Auteur en ondernemerscoach Suzanne van Duijn over keuzes maken, vrijheid en een ton omzet

Suzanne van Duijn is een ondernemerscoach en auteur. Daarnaast is ze al sinds 2009 succesvol blogger en oprichter van Vrije Meid. Ze schreef in 2020 het boek ‘Work Hard, Travel Harder’ over werken en reizen als digital nomad. Vorige jaar kwam haar tweede boek uit: ‘De route naar €100.000 per jaar‘, waarin ze laat zien hoe je als zzp’er je inkomen kunt vergroten. Welke rol speelt het maken van keuzes in haar succes als ondernemer? En hoe verhoudt dit zich tot vrijheid, één van haar belangrijkste waarden?

Luister hieronder ons hele gesprek:

Wat is jouw allermoeilijkste keuze geweest tot nu toe als ondernemer?

“In 2019 was ik drie jaar freelancer en dat ging eigenlijk best goed. En toch koos ik ervoor om dat los te laten, dus om die klanten op te zeggen. Om vervolgens mijn eigen producten en diensten op te bouwen. Dat was een hele moeilijke keuze, mede doordat 2019 mijn financieel slechtste jaar ooit werd. Maar ik moest voor mijn gevoel wel, omdat ik anders niet vol kon gaan voor iets nieuws.”

Hoe kom je tot zo’n belangrijke keuze?

“Ik probeer keuzes te maken met zowel mijn hart als mijn hoofd, mijn ratio. Maar de belangrijkste keuzes, zoals die in 2019, maak ik vooral omdat ik het gevoel heb dat het niet anders kan. Ik kon de huidige situatie niet meer accepteren. Ik merkte namelijk dat ik wel aan het ondernemen was, maar niet de vrijheid ervaarde die ik graag wilde. Ik was eigenlijk slaaf van mijn eigen bedrijf. Want als ik niet werkte, kwam er geen geld binnen of kwam ik mijn afspraken met klanten niet na. En dat ging mij tegenstaan. Daarnaast kwam ik tot nieuwe inzichten, zoals dat ik hoe ‘succesvoller’ ik zou worden, hoe drukker ik het zou krijgen. Toen mij eenmaal duidelijk werd dat dit pad niet zou leiden tot mijn geluk, kon ik het gaan loslaten. Dat was het belangrijkste moment in het keuzeproces. Mijn intuïtie vertelde mij vervolgens dat er meer mogelijk zou zijn voor mij.”

Wat zijn de belangrijkste zaken voor het maken van goede business keuzes?

1. Je moet er echt voor willen gaan. Als je ergens half aan begint, dus eigenlijk niet echt kiest, dan is de kans ook groot dat het niet gaat lukken. Proberen is niet doen. Hopen dat iets gaat lukken, gaat niet werken. Aan de andere kant hoeft je plan niet helemaal klaar te liggen. Het plan hoeft niet perfect zijn, maar er moet wel iets liggen wat doordacht is en een bepaalde strategie in zich heeft.

2. Daarnaast is het belangrijk om te beseffen dat persoonlijke groei en zakelijke groei hand in hand gaan. Als je durft te investeren in je groei, wordt het maken van keuzes veel makkelijker.

3. Keuzes maken gaat ook over vertrouwen en zaken los durven laten. Ook al is het spannend om te erkennen dat je veranderd bent of nieuwe dingen wilt. Maar het is ook heel erg vrijheid om dat toe staan en te mogen van jezelf.

Hoe verhoudt keuzes maken en vrijheid zich tot elkaar?

“Het lijkt snel alsof regels en keuzes, limieten opleveren. Maar ik geloof dat grenzen stellen, door bijvoorbeeld keuzes te maken, je juist vrijheid oplevert. Je weet namelijk goed wat je wilt en wat belangrijk voor je is. Vrijheid is daarom vaak een gevolg van kiezen, want dingen komen je niet aanwaaien.

Maar aan de andere kant is vrijheid voor mij juist ook: ik hoef niks te kiezen of hoef niks te doen. Bijvoorbeeld kunnen reizen én genoeg geld verdienen. Daarin wil ik niet hoeven te kiezen. Dat is voor mij juist weer niet vrijheid. Ik wil de keuzevrijheid hebben om te doen wat ik wil, wanneer ik wil.”

En dat is precies wat Suzanne van Duijn doet. Door het maken van krachtige keuzes en te staan voor haar belangrijkste waarde (vrijheid), creëert ze de business die haar helpt om haar mooiste leven te leven. Een proces dat nog lang niet afgelopen is. Zo is de kans heel groot dat ze er in de toekomst weer voor kiest om een nieuw boek te schrijven.

Wil je Suzanne volgen in haar journey? Dat kan op verschillende manieren:

Lees haar blog: www.vrijemeid.nl

Volg Suzanne op Instagram of TikTok

Luister haar Podcast: Vrije Meid Podcast

Benieuwd naar de route naar €100.000 omzet als zzp’er? Bestel hier het boek.