Stress expert Brent Maarsingh over hoe je stress in je voordeel gebruikt

Tijdens deze podcast ga ik in gesprek met stress expert Brent Maarsingh. Namens het innovatieve bedrijf Kana spreekt hij over de nieuwste inzichten op het gebied van stress. We hebben het over een positieve stressmindset en welke tools er zijn om stress in je voordeel te gebruiken.

Luister hieronder het hele gesprek:

Een positieve stressmindset is allesbepalend

De grootste gamechanger is het bewustzijn dat stress niet slecht is. Maar dat hoe je denkt over stress, jouw mindset, bepaalt of het negatief voor je werkt. Dit geldt in de eerste plaats voor je prestaties. Maar het gaat verder dan dat. Wetenschappelijk onderzoek heeft uitgewezen dat iemand die gelooft dat stress niet slecht is, 43% minder kans hebben om te overlijden aan hart-en vaatzieken. Hoe je denkt over stress heeft dus niet alleen impact op je performance, maar op je hele gezondheid. Dus denk bij stress: yes!

Je kunt leren om je stress handmatig aan en uit te zetten

Jouw autonome zenuwstelsel reguleert jouw stresslevel. Het is als het ware je rem (ontspanning) en gaspedaal (inspanning). Normaal gesproken zijn we hier niet bewust van en opereert ons autonome zenuwstelsel op de automatische piloot. Dus als je niet oppast, ga je onnodig op de rem of op het gaspedaal. Maar dit hoeft niet, je kunt namelijk bewust invloed uitoefenen op je zenuwstelsel, zodat je zelf kunt bepalen wanneer je aan en uit gaat. Dit doe je met behulp van de juiste tools en oefening.

Elk stresssysteem werkt heel persoonlijk

Als je eenmaal beseft dat je invloed kunt hebben op jouw stresssysteem, dan is natuurlijk de vraag: hoe dan? Het antwoord is nog niet zo eenvoudig, want hoe jouw stresssysteem werkt is heel persoonlijk. Dit betekent dat wat voor iemand anders werkt, niet per se ook voor jou werkt, en andersom. Er is geen one-size-fits-all, werken aan stress is maatwerk.

De kunst is dus om jouw stresssysteem zo goed te leren kennen, zodat je precies weet wat wel en niet voor jou werkt. Eén van de dingen die je wilt ontdekken is of je een stresstalent of een ontspanningstalent hebt. Beide hebben grote voordelen en ook valkuilen. Zodra je weet wat je talent is, kun je daar vanuit een groeimindset mee aan de slag.

Hoe kun je stress meten?

Als je iets wilt verbeteren, wil je het eerst meten. Je kunt op verschillende manieren je stress meten. Het voordeel hiervan is, is dat je het niet op gevoel doet, maar op basis van objectieve data. Hiermee kun je snel en goed inzicht krijgen in hoe jouw systeem werkt. Bij Kana maken ze gebruik van biofeedback. Aan de hand van een hartslagmeter, meten ze de reacties van jouw lichaam op verschillende activiteiten. Hiermee hebben ze real time inzicht in jouw stresslevels. De belangrijkste indicator waarnaar wordt gekeken is je hartritmevariabiliteit (HRV), oftewel de tijd tussen twee hartslagen in. Hoe korter deze is, hoe meer stress je ervaart.

Om dit goed te maken, maakt Kana gebruik van een Virtual Reality (VR) game. Hiermee ga je op in een spel en kan ook coach ondertussen jouw stress meten en helpen om hier grip op te krijgen. Daarnaast hebben ze nog een tool: Kana daily life. Met deze tool, bestaande uit een app en hartslagmeter, kun je zelf op dagelijkse basis aan de slag om goed te worden met stress.

Welke oefeningen helpen om meer te ontspannen?

Zoals Brent in het gesprek benadrukte, werkt elk stresssysteem anders. Het is dus lastig om zonder onderzoek te zeggen wat wel en niet werkt. Maar toch zijn er in de praktijk een aantal oefeningen die voor 80% van de mensen werkt.

Dit zijn drie praktische oefeningen/tools die je helpen beter te ontspannen:

🏋️ Doe een HIIT training en direct daarna een ademhalingsoefening
HIIT staat voor High Intensity Interval Training. Een pittige work-out dus! Dit kan je bijvoorbeeld op een fiets doen, maar ook door gewoon op je plaats te sprinten voor een korte periode. Direct daarna is het de bedoeling dat je stil gaat staan (of zitten of liggen) en dan direct een ademhalingsoefening doet. De manier van ademhalen is 4-6-1, dat wil zeggen: 4 seconden inademen, 6 seconden uitademen en dan 1 seconde vasthouden. Dit herhaal je aantal keer. Het mooie van deze oefening is dat je beide systemen aanzet: aan én uit, gas én rem. Volgens Brent een heftige oefening waarin je het gevoel kunt hebben dat je stikt, schrik dus niet van je fysieke reactie maar omarm ‘m zoveel mogelijk 😉

🧘 Neem een andere houding aan: zoals een child’s pose of hurken
Door een andere houding aan te nemen, gaat je systeem in ontspanning (ook al voelt het niet direct lekker). Veel van deze houdingen deden we ook als kind als we gestresst waren.

🎧 Luister naar binaural beat
Dit zijn beats met verschillende toonhoogten en frequentie, bedoelt om je in een bepaalde staat te brengen. Hiervoor zijn verschillende playlist op Spotify, zoals deze Binaural beats for Relaxation.

Welke oefeningen helpen om jezelf meer ‘aan’ te zetten?

Een goede oefening om jezelf meer aan te zetten is de zogenaamde straaljagers-ademhaling. De bedoeling is om heel kort en krachtig door je mond in te ademen, en direct met dezelfde kracht door je mond uit te ademen. Je hoeft dit maar een paar keer te doen om te merken dat je lijf aangezet wordt. Let wel op, want het kan ervoor zorgen dat je duizelig voelt.

Wil je meer leren over hoe je stress in je voordeel kunt gebruiken? Neem dan contact op met Brent Maarsingh of kijk eens op de website van Kana.