Dr. Luc Swinnen over omgaan met stress

Dr Luc Swinnen is expert op het gebied van stressmanagement. Als arts deed hij 20 jaar onderzoek naar stress en schreef hij inmiddels acht bestsellers. Met zijn kennis helpt hij onder andere bedrijven om een gezonde omgeving te creëren waarbinnen topprestaties geleverd kunnen worden. Tijdens de podcast spraken we over zijn laatste boek: Activeer je nervus vagus. Hij legt vanuit de zogeheten Polyvagaaltheorie uit wat de nervus vagus is en waarom deze kennis belangrijk is voor elke ambitieuze ondernemer.

Luister hieronder het hele gesprek met Luc Swinnen:

Wat is de nervus vagus?

De nervus vagus is een zenuw die uit de hersenen komt en verbonden is met onze organen in onze borstkas en buik. Het wordt ook wel de zwervende zenuw genoemd, omdat het zo wijdverspreid is in het lichaam. Alle belangrijke functies in het lichaam worden hierdoor aangestuurd. Het is als het ware de commandopost voor een normale hartslag, ademhaling en spijsvertering. De nervus vagus is continu, 24/7, op zoek naar tekens van gevaar of tekens van veiligheid.

Wat betekent dit voor ondernemers?

Elke ondernemer heeft ook een nervus vagus, die dus continu op zoek is naar tekens van gevaar of veiligheid. Bij tekens van gevaar voor een ondernemer kun je denken aan: een teruglopende omzet, vertrekkend personeel of een hevig veranderde markt. Maar vooral: het ontbreken van psychologische veiligheid in het bedrijf.

Wat levert het activeren van de nervus vagus op?

Als mensen zich veilig voelen in een omgeving, dan presteren ze beter. Volgens Dr Luc Swinnen kan dit ook uitval van teamleden voorkomen. Als de nervus vagus zich op z’n gemak voelt, dan is er alle ruimte voor creativiteit en heb je meer kans om je doelen te bereiken.

Hoe kun je je nervus vagus activeren?

De belangrijkste factor om de nervus vagus te activeren, is door middel van connectie met anderen. Zodra mensen zich verbonden met elkaar voelen, ontspant het stresssysteem in ons lichaam. Op deze momenten kun je ook het beste gebruik maken van corregulatie: jouw zenuwstelsel stemt zich af op het zenuwstelsel van andere mensen, waardoor je in ontspanning terechtkomt. Als ondernemer betekent dit dus dat je actief opzoek gaat naar de verbinding met je team, maar ook met je klanten en zakelijke netwerk.

Daarnaast kun je ook zonder verbinding met anderen je nervus vagus activeren. Dit doe je door ademhalingstechnieken toe te passen. Een voorbeeld hiervan is de 5-7-8 ademhaling. Hierbij is het de bedoeling dat je 5 seconden inademt, vervolgens 7 seconden je ademhaling vasthoudt en daarna 8 seconden uitademt. De belangrijkste vuistregel voor elke ademhalingsoefening: zorg dat je langer uitademt dan inademt.

Wil je meer weten over hoe je beter omgaat met stress door gebruik te maken van de nervus vagus? Lees dan het boek van Dr. Luc Swinnen en schrijf je in op zijn nieuwsbrief.