumentaire (Netflix) krijg je tijdens 10 afleveringen een inzicht in de carrière van Michael Jordan en leer je meer over de topsportmentaliteit van één van de beste basketballers allertijden.

  Podcasts

  The Tim Ferris show
  4-hour workweek auteur Tim Ferrisin gesprek met mensen die wereldprestaties hebben geleverd.

  The Joe Rogan Experience
  Comedian Joe Rogan gaat uitgebreid in gesprek met wereldberoemde mensen. 

  100% Inspiratie Podcast
  Thijs Lindhoud in gesprek met bekende gasten, op zoek naar het geheim van geluk en succes.

  Eindbazen
  Michel Vos en Wiggert Meerman spreken mensen die een uitzonderlijke prestatie hebben geleverd.

  Leven zonder stress
  Oud Radio-DJ Patrick Kicken voert openhartige gesprekken met podcasters, auteurs, coaches en sprekers.

  OERsterk
  Drs. Richard de Leth deelt zijn kennis over een gezonde leefstijl en interviewt experts.

  365 dagen succesvol
  David de Kock en Arjan Vergeer van 365 Dagen Succesvol delen inzichten en tips voor een gelukkig leven.

  Leef Je Mooiste Leven
  Michael Pilarczyk en Cindy Koeman delen inspiratie en praktische informatie om je mooiste leven te leven.

  Mark Tuitert Drive Podcast
  Ex-topschaatser Mark Tuitert in gesprek met gedreven atleten, ondernemers, artiesten en wetenschappers.

  En natuurlijk: Persoonlijk Leiderschap Boekencast 😉

  Geert Hidding deelt de beste inzichten uit de belangrijkste boeken rondom persoonlijk leiderschap.

  Benieuwd hoe coaching jou kan helpen in jouw persoonlijke ontwikkeling?

  Lees meer

  12 take-aways uit het gesprek met Joseph Oubelkas (podcast-interview)

  Hij zat vierenhalf jaar onterecht vast in Marokko. Kwam vrij en schreef er een boek over ‘400 brieven van mijn moeder’. Ik ging in gesprek met Joseph Oubelkas over de maakbaarheid van geluk. Luister het gesprek hieronder of lees direct de 12 belangrijkste take-aways uit ons gesprek.

  https://anchor.fm/geert-hidding/episodes/37-Hoe-schrijf-je-een-bestseller-en-word-je-inspirerend-spreker-na-jaren-van-onterechte-gevangenschap–met-Joseph-Oubelkas-e4e73u
  #1 Focus op wat je wel hebt

  Joseph Oubelkas laat zien hoe je in elke onmogelijke situatie kunt focussen op wat je wel hebt. Dat is ook de reden waarom hij zijn boek ‘400 brieven van mijn moeder’ heeft genoemd, en niet bijvoorbeeld ‘de hel van Marokko’. De focus is wat je wél hebt en wat wél kan.

  #2 Je moet het positieve willen zien

  Alles begint bij de wil om het positieve te zien in elke situatie. Zolang je je daar nog tegen verzet, gaat het je niet lukken. Hoe graag jouw omgeving je ook wilt helpen. Dat betekent niet dat de rest er niet mag zijn, maar dat je altijd kiest waar je je op focust.

  #3 Stel kleine doelen voor jezelf

  Eén van de moeilijkste dingen in de gevangenis is het gevoel dat je niet vooruitkomt. Op advies van zijn moeder ging Joseph zich daarom focussen op kleine doelen. Bijvoorbeeld elke ochtend zijn tandenpoetsen. Door het klein en haalbaar te houden, zorgde hij ervoor dat hij altijd het gevoel had dat hij invloed had. Met dit principe laat hij zien hoe belangrijk het is om kleine doelen voor jezelf te stellen, in welke situatie je ook zit.  

  #4 Stel duidelijke grenzen voor jezelf

  De gevangenis heeft letterlijk grenzen. Toen Joseph uit de gevangenis kwam, en deze grenzen dus wegvielen, wist hij hier moeilijk mee om te gaan. Hij voelde zich grenzeloos. Dit gaf hem op korte termijn voldoening, maar hij merkte dat hij er niet gelukkig van werd. Hierdoor leerde hij om grenzen te stellen voor zichzelf, zodat hij de kaders voor zichzelf creëerde die zijn geluk te bepalen.

