Jonas & Gijs (360talk) over zelfverzekerd spreken en schrijven van een #1 boek

Jonas van der Vlugt en Gijs Nillisen (360talk) zijn experts op het gebied van presteren en auteurs van het boek ‘Zelfverzekerd spreken – in vier stappen naar de perfecte presentatie’. Met dit boek belanden ze op #1 op managementboek.nl. We spraken over het proces achter het boek, broederschap & ondernemerschap en natuurlijk over zelfverzekerd spreken.

Luister hieronder het hele gesprek met Jonas en Gijs

En lees hieronder belangrijke take-aways

Waarom hebben jullie dit boek geschreven?

“We hebben het boek om een aantal redenen geschreven. In de eerste plaats omdat we een ijzersterke handleiding wilden voor onze trainingen. Ten tweede gaf het boek, en met name het vertrouwen van onze uitgever Boom, de bevestiging die we zochten voor onze methode. Ten derde hebben we hiermee een product gecreëerd die iemand op zaterdag kan pakken om op maandag een perfecte presentatie te geven. En tenslotte omdat presentaties gewoon korter en krachtiger moeten: stop met eindeloos lullen.”

Wat is het geheim van jullie succesvolle samenwerking?

“We omschrijven onze band als broeders, maar verschillen behoorlijk en komen niet bij elkaar op de verjaardag. Die verschillen accepteren we van elkaar en daardoor worden we er ook door uitgedaagd. Misschien is dat wel onze kracht. Het is gek, want als je mij zou vragen wat een goed team zou zijn, zou ik dit vooraf niet adviseren. Maar het werkt, al een hele tijd. We hebben hierdoor een hoop overwonnen, ook dat maakt je sterker.

Door de verschillen wordt Jonas steeds meer een strateeg en Gijs wordt steeds meer opener, zonder onze kracht te verliezen. De sleutel zit ‘m in het feit om de ander écht te willen kennen en vervolgens gebruik te maken van elkaars sterke punten.”

Wat gaat er mis met presentaties tegenwoordig?

“Allereerst maken we presentaties onnodig lang om intelligent over te komen. Daarnaast willen we te veel punten maken in ons verhaal, waardoor we eigenlijk geen punt maken. Of we durven geen punt te maken, omdat we bang zijn om hierop afgerekend te worden. Daarnaast zijn we constant bezig met wat anderen van ons en het verhaal vinden. Onze innerlijke criticus gaat in de weg zitten. Dit zijn grote obstakels onderweg naar je perfecte presentatie.”

Wat zijn de vier stappen naar de perfecte presentatie?

Stap 1: Authenticiteit

Dus dat je jezelf durft zijn. Eerst naar binnen gaan, goed kijken waar je rommel zit en daar vrede mee sluiten.

Stap 2: Je punt maken

Dus je communiceert één enkel punt in je presentatie. En je publiek moet heel goed doorhebben ‘what’s in it for me’?. Geef tenslotte het publiek een concrete opdracht mee aan het einde.

Stap 3: Maak gebruik van storytelling

Om je punt te bekrachtigen, vertel je een verhaal wat je punt bewijst. Dit kan een persoonlijk verhaal zijn of eentje uit de praktijk. Eén van de belangrijke technieken is bijvoorbeeld het gebruiken van details, dan wordt het ook levendig.

Stap 4: De strategie
Hierbij focus je je op wat je op het podium doet. Dus in plaats van dat je je verhaal in één rechte lijn levert, werkt het beter om af te wisselen. Zo speel je steeds met het vertellen van verhalen, het maken van je punt en het onderbouwen van je punt.

Benieuwd naar het boek? Bestel hier ‘Zelfverzekerd spreken – in vier stappen naar de perfecte presentatie’.

Neem voor trainingen een kijkje op de website van 360talk.

Via LinkedIn kun je connecten met Jonas en met Gijs.