Skip to content

Persoonlijk Leiderschap

Ontvang gratis inspiratie op het gebied van persoonlijk leiderschap & high performance

  Onderwerpen

  Sorteren op:

  Van binnen naar meditatie met Giel Beelen

  Voor de docucast ‘Geert van binnen’ ga ik op zoek naar de beste tools die we in ons hebben om doelen te bereiken. In de eerste serie ga ik van binnen naar meditatie met Giel Beelen. Luister het gesprek hieronder en lees mijn belangrijke inzichten uit ons gesprek.

  #1 Je bent al goed genoeg

  Giel benadrukt allereerst dat het belangrijk is om te beseffen dat je niet per sé aan meditatie, of wat dan ook, hoeft te doen om goed genoeg te zijn. Dit is dé grote valkuil bij persoonlijke groei, en met name voor ambitieuze professionals: de denkfout dat je pas goed genoeg als je alles onder de knie hebt. Het is tegelijk veel ontspannener om vanuit de gedachte ‘ik ben al goed genoeg’, iets nieuws als meditatie te ontdekken en leren.

  #2 Alles is te trainen

  Op het moment dat Giel bij zichzelf een buikje begon te zien, besloot hij er iets aan te gaan doen. Toen hij vervolgens in de sportschool kwam en aan de slag ging, ontdekte hij dat hij door te trainen ‘gewoon’ een sixpack kon creëren. Vanaf toen is bij hem de overtuiging ontstaan dat alles is te trainen, zowel fysiek als mentaal. Dit noemen ze ook wel een groeimindset, die ik in dit artikel beschrijf. Deze groeimindset helpt ook enorm bij meditatie.

  #3 Meditatie in ochtendritueel

  Op zijn eigen platform en podcast Kukuru gaat Giel in gesprek met expert rondom onder andere spiritualiteit en meditatie. Wat opviel is dat nagenoeg ieder gast een ochtendritueel heeft. En sterker nog, dat dit ochtendritueel er eigenlijk ook altijd sprake is van een vorm van meditatie.

  #4 Er is géén goed of fout

  Je kunt meditatie niet goed of fout doen. We zijn geneigd om onszelf te beoordelen, maar de kunst is juist om geen oordeel te hebben over jouw meditatie. Je kunt dus de prestatiegerichtheid loslaten bij het mediteren. Juist dat is wat Giel ook prettig eraan vindt: je moet even niks, alles is goed. Je leert hierdoor ook nog eens beter te accepteren wat er is, in plaats van je ertegen te verzetten en daarmee juist te versterken.

  #5 Meditatie-beoefening is een proces

  De eerste keer meditatie zag er anders uit dan de huidige manier van mediteren. Dit is een proces geweest, waarbij de kunst is om te ontdekken wat voor je werkt. Voor Giel werkt het nu goed om te beginnen met affirmaties (uitspreken van positieve overtuigingen over jezelf) en dan te gaan mediteren, zodat hij de meditatie ingaat als de beste versie van zichzelf. Het is een kwestie van experimenteren en bijsturen.

  #6 Begin eenvoudig door te focussen op je ademhaling

  Voor iedereen die wil beginnen met meditatie, adviseert Giel om te beginnen met het focussen op je ademhaling. Dit is laagdrempelig en totaal niet zweverig. Als je dus even focust op je eigen in-en uitademen, ben je gewoon al aan het mediteren. Hier zijn weer verschillende vormen in te vinden, waarmee je telkens ook de moeilijkheidsgraad kunt bepalen.

  #7 De grote winst: rust in je hoofd

  Tenminste, bij Giel is dit het grote effect. Hij zegt zelfs dat ‘de storm in zijn hoofd erdoor gaat liggen’. Hierdoor heeft hij geen medicijnen meer nodig voor zijn ADD. Als hij regelmatig mediteert, vindt hij dezelfde rust en focus waar hij anders dus pillen voor nodig zou hebben. Daarnaast levert het hem ook veel op als professional, welke voordelen dit zijn lees je verderop in dit artikel.

  #8 De verschillende vormen meditatie

  Grofweg kun je onderscheid maken tussen twee verschillende vormen van meditatie. Je hebt een soort mindfulness-meditatie, waarbij je tot rust komt en focust op het hier en nu. En daarnaast heb je een vorm waarbij je als het ware je zintuigen opent (dus ook je ogen open) en je op die manier probeert waar te nemen wat er is. Bij deze laatste vorm ligt de focus vooral op het loskomen van je ego. Dit is de vorm die monniken beoefenen. Beide vormen zijn waardevol en kun je ook door elkaar heen beoefenen.

  #9 Maak voorzichtig gebruik van je ego

  Eén van de doelen van meditatie is juist om meer los te komen van je ego. Maar je hebt nu eenmaal een ego, en die kan ook de kop op steken als je aan meditatie-beoefening doet. Zo vind je ego het heerlijk om een goede reeks neer te zetten van de dagen dat je mediteert. Volgens Giel is hier niks mis mee en geeft hij juist het advies om op een gezonde manier je ego te gebruiken om de juiste dingen te doen en vol te houden.

  #10 Wat levert meditatie op voor Giel Beelen als professional?

  Natuurlijk wil je ook vooral weten wat meditatie je kan opleveren. Dit levert het Giel, doordat hij de rust weet te vinden, concreet op als professional:

  • Een helikopter view om een moment te hebben waarbij je even uitzoomt, zodat hij minder verzand in alles wat hem nu bezighoudt en zijn aandacht vraagt.
  • Minder bezig te zijn met de toekomst (en dus op alles wat nog op zijn to-do lijst staat), en meer focus op het moment. Hiermee helpt het je enorm om in flow te komen en te blijven.
  • Het werkt net als slaap: hoe meer hij slaapt, hoe scherper hij is en uiteindelijk hoe meer tijd hij heeft op een dag. Dit maakt het voor hem een waardevolle investering van je tijd.
  Bonus: Welke hulpmiddelen voor meditatie gebruikt Giel Beelen?

  Silentmode
  Dit is een soort ooglap met speakers voor een geleide ademhaling. Je kunt kiezen of je energieverhogend of energieverlagend. Hier kun je meer vinden over de Silentmode.

  Meditation moments
  Dit is de meditatie-app van Michael Pilarzcyk (bekend van o.a. het boek Master Your Mindset). Giel vind de stem fijn en gebruikt de app graag voor het slapen of als dankbaarheidsmeditatie.

