Financieel expert Michiel van Vugt over geld voor je laten werken

Waarom is geld belangrijk? En hoeveel heb je nodig? Er zijn maar weinig ondernemers die zichzelf écht deze vraag stellen. Laat staan ze kunnen beantwoorden. En dat terwijl dat geld een belangrijk middel is om je doelen te bereiken en het leven te leven dat jij wilt.

In deze aflevering ga ik daarom in gesprek met Michiel van Vugt. Hij is een spreker, podcaster en schrijver over geld, commercieel directeur bij NNEK Vermogensopbouw en bekend van zijn boeken ‘Net iets slimmer’ en ‘Je geld en of Je Leven’. Kortom, een expert in geldzaken. Hij deelt zijn inzichten en tips om geld voor je te laten werken als ondernemer.

Luister hieronder ons gesprek en check zijn vijf belangrijkste tips:

Tip #1 Begin vanuit rust

Zorg ervoor dat je een buffer voor jezelf opbouwt. Dit door je door systematisch geld opzij te zetten. Het hoeft niet veel te zijn, een paar tientjes per maand is voldoende. Het gaat er in eerste instantie vooral om dat je jezelf de gewoonte aanleert dat je je toekomstige zelf als eerste betaalt, en dan pas alle anderen.

Tip #2 Maak een plan

Als je een plan hebt, kun je veel makkelijker focus houden. Dat geldt ook voor je financiën. Een plan helpt je bij denken over de langere termijn en voorkomt slechte beslissingen in het moment. En je krijgt inzicht in wat je financieel nodig hebt voor je belangrijkste doelen: misschien is dat wel minder dan je denkt…

Tip #3 Begin vandaag

Als je gebruik wilt maken van het zogenaamde ‘compound effect’, de opgestapelde waardevermeerdering van je geld, moet je daar zo snel mogelijk mee beginnen. Hoe eerder je begint, hoe meer je profiteert van de rendementen. Wacht dus niet op het perfecte moment, begin vandaag en stuur vanaf daar rustig bij.

Tip #4 Spreid je geld

Als je je geld voor je wilt laten werken, moet je voorkomen dat je je eieren allemaal in één mandje doet. Dus spreid je geld en daarmee je risico. Dit geldt dus ook dat je als ondernemer niet alles investeert in je eigen bedrijf.

Tip #5 Huur iemand in

Net als op anderen gebieden, zoals sport en business, kan een financiële expert/coach je naar je next level brengen. Ook al kun je het prima zelf, iemand die met je meedenkt en je verantwoordelijk houdt voor je gedrag is enorm waardevol. Dit is een investering, maar als je de juiste persoon vindt, betaalt dit zich altijd uit.

Wil je hier meer over horen of lezen? Check dan hier de podcast of bestel de boeken van Michiel van Vugt.