Hoe je vertrouwen houdt in het proces (5 tips)

F*ck het proces.

Dat is het gevoel waar iedereen die een doel nastreeft vroeg of laat mee te maken krijgt. Zeker als het gewenste resultaat uitblijft. En dat is vaker dan we willen, want wie ambitieus is wil nu eenmaal gister resultaat zien.

Het doet mij altijd denken aan de tijd dat ik als coach aan de weg timmerde terwijl ik als callcentermedewerker werkte voor voldoende inkomsten. Ik ging uit van een paar maanden, maar dit werden een paar jaren. Geloof me, meerdere malen en voor steeds langere periodes had ik daar het F- het proces-gevoel.

De bekende auteur James Clear noemt dit heel toepasselijk de ‘vallei van teleurstelling’. Zo ziet dat eruit volgens hem:

De grote vraag is: hoe overleef je deze vallei?

Het antwoord van alle experts kun je vast dromen: vertrouw op het proces. Of zoals dat zo mooi klinkt in het Engels: ‘Trust the process, don’t rush the process!’.

Maar dat is makkelijk gezegd. Zeker als je steeds meer frustratie voelt over je huidige resultaten terwijl je kijkt naar de berg werk dat nog voor je ligt. Rationeel weet je natuurlijk dat het proces zo werkt. Gras wordt niet langer door eraan te trekken. En dat je het niet ziet groeien als je ernaar kijkt, wil niet zeggen dat het niet gebeurt. Want voor je het weet sta je weer met je grasmaaier. Alleen ratio kan niet altijd op tegen de emotie van het F-het proces-gevoel.

Natuurlijk moet je vertrouwen op het proces. Alles in je leven tot op dit punt bewijst dat. Hou vol, hoe moeilijk het soms ook is. Het is net als de Belastingdienst: leuker kunnen we het niet maken, wel makkelijker.  En om het jezelf iets makkelijker maken, deel ik graag de volgende praktische tips:

#1 Bedenk waarom je ooit bent begonnen

Er is een moment geweest dat je vol goede moed aan deze reis bent begonnen. Natuurlijk wist je toen niet wat je nu allemaal weet. Maar het belangrijkste is dat je toen een belangrijke reden had om in actie te komen. Haal dat gevoel eens terug: waarom doe je wat je doet?

#2 Noteer al jouw kleine overwinningen van de afgelopen periode

Dit kan van alles zijn. Uit bed stappen als de wekker gaat is bijvoorbeeld zo’n overwinning. Geloof me, jij kunt een waslijst van overwinningen noteren.

#3 Ga intensief sporten

Dit zorgt ervoor dat je uit je hoofd gaat en je frustratie om kan zetten in beweging. Ook een sport de perfecte reminder dat je op het proces kunt vertrouwen: er is nog nooit iemand fit geworden met één work-out. Het gaat altijd om kleine stapjes in de goede richting.

#4 Gun jezelf rust en plezier

Iedereen die tegen het F-het proces-gevoel aanloopt neemt wat ‘ie doet serieus. Anders zou je er geen last van hebben. Gun jezelf dus zo nu en dan écht even een pauze van wat je doet. Zoek afleiding en ga wat leuks doen met anderen. Wedden dat je energie om verder te gaan weer terugvindt.

#5 Laat je inspireren door anderen

Iedereen die grote prestaties heeft geleverd, heeft meerdere verhalen over hoe jij je nu voelt. Wie ook maar jouw grote held is, duik in zijn of haar verhaal en je ontdekt momenten in het proces dat het gewenste resultaat uitbleef. Misschien wilde degene zelfs opgeven. Als dat was gebeurd, was het nooit jouw held geweest. Nu is het jouw beurt om door te gaan.

Het slechte nieuws is dat het proces niet altijd een fun ride is. Het goede nieuws is dat je er zonder het proces nooit komt. En dat de beloning van het bereiken van jouw doel groot is. Dus blijf vertrouwen op het proces, voor je het weet ben je aan het oogsten.


Ik help je met de focus op je doelen, rust in jezelf en dat te doen wat belangrijk is zodat ju jouw (business)doelen bereikt.

Locaties

Groningen

Online

Contact

mail@geerthidding.nl