Iedereen heeft bepaalde kernwaarden. De een is zich hier alleen een stuk bewuster van dan de ander. Kernwaarden geven richting aan de keuzes die jij maakt en het gedrag dat je vertoont. In dit artikel ontdek je wat kernwaarden zijn, hoe je ze achterhaalt en wat je er vervolgens mee kunt in de praktijk.
Een kernwaarde is iets waar jij de meeste waarde aan hecht. Zo kan je bijvoorbeeld veel waarde hechten aan het gevoel van vrijheid in je leven. Vrijheid is in dit geval jouw kernwaarde. Dit zegt dus veel over jouw overtuiging en idealen.
Kernwaarden zijn abstracte begrippen. Net zoals ‘vrijheid’ een abstract begrip is: het is algemeen en kan voor iedereen iets anders betekenen. Een kernwaarde gaat altijd over waarom je doet wat je doet. Zo kan het voor iemand belangrijk zijn om elke dag te kunnen schilderen. Je zou kunnen denken dat ‘schilderen’ een kernwaarde is, maar dit is meer de uitingsvorm. Een kernwaarde gaat een niveau dieper. Zo kun je ontdekken dat achter de behoefte om dagelijks te schilderen, de kernwaarde ‘creativiteit’ schuilt.
Er zijn enorm veel verschillende kernwaarden. Waarschijnlijk zullen er veel daarvan ook een positief gevoel bij je oproepen. Maar de uitdaging is om te komen tot jouw meest belangrijke kernwaarden. Het is dus een kwestie van prioriteren. Een concreet doel is om te komen tot jouw top-vijf kernwaarden. Hiermee geef je voldoende ruimte voor jouw veelzijdigheid, maar blijf je ook bij de kern.
Het ontdekken van je kernwaarden levert je veel op. Ze helpen je een richting te kiezen en betere keuzes te maken. Maar ook om jezelf beter te begrijpen, een betere samenwerking met anderen aan te gaan en om te inspireren. Deze opbrengsten licht ik straks verder toe. Eerst leg ik uit hoe je jouw kernwaarden kunt achterhalen.
Nu je weet wat kernwaarden zijn, ga je jouw eigen kernwaarden achterhalen. Belangrijk om hierbij te beseffen is dat we geen kernwaarden hoeven te kiezen. We bezitten de kernwaarden namelijk al. De kunst is dus met name om er bewust van te worden: ze boven water krijgen. Vandaar de term achterhalen.
Er zijn verschillende manieren om jouw kernwaarden te achterhalen.
Strategie 1: Onderzoek de activiteiten waar je energie van krijgt
Waar word je enthousiast van en spring je voor uit bed? Grote kans dat achter deze activiteiten jouw kernwaarden verborgen zitten. Word je enthousiast van grote en complexe opdrachten? Dan is één van jouw kernwaarde mogelijk ‘uitdaging’.
Strategie 2: Vraag om feedback van anderen
Wat zien anderen als ze naar jou kijken? Dit kan informatie opleveren die je misschien zelf over het hoofd ziet, omdat het voor jou zo gewoon is. Voor jou is het bijvoorbeeld normaal dat je altijd kijkt naar wat er wél kan en denkt in mogelijkheden, maar kan een ander je duidelijk maken dat dit niet zo vanzelfsprekend is. Hierdoor ontdek je mogelijk dat één van jouw kernwaarden ‘optimisme’ is.
Strategie 3: Kijk naar momenten die jou raakten of irriteerden
Wanneer irriteerde je je kapot aan iets of iemand? Dit is namelijk niet voor niks. Waarschijnlijk gebeurt er iets dat tegen jouw kernwaarden indruist. Zo kan je het verschrikkelijk vinden als iemand heel chaotisch en slordig is. Dit kan betekenen dat één van jouw kernwaarden ‘zorgvuldig’ is.
Strategie 4: Gebruik een kernwaardenlijst
Tenslotte is er nog een manier die vaak wordt toegepast, onder meer in trainingen. Hierbij maak je gebruik van een grote lijst met kernwaarden. Aan de hand van deze lijst kies je de vijf kernwaarden die het best bij jou passen.
Voor het gemak heb ik zo’n lijst voor je opgesteld. Hierop staan ruim 100 kernwaarden waaruit je kunt kiezen. Wil je deze lijst ontvangen? Download deze via de link hieronder.
Jouw vijf kernwaarden achterhaal je natuurlijk om er je voordeel mee te doen. In de praktijk zijn er een aantal manieren om ze ‘tot leven te brengen’.
Je richting te bepalen
Jouw kernwaarden dienen als een soort kompas. Zodra je weet wat voor jou de belangrijkste waarden zijn, kun je dat zien als jouw Noorden. Je kunt jouw (werkende) leven hier vervolgens mee in lijn brengen. Als je de kernwaarden ‘avontuur’ en ‘vrijheid’ hebt, dan kun je aan de hand daarvan bepalen dat ondernemerschap een goede richting voor jou is.
In lastige situaties de juiste keuze te maken
Op het moment dat je met een dilemma worstelt, kunnen jouw kernwaarden uitkomst bieden. Bij elke lastige keuze is het belangrijk om jezelf de vraag te stellen welke optie het best bij jouw kernwaarden past. Het kan verleidelijk zijn om op korte termijn te kiezen voor de weg van de minste weerstand, maar als het niet overeenkomt met je kernwaarden, dan betaal je op de langere termijn de prijs.
Jouw eigen gedrag en gevoelens beter te begrijpen
Kernwaarden vormen een belangrijke motor achter jouw gedrag en hoe je iets ervaart. Zo merk je mogelijk dat iets je veel energie en moeite kost, zonder precies te weten waarom. Kijkend naar jouw kernwaarden kun je inzicht krijgen in waarom je doet wat je doet. Met deze zelfkennis kun je jouw gedrag aanpassen en jouw invloed vergroten.
De samenwerking met anderen te verbeteren
Als je aangeeft wat belangrijk voor jou is, kun je werken aan een betere samenwerking. Anderen kunnen rekening houden met jouw kernwaarden en jou helpen om in je kracht te staan. Andersom kun je door jouw eigen inzicht beter het gesprek aangaan over de kernwaarden van een ander. Hoe meer ieder individu handelt vanuit zijn of haar kernwaarden, hoe beter de prestaties.
Anderen te inspireren om zichzelf te zijn
Hoe meer jij ontdekt waar je voor staat én daar ook naar handelt, hoe meer je anderen zal inspireren hetzelfde te doen. Goede leiders zijn niet bang voor wie ze in de kern zijn. Ze accepteren zichzelf. Hiermee daag je anderen (on)bewust uit om hetzelfde te doen. Own wie je bent en anderen volgen jouw voorbeeld.
Mijn persoonlijke zoektocht heeft geleid tot het achterhalen van mijn kernwaarden