  #5 Zorg dat je een ultiem droombeeld hebt

  Door je ideale beeld te creëren voor jezelf, geef je je leven richting en krijg je energie. Het droombeeld van Joseph bestaat op dit moment uit het beeld dat hij de zaadjes plant bij mensen om te laten inzien dat alles bij jezelf begint en dat het jouw leven is. Dit is niet zomaar een spontaan droombeeld, maar hij voelt het in elke vezel van zijn lichaam.

  #6 Als je jezelf niet accepteert, dan gaan anderen dat ook niet doen

  Het allerbelangrijkste is dat je jezelf leert accepteren. Ook met alle dingen waar anderen mogelijk als negatief bestempelen. Zo leerde Joseph Oubelkas om het label van zichzelf als ex-gevangene te accepteren. Pas toen hij dit deed, merkte hij dat anderen dit deel van hem ook gingen accepteren.

  #7 Het leven is kort, maak het dus krachtig

  Als je bedenkt hoe beseft hoe kort we eigenlijk leven, dan heb je weer een keuze wat je met dat inzicht doet. Joseph kiest ervoor om zijn leven krachtig te leven. Door aan de ene kant te beseffen dat het tijdelijk is en je dus niet alles kunt, en aan de andere kant bewust te kiezen waar hij zijn tijd en energie dan echt in wilt steken.

  #8 De buitenwereld zit niet op je te wachten, maar heb je wel nodig

  Anderen kunnen jouw geluk niet bepalen, maar toch spelen ze er een belangrijke rol in. Je kunt namelijk de buitenwereld gebruiken om jezelf beter te leren kennen. En daarnaast is het ook een onderdeel van wie je bent, omdat je deel uitmaakt van het grotere geheel. Ondanks dat het systeem niet voor jou werkt, kun je het dus wel in je voordeel gebruiken.

  #9 Het enige dat je echt moét, is goed voor jezelf zorgen

  Toen we het kregen over mentale gezondheid, vertelde Joseph dat hij dit wel één van de grootste uitdagingen vindt. Hij ziet ook om zich heen dat veel mensen het gevoel hebben veel te moeten. Maar zijn conclusie is: je moet helemaal niks, alleen goed voor jezelf zorgen, zodat je er kunt zijn voor anderen.

  #10 Tijd is je meest kostbare bezit

  In het boek Gezondheid, Liefde, Vrijheid beschrijft Joseph Oubelkas treffend hoe waardevol tijd is en wat er gebeurd als dat van je af wordt gepakt. Hij schrijft: stel je het gevoel voor dat je op het vliegveld bent en wacht op een vlucht met 4,5 uur vertraging. En vervang die uren nu eens voor dagen… Dan besef je direct hoe kostbaar jouw tijd is.

  #11 Kies jouw eigen houding

  Wat er ook gebeurt, je kunt zelf kiezen welke houding je er tegenover aanneemt. Zo hebben Joseph en zijn familie er bewust voor gekozen om het onrecht te zien als een hele nare herinnering, maar het niet de rest hun leven te laten beheersen of vernietigen.

  #12 Alles is mindset: Je bepaalt zelf jouw geluk, niet iemand anders

  Er is niemand anders verantwoordelijk voor jouw geluk. Alleen jij zelf kan dit bepalen. Dat klinkt simpel, maar niks is minder waar. Het daagt je namelijk uit om los te laten Joseph geeft aan dat dit de mindset is waar hij constant aan werkt.

  Lees meer

  10 take-aways uit interview met Myron Hamming

  Toen ik in gesprek ging met Myron Hamming, dichter en spoken word artist, was het zijn ambitie om Stadsdichter van Groningen te worden. Hij was er dag en nacht mee bezig. Zo’n zes maanden na ons gesprek bereikte hij zijn grote droom. Sinds januari dit jaar mag Myron zichzelf Stadsdichter van Groningen noemen. In dit artikel ontdek je welke lessen je kunt halen uit het proces naar succes van Myron Hamming.

  https://anchor.fm/geert-hidding/episodes/2–MYRON-HAMMING-ej72dk

  Dit zijn de 10 belangrijkste take-aways uit ons gesprek:

  #1 Maak je doelen zo concreet mogelijk

  Als talentvolle topschaatser was Myron al gewend om doelen te stellen. Deze vaardigheid heeft hij ook na zijn schaatscarrière serieus genomen. Hij werkt altijd met concrete doelen. Het grote doel was natuurlijk Stadsdichter worden. Deze knipte hij weer op in kleinere doelen, zijn tussenstappen, zodat hij precies wist wat hij moest doen.