  Insight timer
  Deze app gebruikt Giel vooral voor de muziekfragmenten.

  Yoga Nidra (House of Deeprelax)
  Deze app helpt je om verschillende hersenstaten te komen. Op dit moment is Giel hiermee aan het experimenteren en gebruikt hij het vooral om te ontspannen en mee in slaap te vallen.


  Ook benieuwd naar de boekentips van Giel Beelen op het gebied van persoonlijk leiderschap?
  Schrijf je dan in voor mij mailing en ontvang ze direct.

  Lees meer

  Hoe je een boek leest, zonder te lezen

  Als kind vond ik boeken lezen heerlijk. Later kreeg ik er een hekel aan (iets met student-zijn, verplichte boekenlijsten en tentamens). En nu geniet ik er weer volop van.

  Maar er zijn ook genoeg professionals die hun hele leven weerstand hebben tegen boeken lezen. Of er misschien wel van houden, maar er maar niet aan toe lijken te komen.

  Ik kan me goed voorstellen dat je weinig met boeken hebt, maar als life long learner wel je voordeel wilt doen met alle kennis die beschikbaar is.

  Goed nieuws: die waardevolle informatie die auteurs delen in boekvorm, is op veel meer manieren toegankelijk, dus ook op een manier die helemaal bij jou past. Dit zijn de beste manieren:

  YouTube video’s

  De tube staat vol met waardevolle video’s, waaronder natuurlijk die van TEDx. Zoek maar eens op de auteur van een populair boek. Grote kans dat hij of zij een TED talk heeft gegeven en z’n belangrijkste inzichten samenvat in zo’n 20 minuten. Ik kan je bijvoorbeeld deze talk van Tony Robbins aanraden, een classic. En onderaan dit artikel vind je nog meer aanraders.

  Instagram accounts

  Oké, deze is tricky: voor je het weet je zit te scrollen zonder dat je ook alweer weet waarom. Maar Instagram kan voor jou wel een hele waardevolle bron van informatie zijn. Als je bijvoorbeeld de auteur gaat volgen van een boek die je aanspreekt, zal je al veel inzichten meekrijgen. In dat kader kan ik het Instagram account van James Clear (auteur van ‘Elementaire gewoontes’) aanraden. Geen poespas, veel rake content.

  Nieuwsbrieven

  Tuurlijk, veel nieuwsbrieven zijn irritant en vullen je mailbox met nog meer onzin. Maar er zijn ook mailings die absoluut de moeite waard zijn en je dus helpen om in korte stukken veel bruikbare kennis op te doen. Als je je bijvoorbeeld in de Stoïcijnse mindset wilt verdiepen, maar de boeken van Ryan Holiday graag overslaat, dan raad ik je de (engelstalige) mailing van Daily Stoic aan. Maar ook die van Seth Godin is top. Trouwens, wist je dat je ook op mijn mailinglijst kunt komen, schrijf je hier in, ik beloof je niet te spammen 😉)

  Luisterboeken

  Deze is vooral geliefd bij een grote groep die liever luistert dan leest. Een extra voordeel is dat je kunt multitasken. Zo luister je met gemak een boek terwijl je aan het stofzuigen, wandelen of autorijden bent. Daarbij is ook de kwaliteit van de luisterboeken en platforms verbeterd en spreken veel auteurs hun eigen boek in. Eén van de bekendste plek voor luisterboeken is natuurlijk Storytel, met inmiddels een grote ‘bibliotheek’.

  Podcasts

  En natuurlijk mogen podcasts niet ontbreken in dit rijtje! Ideaal voor als je meer van het luisteren bent, maar minder van de audioboeken. Daarnaast vind je vaak goede interviews met de auteur van het boek die je interessant vindt. Hier krijg je de inhoud al goed mee en worden vaak ook de vragen gesteld waar je als lezer tegenaan loopt. In dit artikel over persoonlijke ontwikkeling vind je mijn lijstje met podcast tips.

  Ontdek de Persoonlijk Leiderschap Boekencast

  Spreekt deze laatste vorm je aan, dan is er uiteraard maar één podcast die je aan je lijst wilt toevoegen: Persoonlijk Leiderschap Boekencast van moi 🙋‍♂️ Wekelijks deel ik van de beste boeken op het gebied van persoonlijk leiderschap de grootste inzichten. Als je alle afleveringen van een boek checkt, durf ik te beweren dat je zeker 75% van de kernboodschap te pakken hebt. Mocht je benieuwd zijn of deze podcast ook iets voor jou is, check ‘m hier.


  Lees meer

  Gewoontes (hoe je gewoontes ontwikkelt)

  Zoals de filosoof Aristoteles zei: “We are what we repeatedly do, excellence is not an act but a habit”. Vrij vertaald: als je jezelf serieus neemt, neem je je gewoontes serieus. Het aanleren van gewoontes gaat om repeterende patronen in je leven die jou helpen. In dit artikel ontdek je wat de belangrijkste principes en stappen zijn voor het creëren van goede gewoontes.

  Wat zijn de drie meest gemaakte fouten bij het creëren van gewoontes?

  Vertrouwen op motivatie
  Het beginnen met een nieuwe gewoonte is vaak niet zo moeilijk. De motivatie is dan nog heel hoog. Het is niet voor niks dat de eerste maand van het jaar het drukst is bij de sportschool. Velen denken dat motivatie genoeg is om een gewoonte te creëren. Dit is een denkfout. Motivatie is genoeg om te beginnen, maar zonder een goed systeem ga je het niet volhouden.

  Te snel resultaat willen zien

  Herken je dat? Je bent net twee keer in de week naar de sportschool geweest en kijkt in elke spiegel of je al resultaat ziet. Zo werkt het niet, helaas. Vaak is er een lange tijd van hetzelfde gedrag nodig om de vruchten ervan te plukken. Als je dat niet beseft, word je te ongeduldig en stop je er voortijdig mee.

  Een omgeving die niet meewerkt

  Als je omgeving niet ingericht is op jouw nieuwe gewoonte, dan maak je het jezelf heel moeilijk. Een mooi voorbeeld is dat van de persoon die zich voorneemt om gezond te eten gebruikmaakt van een koelkast vol ongezonde voeding. Hieronder vallen ook de mensen in je omgeving. Een goede gewoonte ontwikkelen met mensen die hier constant negatief op reageren, is een extra grote uitdaging. Je wilt mensen om je heen die je steunen.

