Ondernemer Alex van Ginneken liep de zwaarste marathon ter wereld

In 2019 leverde Alex van Ginneken een uitzonderlijke prestatie: hij liep de ‘Marathon des Sables‘ a.k.a. de zwaarste marathon ter wereld! Dit is een ultraloop waarin je in zes dagen ruim 250 kilometer aflegt. In de Sahara woestijn…

Alex deelt onder andere wat dit extreme doel hem heeft opgeleverd als ondernemer, hoe hij zich heeft voorbereidt en welke advies hij heeft voor ondernemers die ook hun doelen willen bereiken.

Hieronder ons hele gesprek en de belangrijkste take-aways ­čĹç

De waarom-vraag kun je soms pas achteraf beantwoorden

Alex wist vooraf niet precies waarom hij dit extreem doel najaagde en al helemaal niet wat het zou opleveren. Het hield hem niet tegen om er toch vol voor te gaan. Soms durven we ergens niet voor te kiezen, omdat we niet precies weten wat de uitkomst is. Hiermee ontnemen we ons niet alleen het proces, maar ook de opbrengsten die we vooraf niet kunnen bedenken. De take-away: als je intuïtie zegt dat je ergens voor wilt gaan, ga er dan voor. Ook als je rationeel niet precies kunt uitleggen waarom..

Laat je uitdagen door anderen

Tijdens een congres zag Alex iemand verhalen delen over het lopen van de Marathon des Sables. Het eerste wat hij dacht: Dat kan ik nooit. Toch bleef het verhaal van deze uitzonderlijke prestatie hem achtervolgen. Langzaam aan begon hij te spelen met de gedachte om de uitdaging aan te gaan. Hij liet zich inspireren, in plaats van te intimideren.

Deel je besluit zodat je niet meer terug kunt

Nadat het besluit genomen was om de zwaarste marathon ter wereld te doen, deelde Alex dit op Facebook. Voor hem een manier om niet meer terug te kunnen. Tenminste, als je enige trots hebt ­čśë De take-away hier is dat het slim is om je extreme doel te delen met je omgeving, als extra stok achter de deur.

Welke effecten heeft Alex ervaren als ondernemer?

#1 Een enorme groei in zelfvertrouwen. Er moet inmiddels veel gebeuren om hem gestresst te maken, in welke situatie dan ook.

#2 Tijdsinvesteringen voelen anders dan voorheen. Door aan zo’n groot doel te werken, voelen andere doelen en tijdsinvesteringen relatief kleiner. Hierdoor kan hij makkelijker zijn rust bewaren en blijven investeren in grote businessdoelen.

#3 Impact maken op de levens van anderen. Door het nastreven van een extreem sportief doel, inspireer je ook je omgeving om een gezonde levensstijl na te streven.

Dit is wat Alex hierover zei tijdens de podcast:

#4 Een boost voor de marketing. Door het bereiken van dit extreme doel is Alex nu ‘die man die de zwaarste marathon liep’. Dit geeft hem sneller en makkelijker het podium, iets dat natuurlijk bijdraagt aan zijn business. Hij had dit achteraf gezien zelfs nog beter kunnen aanpakken, maar was destijds vooral bezig met het doel bereiken (wat niet gek is, als je het mij vraagt).

Investeer in jezelf, veel en vaak

Een extreem doel halen, levert niet alleen veel op, maar kost ook een hoop. Zowel qua tijd, energie en natuurlijk geld. Maar Alex benadrukt het belang van investeren in jezelf. Ook als je dus niet precies weet wat het gaat opleveren. Zo investeert hij per jaar soms zo’n 25-50K (!) in zijn eigen ontwikkeling. Dat is een hoop geld, maar als je het gaat zien als investering, dan snap je waarom dit een belangrijk punt is dat Alex maakt. Want investeren in jezelf, is als ondernemer ook altijd een investering in je business.

Overwin het grootste obstakel: je eigen gedachten

Alex verraste mij toen ik hem vroeg wat het zwaarste moment was van deze prestatie. Ik had gedacht dat het zou gaan over ├ę├ęn van die 250 kilometer die hij al hardlopend in de woestijn had afgelegd. Maar dat bleek niet zo te zijn. Het zwaarste moment, zo vertelde Alex, was in de avond voor de dag dat hij twee marathons achter elkaar moest lopen. Hij was ├ęcht zenuwachtig en twijfelde of hij het wel kon. Die gedachten en het gevoel wat hij toen had, heeft hij als het zwaarste ervaren. Ongelofelijk hoe krachtig onze gedachten zijn, zowel de positieve als de negatieve… Natuurlijk waren de twee marathons vervolgens ook loodzwaar, maar door van checkpoint naar checkpoint te lopen werd dit behapbaar en hielp hij zichzelf naar de finish.

Wil je Alex van Ginneken volgen in het nastreven van zijn volgende doelen? Volg hem via LinkedIn of Instagram.