  #2 Durf nee te zeggen tegen leuke dingen

  Een concreet doel stellen is mooi, maar de kunst is natuurlijk om je focus te houden. Dat is niet makkelijk, de verleiding om andere leuke dingen te doen is groot. Dit gold ook voor Myron. Hij sloeg bewust gezellige avondjes met vrienden over, keek nauwelijks Netflix en was minder in de stad te vinden. Om hier nee tegen te zeggen heb je lef en motivatie nodig.

  #3 Vertraag om te genieten van wat je doet

  We krijgen het tijdens ons gesprek over de dagelijkse uitdaging om in het hier en nu te zijn. Als je doelen hebt, is het gevaar dat je te gehaast leeft en altijd een stap vooruitdenkt. Myron schreef hierover deze rake tekst: Rustig aan, je bent altijd op tijd voor het hier en nu. Hiermee nodigt hij ons, en zichzelf, uit om ook te genieten van de reis naar je doel.

  #4 Zoek naar jouw eigen manier

  Het beroep van dichter is al eeuwenoud en kent vele tradities. Zoals het schrijven van dichtbundels die bij de boekwinkel komen te liggen. Myron is van mening dat dit niet altijd bij hem en deze tijd past. Hij ziet andere manieren: social media, spoken word en het gebruik van video’s. Hiermee blijft hij dicht bij zichzelf en kan hij een nieuwe doelgroep bereiken.

  #5 Vraag advies aan mensen die doen wat jij wilt

  De droom om Stadsdichter te worden is toen hij zijn voorganger, Renée Luth, zag optreden. Hij wist gelijk: dit wil ik ook. Direct na het optreden stapte hij op Renée af, deelde zijn pas ontdekte droom, en vroeg haar wat hij moest doen om dit te bereiken. Ze gaf hem tips en adviezen die hem hielpen om een kickstart te maken in de goede richting.

  #6 Weet wanneer je de strijd op moet geven

  Natuurlijk spraken we ook over het bizarre jaar waarin we te maken kregen met corona en de lockdown. Dit had een grote impact op Myron en zijn doelen. Alle optredens vielen in één klap weg, terwijl hij hiervan moest leven. Het werd de moeilijkste fase in zijn leven. In eerste instantie wilde hij ertegen vechten, maar pas toen hij die strijd opgaf, zag hij een uitweg.

  #7 Richt je dag zo in dat je inspiratie krijgt

  Wat je ook doet, je hebt inspiratie nodig om je beste werk te leveren. Dit geldt natuurlijk ook in grote mate voor dichters. Deze inspiratie komt niet vanzelf, heeft Myron gemerkt. Daarom heeft hij routines in zijn dag zitten die hem helpen om inspiratie te vinden. Zo schrijft hij het liefst direct in de ochtend, of ’s avonds als iedereen slaapt.

  #8 Durf te verliezen

  Als je een doel stelt, dan is er natuurlijk ook een kans dat je het niet haalt. Dat is pijnlijk. Zeker als je het ook aan de grote klok hebt gehangen en iedereen weet wat jij wilt. Maar dit heeft Myron nooit tegengehouden om zijn doel te stellen en te delen. Dit vraagt om het lef om te durven verliezen, terwijl je vol gaat voor de winst.

  #9 Haal nooit anderen naar beneden voor jouw droom

  Hoe graag Myron ook wil winnen, hij wil nooit dat dit ten koste gaat van anderen. Natuurlijk kan er maar één de Stadsdichter worden, en verliest dus de rest. Maar zijn mindset is: ‘Ik focus volledig op mijzelf en als blijkt dat een ander beter is, dan heeft ‘ie dat verdiend. Dit is krachtig, omdat je de focus op jezelf legt en niet hoopt dat de ander faalt.

  #10 Overtuig jezelf ervan dat er geen andere optie is

  Wat mij het meest is bijgebleven van het gesprek met Myron Hamming is zijn absolute overtuiging dat hij zijn doel zal bereiken. Toen ik hem vroeg ‘Wat als je geen Stadsdichter wordt?’ merkte ik dat hij echt moest schakelen. Alsof zijn doel bereiken gewoon geen optie was. Dit is in mijn ogen zijn grootste kracht: zijn mindset.

  Lees meer

  Wil je ook naar jouw volgende level?

  Boek een gratis sessie

  Checklist Helweek

  Haal ook het maximale uit jouw Helweek