  Hoe creëer je gewoontes?

  Principe I: Zet elke dag een stapje
  Dit principe wordt ook wel het compound effect genoemd. Het gaat erom dat het resultaat van ‘elke dag een klein beetje’ veel groter is dan van ‘in één keer heel veel’. Je maakt dan gebruik van de kracht van het stapelen. De Amerikaanse ‘gewoonte-expert’ James Clear besteedt er in zijn boek ‘Elementaire gewoontes’ veel aandacht aan en maakt het effect van ‘elke dag een klein beetje’ duidelijk met deze grafiek:

  Het effect van kleine gewoontes die stapelen over een lange periode. Als je elke dag 1% beter wordt, eindig je met bijna 37% betere resultaten na een jaar.

  Principe II: Maak het klein

  Hoe kleiner de taak, hoe groter de kans is dat je het regelmatig doet. En hoe regelmatiger je het doet, hoe sneller het een gewoonte wordt. Het is dus belangrijk om de gewoonte die je wilt creëren zo klein mogelijk te maken. Hiermee vang je motivatiedips – die er sowieso gaan komen – op. In het boek ‘Tiny Habits’ legt de Amerikaanse schrijver BJ Fogg dit uit en onderbouwt het met onderstaande afbeelding.

  Wat is een stappenplan voor gewoontes?

  Stap 1: Besluit wie je wilt zijn
  Alles begint bij besluiten wie je wilt zijn. Hierover schreef ik eerder dit artikel. Hoe je jezelf ziet, is de belangrijkste motivatie om nieuwe gewoontes aan te leren. Denk aan de personal trainer die zelf fit en energiek voor de dag komt. Bij deze stap bepaal je dus ook jouw doel.

  Stap 2: Formuleer een nieuwe gewoonte

  Als je weet wie je wilt zijn en welk doel daarbij hoort, kun je een gewoonte formuleren. Belangrijk hierbij is dus dat je het klein houdt. Kies het liefst een gewoonte die je elke dag kunt uitvoeren. Voor een personal trainer kan dit ‘elke dag twee liter water drinken’ zijn.

  Stap 3: Bedenk een implementatie-intentie
  Als je weet welke gewoonte je wilt implementeren, is het belangrijk om vast te stellen wanneer je dit doet. Kies een moment waarop je al een gewoonte uitvoert, zoals tandenpoetsen. Vervolgens formuleer je een implementatie-intentie met deze zin:

  ‘Als situatie X [een huidige gewoonte, gebeurtenis of tijdstip] dan reageer ik door Y [nieuwe gewoonte] te doen.’

  Stap 4: Voer je gewoonte uit
  Ha, ja deze stap mag niet ontbreken natuurlijk. We kunnen nog zulke mooie gewoontes bedenken en implementatie-intenties formuleren, maar uiteindelijk gaat het om de actie! Voer dus de nieuwe gewoonte uit op het moment dat je hebt vastgesteld.

  Stap 5: Houd je voortgang bij

  Last but not least, deze stap wil je niet overslaan. Het bijhouden van jouw voortgang, de mate waarin je jouw gewoontes weet uit te voeren, is heel belangrijk, om twee redenen. Je laat je eigen progressie zien (waarmee je je motivatie vergroot) en je kunt waar nodig bijsturen.

  Door bovenstaande stappen te doorlopen lukt het mij om elk jaar minimaal 12 boeken te lezen. Dit past bij wie ik wil zijn (een student voor het leven en kennisdeler). Ik heb er een concreet doel van gemaakt en een super effectieve implementatie-intentie bij bedacht: ‘Als ik thuiskom van een werkdag, leg ik een boek op de bank.’ Door deze eenvoudige actie uit te voeren, is de drempel enorm laag om elke dag een aantal bladzijden te lezen.

  Wil jij ook aan de slag met goede gewoontes, maar mis je inspiratie? Hieronder vind je een lijst met 50 gewoontes om je leven en prestaties te verbeteren.

  Lees meer

  Groeimindset (werk aan een winnende mindset)

  Mindset gaat over jouw overtuigingen. Het heeft een groot effect op wat je wel of niet doet. Een goede mindset kun je ontwikkelen op alle gebieden in je leven. Maar de belangrijkste om mee te beginnen is een groeimindset. In dit artikel ontdek je wat een groeimindset is, wat het je oplevert en hoe je het verbetert.

  Wat is een groeimindset?

  Een groeimindset gaat uit van de overtuiging dat je talent en intelligentie kunt ontwikkelen. Iemand met een groeimindset gelooft in groei van wat je kent en kunt. Je bent ervan overtuigd dat, als je je voldoende inzet, je in staat bent om nieuwe vaardigheden te leren.

  Tegenover de groeimindset staat de statische mindset. Iemand met een statische mindset is ervan overtuigd dat talent en intelligentie vaststaan. Je gelooft dat je nou eenmaal iets (goed) kunt of niet. En dat je nu eenmaal ‘slim’ bent, of niet. 
  Het verschil tussen een groeimindset en een statische mindset lijkt onschuldig, maar heeft grote gevolgen voor het benutten van jouw potentie als professional. Dit blijkt uit wetenschappelijk onderzoek van Carol Dweck, die hierover het boek ‘
  Mindset’ schreef.

  Wat levert een groeimindset je op?

  Met een groeimindset geloof je dus in ontwikkeling. Deze overtuiging is de belangrijkste basis om jouw potentie te benutten. Het heeft namelijk een enorm positief effect op jouw gedrag. Hieronder som ik de belangrijkste effecten voor jou als professional op.

  Makkelijker nieuwe uitdagingen aangaan
  Als je gelooft dat je door inzet iets kunt bereiken, ben je sneller geneigd om uitdagingen aan te gaan. Je laat je niet afschrikken door het feit dat je iets nu nog niet begrijpt of beheerst.

  Meer inzet en motivatie tonen
  Met een groeimindset krijg je energie om je ergens voor in te zetten, omdat je gelooft dat je er de vruchten van gaat plukken. Je krijgt motivatie om te leren, te studeren en te groeien. 

  Beter omgaan met obstakels
  Obstakels, tegenslagen en weerstand schrikken je minder af als je weet dat je het nodig hebt om te groeien. Sterker nog, met een groeimindset zet je een tegenslag om in winst.

  Gebruikmaken van kritiek
  Als je naar een doel werkt, krijg je hoe dan ook te maken met kritiek. Dit voelt nooit lekker. Maar met een groeimindset zie je het als feedback en gebruik je het in je voordeel.

  Anderen helpen om te winnen
  Je bent veel minder jaloers op het talent of succes van anderen. Je krijgt er juist motivatie van en geniet ervan om anderen te zien winnen. Dit is de kracht van inspirerende leiders.

  Het grote gevolg van deze positieve effecten is dat je meer plezier krijgt in het proces en een grotere kans hebt op het benutten van je potentie.

  Hoe verbeter je je groeimindset?

  Als je bewust bent van de voordelen van een groeimindset, dan wil je deze natuurlijk zelf zoveel mogelijk ontwikkelen. Belangrijk is om te beseffen dat dit niet vanzelf gaat, of dat je er maar eenmalig aandacht hoeft te besteden. Het verbeteren van jouw groeimindset is een continu proces. Dit gaat je hierbij helpen:

  Zie uitdagingen als groeikansen
  Het is belangrijk om jezelf aan te leren om elke uitdaging waarop je stuit, te zien als een kans om te groeien. Laat je dus niet te snel afschrikken als je tegen een nieuwe uitdaging aanloopt. Als je de berg beklommen hebt, ben je weer enorm gegroeid.

  Focus op het proces, niet het eindresultaat
  Dit doe je door in kaart te brengen welke tussenstappen er zijn tussen waar je nu bent en wat je wilt bereiken en vervolgens in actie te komen.

  Leer van anderen
  Door te kijken en te leren van anderen, stimuleer je je eigen groeimindset. Het succes van iemand is slechts het topje van de ijsberg, daaronder zit ongetwijfeld een heel proces van vallen en opstaan. Hiervan kan je enorm veel leren.

  Houd jouw progressie bij
  Door bij te houden welke stappen je maakt richting jouw doel, zie je welke vooruitgang je boekt. Dit helpt om aan jezelf te bewijzen dat je je ontwikkelt en motiveert om je te blijven inzetten.

  Verdiep je in het brein
  Ons brein is bijzonder krachtig en veelzijdig. Hierover zijn steeds meer informatie en onderzoeken beschikbaar. Door je te verdiepen in hoe het brein werkt, zal je steeds weer ontdekken dat ons brein in staat is om te ontwikkelen.

  Vind jouw beste leerstijl
  Een groeimindset is gericht op continu leren. Ieder mens kan leren, maar de manier waarop je dit het beste (en liefst) doet, verschilt per persoon. Ook jij hebt een voorkeur voor de manier waar je leert. Als je dit ontdekt, kun je er gebruik van maken. Ik schreef hier al eens over in dit artikel over persoonlijke ontwikkeling.

  Gebruik het woord ‘nog’ voor ‘niet’

  Als iets niet direct lukt, zijn we snel geneigd om te zeggen ‘ik kan het niet’. Maar deze gedachte of uitspraak is een dooddoener voor je groeimindset. Gelukkig kun je dit snel veranderen in een krachtige uitspraak, door het woordje ‘nog’ toe te voegen. ‘Ik kan het nog niet’ stimuleert ontwikkeling en daarmee jouw groeimindset.

  Waar kan ik meer ontdekken over een groeimindset?

  Als je meer wilt ontdekken over een groeimindset dan zijn er veel bronnen beschikbaar. Deze kan ik je aanraden:

  Boeken
  Mindset – Carol Dweck
  In dit boek ontdek je de kracht van een groeimindset, gebaseerd op tientallen jaren onderzoek. Aanrader voor iedereen in het bedrijfsleven en het onderwijs.

  Talent van morgen
  – Bart Heuvingh en Marco van der Heide
  In dit boek ontdek je het belang van een groeimindset binnen de sport. Aanrader voor elke sporter en trainer/coach.

  Podcasts
  Drive – Mark Tuitert
  In deze podcast gaat Mark Tuitert in gesprek met gedreven atleten, ondernemers artiesten en wetenschappers.

  Growth Minds
  – Nico Oud
  In deze podcast gaat Nico Oud in gesprek met ondernemers vanuit het motto: grow your mind, grow your business.


  Blijf op de hoogte van nieuwe artikelen

  Lees meer

  Persoonlijk leiderschap (fundament voor succes)

  De basis van elk succes is persoonlijk leiderschap. Niet gek dus dat de term steeds vaker opduikt en gebruikt wordt onder professionals. Maar wat is het precies? Wat kun je ermee? En hoe ontwikkel je het?

  Wat is persoonlijk leiderschap?

  Een leidinggevende in een organisatie laat anderen – als het goed is tenminste – beter functioneren. Hij of zij stuurt aan en zorgt dat processen goed verlopen. Persoonlijk leiderschap is een variant daarop. Het draait om het aansturen van jezelf. 

  Persoonlijk leiderschap betekent dat je de regie neemt over je eigen leven. Je accepteert jezelf, kent jezelf, bepaalt de richting waarin je beweegt en zorgt voor resultaat. Zo zorg je dat je effectief kunt handelen in een steeds veranderende omgeving. 

  Voor elke ambitieuze professional vormt persoonlijk leiderschap het startpunt. Zoals Stephen Covey zegt: ‘Pas als je leiding kunt geven aan jezelf, kun je leidinggeven aan anderen.’ Effectief leiderschap begint dus altijd bij persoonlijk leiderschap.  

  Persoonlijk leiderschap is heel breed. Om hier helderheid in te creëren, verdeel ik het in onderstaande vier gebieden. 

  • Zelfacceptatie
  • Zelfkennis 
  • Richting 
  • Effectiviteit 

  Op elk gebied kun je je ontwikkelen. Voor deze vier pijlers vertel ik hieronder hoe je dat doet

  1. Zelfacceptatie

  Het fundament van persoonlijk leiderschap is zelfacceptatie. Dit gaat over hoe tevreden je over jezelf bent en of je kunt accepteren dat je bent wie je bent. Dit bepaalt weer in grote mate hoe je naar jezelf kijkt: jouw zelfbeeld. Als je jezelf accepteert zoals je bent, dan creëer je een gezond zelfbeeld, en heb je een stabiele basis om je leven mee vorm te geven.

  Je kunt je zelfacceptatie op verschillende manieren verbeteren:

  Werk aan positieve overtuigingen (affirmaties) over jezelf
  Met het uitspreken van zogenaamde affirmaties, help je jezelf herinneren aan een positief geloof in jezelf. Bijvoorbeeld met de affirmatie ‘Ik ben goed genoeg’.

  Onderzoek waar je vandaan komt
  Hoe beter je weet waar je vandaan komt, hoe beter je jezelf kunt accepteren dat je bent wie je bent. Je gaat zien dat je onderdeel bent van een groter geheel.

  Sta bewust stil bij wat je goed doet
  Iemand met weinig zelfacceptatie is geneigd om vooral te kijken wat-ie niet goed doet. Door bewust te focussen op wat je goed doet, groeit jouw zelfacceptatie.

  2. Zelfkennis
  De volgende pijler binnen persoonlijk leiderschap is zelfkennis. Hoe beter je jezelf kent, hoe beter je jouw ideale leven kunt vormgeven. Wat zijn je waarden? Waar ben je goed in? Wat is jouw passie? Om antwoord te kunnen geven op deze vragen, is veel zelfkennis nodig.

  Je kunt je zelfkennis op verschillende manieren verbeteren:

  Doe een persoonlijkheidstest
  Een populaire manier om jezelf beter te leren kennen is door middel van een persoonlijkheidstest. De bekendste zijn DISC, Big Five, TMA en MBTI.

  Ontdek jouw kernwaarden
  Met het ontdekken van jouw kernwaarden ga je op zoek naar wat echt belangrijk voor jou is. Door dit proces aan te gaan leer je jezelf nog beter kennen.

  Houd een journal bij met reflecties op jezelf
  Een journal is een soort dagboek. Hierin kun je reflecteren op jezelf en gedachten en ideeën opschrijven. Deze reflecties kunnen enorm veel inzicht bieden in jezelf.

  3. Richting

  Een leider is verantwoordelijk voor het bepalen van de richting binnen een organisatie of een gedeelte van die organisatie. Voor persoonlijk leiderschap geldt dat voor jezelf. Je bepaalt een bepaalde koers die bij je past, mede op basis van de zelfkennis waarover je beschikt. Richting bepalen is vooral een kwestie van keuzes maken. Doe je dit niet, dan waai je in feite met alle winden mee. 

  Je kunt verschillende dingen doen om jouw persoonlijke richting te bepalen en verbeteren:

  Maak een vision board
  Op een vision board maak je jouw dromen en doelen visueel. In
  dit artikel leg ik precies uit wat het precies is en hoe je een vision board maakt.

  Plan regelmatig tijd voor jezelf
  Door tijd voor jezelf te nemen, creëer je de rust die je nodig hebt om vooruit te kijken. Het vergroot je overzicht en geeft je een heldere blik.

  Durf keuzes te maken op basis van intuïtie
  We zijn snel geneigd om te overdenken en vaak minder om onze intuïtie te volgen. Toch zit in dit laatste vaak juist de kennis om de juiste richting te volgen.

  4. Effectiviteit

  Persoonlijk leiderschap begint vanbinnen, in jouw binnenwereld. Maar uiteindelijk draait het ook (of misschien wel voorál) om wat je voor elkaar krijgt in de buitenwereld. Het is als het bouwen van een huis: dat begint met denkwerk, maar zonder te bouwen ontstaat er niks. Effectiviteit gaat over het vermogen om dingen voor elkaar te krijgen. Denk aan proactiviteit, productiviteit en het nemen van verantwoordelijkheid.

  Er zijn verschillende manieren om de effectiviteit van jouw handelen te vergroten:

  Kom in actie vóórdat je er helemaal klaar voor bent
  Jouw effectiviteit vergroot als je fouten durft te maken. Door in actie te komen, kun je sneller resultaten boeken en ontdekken wat wel en niet werkt. 

  Ontdek wat je nodig hebt om productief te zijn
  Iedereen zit anders in elkaar en heeft andere voorkeuren, ook als het gaat om productiviteit. De kunst is om te ontdekken wat voor jou het beste werkt.

  Leer jouw tijd en energie te managen
  Door gezonde routines in te bouwen, kun je ervoor zorgen dat je altijd voldoende tijd en energie hebt om jouw taken te volbrengen en doelen te bereiken.

  Hoe ziet persoonlijk leiderschap eruit?

  Zoals gezegd vormt zelfacceptatie het fundament. Het is het startpunt dat de overige stappen faciliteert. De volgende drie stappen zijn in feite te vereenvoudigen tot zijn, denken en doen. Zelfkennis heeft betrekking op zijn: jouw waarden, emoties en intuïtie. Richting gaat over denken: je visie, jouw visie, doelen en mindset. Effectiviteit gaat over doen: presteren, focussen en routines. Deze komen terug in onderstaande piramide.

  Wat levert persoonlijk leiderschap jou op?

  Persoonlijk leiderschap zorgt voor een waslijst aan voordelen. Om het overzichtelijk te houden, heb ik ze teruggebracht tot onderstaande drie winstgebieden.

  Meer rust
  Je weet beter wat je zelf wilt. Dat maakt je proactief. Je legt de verantwoordelijkheid voor wat er gebeurt niet bij externe factoren, maar bij jezelf.

  Meer plezier
  Je bent bezig met de dingen die je leuk vindt, die je goed kan en die belangrijk voor je zijn. 

  Meer resultaat
  Jij bent de enige constante factor in elke situatie die je tegenkomt. Als jij steeds beter handelt, dan pluk je daar vroeg of laat de vruchten van.

  Hoe kun je hiermee aan de slag?

  Als coach help ik professionals om hun doelen te bereiken door hun persoonlijk leiderschap te vergroten. Dit is maatwerk en daarom onmogelijk volledig te vangen in een artikel. Ben je benieuwd waar jij staat op het gebied van persoonlijk leiderschap en wat het jou nog meer kan opleveren?

  Lees meer

  Persoonlijke ontwikkeling (ontdek wat bij je past)

  Als je dit leest, is de kans groot dat je, net als de professionals die ik coach, bewust bezig met je persoonlijke ontwikkeling. Al merk ik dat dit begrip onnodig abstract en soft kan blijven. In dit artikel ontdek je hoe je persoonlijke ontwikkeling kunt meten en welke vormen het beste bij jou passen. Ook deel ik mijn tips voor de beste bronnen voor persoonlijke ontwikkeling.

  Wat levert persoonlijke ontwikkeling op?

  De aanleiding van persoonlijke ontwikkeling is om de kwaliteit van het leven te verbeteren en ambities te realiseren. Hiervoor kun je als persoon talloze stappen zetten, die allemaal onder persoonlijke ontwikkeling vallen. Hieronder vind je een aantal voorbeelden van specifieke doelen om aan te werken.

  • Vergroten van persoonlijk leiderschap
  • Vergroten van het zelfbewustzijn
  • Vergroten van zelfkennis
  • Ontwikkelen van talenten
  • Ontwikkelen van een financiële mindset
  • Versterken van zelfvertrouwen
  • Verbeteren van sociale vaardigheden
  • Verbeteren van de gezonde levensstijl
  • Verbeteren van de mentale weerbaarheid
  • Verbeteren van de samenwerking met anderen

  Dit zijn allemaal zogenoemde soft skills: belangrijke vaardigheden die moeilijk meetbaar zijn (anders dan bijvoorbeeld het kunnen werken met spreadsheets in Excel). Toch kun je wel weten of je de gewenste resultaten boekt.

  Hoe kun je persoonlijke ontwikkeling meten?

  Er zijn verschillende manieren om de groei van persoonlijke ontwikkeling te meten. Dat is goed nieuws, want progressie draagt bij aan jouw geluksgevoel. En daarbij geldt: meten is weten. Hoe meer inzicht je hebt in jouw persoonlijke ontwikkeling, hoe gerichter je eraan kunt blijven werken.

  Je kunt jouw persoonlijke ontwikkeling op drie manieren meten. 

  • Nieuwe resultaten
  • Bijhouden van gewoontes
  • Feedback van anderen

  Nieuwe resultaten

  Je kunt de winst van persoonlijke ontwikkeling afmeten aan zichtbare resultaten. Stel dat je bijvoorbeeld met een project wilt starten waar je anderen bij nodig hebt, maar je hebt moeite hebt om met zelfvertrouwen een presentatie te geven. Met als resultaat dat mensen niet enthousiast reageren op jouw ideeën. Je besluit om aan de slag gaan met persoonlijke ontwikkeling. Door de progressie die je boekt ben je vervolgens in staat om wel met zelfvertrouwen een groep te boeien. Mensen reageren ineens enthousiast en je merkt zelfs dat ze achter jouw project gaan staan. Jouw persoonlijke ontwikkeling heeft hiermee een grote bijdrage geleverd aan een zichtbaar resultaat: de start van jouw project.

  Bijhouden van gewoontes

  Effectieve persoonlijke ontwikkeling leidt tot gedragsverandering. Deze verandering kun je meten door jouw gewoontes onder de loep te nemen. Stel bijvoorbeeld dat je last hebt van uitstelgedrag bij lastige taken. Je kunt dan gaan bijhouden hoe vaak het je lukt om het uitstelgedrag te doorbreken door op tijd in actie te komen. Zo kan het zijn dat je het je de eerste week twee keer lukt, de week erop vijf keer en weer een week later zelfs acht keer. Hiermee krijg je dus meer inzicht in jouw positieve gewoontes.

  Feedback van anderen

  Een andere manier om jouw persoonlijke ontwikkeling te meten, is door feedback te ontvangen van anderen. Je kunt bijvoorbeeld vragen of een collega jou na een presentatie wil teruggeven hoe zelfverzekerd je overkwam. Vervolgens ga je aan de slag met de verbeterpunten. Een maand later doe je hetzelfde en vraag je diegene weer om feedback. Het verschil in de feedback die je krijgt, duidt op jouw progressie.

  Persoonlijke ontwikkeling gaat over het hele proces waarbij iemand zijn of haar mogelijkheden tot ontplooien brengt. Hierbij kun je bijvoorbeeld denken aan de ontwikkeling van je zelfbewustzijn, identiteit, talent en potentieel. Met als doel om de kwaliteit van het leven te verbeteren en dromen en ambities te realiseren. Het is dus een heel breed begrip, wat verklaart dat het overal opduikt en het zoveel verschillende toepassingen heeft. Hieronder geef ik je een aantal praktische voorbeelden.

  Wat zijn verschillende vormen van persoonlijke ontwikkeling?

  Je kunt grofweg het onderscheid maken tussen individueel werken aan ontwikkeling (zelfhulp) en samen met anderen (hulp van anderen). Zelfhulp doe je in je eentje, terwijl je met de inbreng van anderen je actief laat begeleiding door experts. 

  Hieronder vind je voorbeelden van individueel werken aan persoonlijke ontwikkeling.

  • Boeken lezen
  • Online researchen 
  • YouTube video’s bekijken
  • Podcasts luisteren
  • Vragen om feedback
  • Een journal bijhouden
  • Nieuwe ervaringen opzoeken
  • Experts volgen op social media
  • Ervaring opdoen in de praktijk
  • Online courses volgen
  • Een webinar bekijken

  En dit zijn voorbeelden van werken met anderen aan persoonlijke ontwikkeling.

  • Een fysieke opleiding/cursus volgen
  • Een training bijwonen
  • Deelnemen aan een Mastermind
  • Je laten mentoren
  • Leren van vakgenoten (intervisie)
  • Een coachtraject doorlopen

  Door de lijst hierboven lijkt het alsof je óf het ene óf het andere inzet. Maar in de praktijk komt het vaker voor dat iemand een combinatie gebruikt. Zo kun je bijvoorbeeld een deel zelfstudie doen naar een onderwerp, terwijl je ondertussen ook gecoacht wordt door een expert op de implementatie ervan. Een combinatie van de twee leidt in de meeste gevallen tot de beste resultaten. 
  Zelf ben ik rond mijn 20e in aanraking gekomen met persoonlijke ontwikkeling. Ik wilde destijds het maximale uit mezelf te halen als voetballer op het hoogste amateurniveau en wist dat ik mentaal veel had te winnen. Een mental coach liet mij kennismaken met persoonlijke ontwikkeling.Sindsdien ben ik er altijd in blijven investeren. Hierdoor heb ik veel geëxperimenteerd met wat werkt voor mij. Zo heb ik tot op de dag van vandaag altijd een coach of mentor gehad voor verschillende gebieden in mijn leven. Maar het mooiste voorbeeld is mijn besluit om een soloreis te maken naar de andere kant van de wereld. Deze nieuwe ervaring was één grote persoonlijke ontwikkeling. Daarnaast las ik in die tijd talloze boeken en volgde een tiendaagse meditatie-cursus in Thailand. Mijn honger naar persoonlijke ontwikkeling is door de jaren heen alleen maar toegenomen.

  Welke vorm van persoonlijke ontwikkeling past het best bij jou?

  Het kan best lastig zijn om te kiezen hoe je aan de slag gaat met persoonlijke ontwikkeling. Niet iedereen leest graag boeken of heeft zin in een reisavontuur in het buitenland. Door de vele mogelijkheden zie je mogelijk door het bomen het bos niet meer. Er bestaat ook niet zoiets als een universele beste manier. De belangrijkste vraag is: Wat is de beste manier voor mìj? Houd hierbij rekening met drie belangrijke factoren: jouw leerstijl, de beschikbare middelen en de urgentie.

  Jouw leerstijl

  Ben je een dromer, denker, beslisser of doener? Op basis van deze vier persoonskenmerken zijn er volgens David Kolb vier leerstijlen: concrete ervaring, reflectieve observatie, abstracte conceptualisatie en actief experimenteren. Dat klinkt ingewikkeld, maar in de praktijk herken je ze ongetwijfeld. Zo houdt een denker meer van het opdoen van kennis en leert een doener het liefst door in de praktijk aan de slag te gaan. Als je weet welke manier bij jou past, dan kun je ook die vormen kiezen die daar het beste bij aansluiten. Zo vergroot je de effectiviteit en plezier als je werkt aan persoonlijke ontwikkeling. Als je bijvoorbeeld meer bent van het experimenteren, doe jezelf dan een plezier en sluit jezelf niet op in een bibliotheek. Nieuwe ervaringen opdoen past beter bij jou.

  Jouw beschikbare middelen

  Natuurlijk moet de gekozen manier ook passen binnen de mogelijkheden. Hoeveel geld heb je beschikbaar? Hoeveel tijd wil je besteden? Hoeveel energie wil je stoppen in je persoonlijke ontwikkeling? Dit zijn allemaal vragen die van invloed zijn op jouw keuze. Als je bijvoorbeeld weinig financiële middelen hebt, kies je er mogelijk voor om middels een nieuw boek je te verdiepen in een onderwerp. Terwijl je met meer budget voor jouw ontwikkeling mogelijk eerder kiest voor een avondopleiding of een coachtraject.

  De urgentie

  Tenslotte is het natuurlijk de vraag wat je wilt bereiken en binnen welke termijn. Stel dat je beter wilt worden in presentatie. Als je zo nu en dan eens presenteert en het gebrek aan gewenste vaardigheden je niet extreem in de weg zit, dan kun je hier in een heel rustig tempo aan werken. Misschien lees je er een boek over, vraag je feedback aan collega’s en oefen je bij elke presentatie met een nieuwe vaardigheid. Maar stel dat je over een maand een allesbeslissende presentatie moet houden en het lukt je maar niet om je hier goed op voor te bereiden. Dan kies je natuurlijk voor een methode die op korte termijn veel resultaat oplevert. Mogelijk boek je drie sessies met een presentatiecoach om aan je verhaal te werken.

  Kortom, de beste manier voor jou op dit moment hangt af van jouw leerstijl, je beschikbare middelen en de urgentie. Aangezien al deze factoren (met name jouw middelen en urgentie) kunnen veranderen, staat de beste manier om je te ontwikkelen dus ook niet vast. Het is de kunst om elke keer weer de beste manier voor jezelf te kiezen om de gewenste resultaten te boeken.

  Wat is jouw volgende stap in persoonlijke ontwikkeling?

  Persoonlijke ontwikkeling stopt nooit, er is altijd een volgende stap. Als je niet precies weet waar je nu verder aan kunt werken, begin dan met een doel waar je direct enthousiast van raakt. Je begint dan met het einde voor ogen, volgens het principe van Stephen Covey. Hieronder geef ik je drie stappen om je te helpen helder te krijgen waar je mee begint.

  Stap 1: Kies het gebied waarop je betere resultaten wilt boeken. 

  • Carrière en werk
  • Ondernemerschap
  • Financiën
  • Gezondheid
  • Relaties

  Stap 2: Formuleer het concrete doel dat je wilt bereiken op dit gebied. Bijvoorbeeld: Je kiest voor het gebied ‘carrière en werk’ met als doel om binnen een jaar een volgende stap te maken als manager binnen jouw organisatie.

  Stap 3: Breng in kaart welke persoonlijke ontwikkeling je nodig hebt (dus: waar ligt voor jou de winst) om dichter bij dit doel te komen. Zoals je eerder hebt kunnen lezen gaat dit meestal over soft skills.

  Als je deze drie stappen hebt gezet, heb je een goed uitgangspunt om de juiste bronnen te vinden en aan de slag te gaan. Laat je hierbij ook vooral adviseren door anderen die succesvol aan hetzelfde doel hebben gewerkt.

  Wat zijn de beste zelfhulpbronnen voor persoonlijke ontwikkeling?

  Een veelgestelde vraag is welke bronnen ik aanraad om zelf aan de slag te gaan met persoonlijke ontwikkeling. Om hier een goed antwoord op te geven, is het natuurlijk belangrijk om te weten wat jouw doel is. Dit bepaalt vervolgens welke bron ik zou aanraden. Maar sommige zelfhulp kan ik aan iedereen aanraden, ongeacht waar je nu staat. Met deze bronnen heb je een mooie basis voor jouw persoonlijke ontwikkeling. Ik heb geprobeerd om het zo veelzijdig mogelijk te maken, zodat er altijd iets tussen zit dat past bij jouw voorkeur en interesse. 

  Zelfhulpboeken

  De zeven eigenschappen van effectief leiderschap (Stephen Covey)
  Dit boek is een klassieker in de wereld van (persoonlijk) leiderschap en beschrijft zeven principes om effectief leiding te geven aan jezelf en anderen.

  Denk groot en word rijk (Napoleon Hill)
  Deze klassieker uit 1937(!) gaat over hoe je door het volgen van een concreet stappenplan, jouw rijkste leven kunt manifesteren. Het boek is in het Nederlands vertaald en uitgegeven door Michael Pilarzcyk.

  Ego is de vijand (Ryan Holiday)
  In dit boek beschrijft bestellerauteur Ryan Holiday over het gevaar van jouw ego en hoe je kunt voorkomen dat je ego in de weg gaat zitten voor een gelukkig leven.

  The Miracle Morning (Hal Elrod)
  In deze bestseller beschrijft Hal Elrod de kracht van een ochtendroutine voor een rijker en bevredigender leven door het delen van zes nieuwe gewoontes vòòr 08:00 uur s’ochtends.

  Elementaire gewoontes (James Clear)
  Dit is het meest complete boek over hoe je goede gewoontes kunt aanleren en slechte gewoontes kunt afleren. Je ontdekt hoe kleine veranderingen tot grote resultaten kunnen leiden. Luister hier de podcast over dit boek.

  Flow (Mihaly Csikszentmihalyi)
  In dit boek van de auteur met een achternaam om over te struikelen, leer je alles over de psychologie achter het fenomeen ‘flow’. Dit gaat over die momenten dat je jezelf verliest in een activiteit en door volledige focus in het hier en nu de tijd vergeet.

  Focus AAN/UIT (Mark Tigchelaar)
  In dit boek legt de Nederlandse auteur uit hoe focus werkt en wat de vier concentratielekken zijn die ervoor zorgen dat je uit je focus wordt gehaald. Zeer to-the-point beschreven met handige praktische tips. Luister hier de podcast over dit boek.

  Feel the fear and do it anyway (Susan Jeffers)
  Dit wereldbekende zelfhulpboek gaat over angst en hoe je ervoor zorgt dat dit niet in de weg komt te staan tussen jou en jouw dromen.

  Master Your Mindset (Michael Pilarczyk)
  Dit bekende Nederlandse boek gaat over het begrijpen van je eigen denkwijze en hoe je effectief kunt veranderen om jouw mooiste leven te leven. Luister hier de podcast over dit boek.

  The subtle art of not giving a f*ck (Mark Manson)
  Deze New York Times bestseller is het beste zelfhulpboek voor zelfhulphaters 😉 Het leert je kijken naar en om te gaan met je tekortkomingen en tegenslagen.

  Dingen die je alleen ziet als je er tijd voor neemt (Haemin Sunim)
  Deze Koreaanse bestseller gaat over spirituele wijsheid en het belang van rust vinden in een drukke wereld. Geschreven door een boeddhistische leermeester.

  TedX Talks

  How great leaders inspire action (Simon Sinek)
  Een talk uit 2009 over waarom het zo belangrijk is te starten met waarom je iets doet of maakt. 

  The power of vulnerability (Brené Brown)
  Een talk uit 2010 over de kracht van kwetsbaarheid, gebaseerd op een wetenschappelijk onderzoek.

  What makes a good life? Lessons from the longest study on happiness (Robert Waldinger)
  Een talk uit 2015 over de verrassende uitkomsten van de langste studie naar geluk (spoiler: het gaat niet om geld of roem).
   
  10 ways to have a better conversation (Celeste Headlee)
  Een talk uit 2015 met tien bruikbare regels voor het voeren van betere gesprekken.

  Why we do what we do (Tony Robbins)
  Een talk uit 2006 over de onzichtbare krachten achter motivatie en ons gedrag.

  Documentaires

  I am not your guru (Tony Robbins)
  In deze Netflix documentaire zien we Tony Robbins aan het werk tijdens één van zijn meerdaagse seminars die inmiddels door miljoenen mensen zijn bezocht.

  The Goop Lap
  Tijdens deze Amerikaanse documentatie-serie (Netflix) krijg je een blik achter de schermen bij lifestyle- en wellnessbedrijf Goop. Ze belichten meerdere relevante onderwerpen, zoals koude-training.

  Minimalism: A documentary about the important things
  Tijdens deze Netflix documentaire worden de verschillende smaken van minimalisme onderzocht door je mee te nemen in het leven van minimalisten.

  The secret
  Deze veelbesproken film gaat over het geheim om zelf je geluk en success te realiseren en belicht onder andere de wet van aantrekkingskracht. 

  The Last Dance (Michael Jordan)
  In deze Amerikaanse sportdocumentaire (Netflix) krijg je tijdens 10 afleveringen een inzicht in de carrière van Michael Jordan en leer je meer over de topsportmentaliteit van één van de beste basketballers allertijden.

  Podcasts

  The Tim Ferris show
  4-hour workweek auteur Tim Ferrisin gesprek met mensen die wereldprestaties hebben geleverd.

  The Joe Rogan Experience
  Comedian Joe Rogan gaat uitgebreid in gesprek met wereldberoemde mensen. 

  100% Inspiratie Podcast
  Thijs Lindhoud in gesprek met bekende gasten, op zoek naar het geheim van geluk en succes.

  Eindbazen
  Michel Vos en Wiggert Meerman spreken mensen die een uitzonderlijke prestatie hebben geleverd.

  Leven zonder stress
  Oud Radio-DJ Patrick Kicken voert openhartige gesprekken met podcasters, auteurs, coaches en sprekers.

  OERsterk
  Drs. Richard de Leth deelt zijn kennis over een gezonde leefstijl en interviewt experts.

  365 dagen succesvol
  David de Kock en Arjan Vergeer van 365 Dagen Succesvol delen inzichten en tips voor een gelukkig leven.

  Leef Je Mooiste Leven
  Michael Pilarczyk en Cindy Koeman delen inspiratie en praktische informatie om je mooiste leven te leven.

  Mark Tuitert Drive Podcast
  Ex-topschaatser Mark Tuitert in gesprek met gedreven atleten, ondernemers, artiesten en wetenschappers.

  En natuurlijk: Persoonlijk Leiderschap Boekencast 😉

  Geert Hidding deelt de beste inzichten uit de belangrijkste boeken rondom persoonlijk leiderschap.

  Benieuwd hoe coaching jou kan helpen in jouw persoonlijke ontwikkeling?

  Lees meer

  Zet de eerste stap en ontdek wat coaching jou oplevert

  Vrijblijvend sparren