Topsportbegeleider van AZ Bart Heuvingh over prestatiefilosofie

Bart Heuvingh heeft zich de afgelopen tien jaar ontwikkeld tot Hoofd Topsportbegeleider van betaald voetbalclub AZ. Hij houdt zich bezig met prestatiegedrag van de jeugd en het eerste elftal. Daarnaast is hij auteur van het boek Talent van morgen, een boek over talentonwikkeling met een focus op groeimindset.

In deze podcast gaan we in gesprek over een nieuwe term: prestatiefilosofie. Bart legt uit wat de term inhoudt en legt de link met de topsportwereld en ondernemerschap. Daarnaast geeft hij vijf praktische tools om bij tegenslag vertrouwen te houden in het proces.

Wat is prestatiefilosofie?

Prestatiefilosofie is een nieuwe term die geïntroduceerd is door Bart Heuvingh en Mark Tuitert. Mijn vrije vertaling van de term prestatiefilosofie is: het verbinden van de wijsheden vanuit de (Stoïcijnse) filosofie en prestatiegedrag om te komen te waardevolle prestaties. Waar de (sport)psychologie gericht is op het oplossen van problemen, ligt de focus van filosofie meer op het preventief voorkomen van problemen en proactief werken aan verbetering. Volgens Bart Heuvingh kan de performance wereld nog veel meer gebruikmaken van de filosofie en andersom.

Vijf tools om vertrouwen te houden in het proces

Kennis is mooi en we kunnen eindeloos filosoferen, maar uiteindelijk gaat het erom wat je ermee kunt en doet in de praktijk. Daarom vroeg ik Bart naar zijn vijf beste tools om als bij tegenslag vertrouwen te houden in het proces.

1. Focus op waar je invloed op hebt

Tuurlijk, dit principe kennen we allemaal. Bedenk waar je zelf invloed op hebt en steek geen energie in de rest. Simpel. Maar is het echt zo simpel? Hoe snel zijn we toch geneigd om de markt de schuld te geven van tegenvallende resultaten? Of besteden we tijd aan wat onze competitie aan het doen is? Je snapt het. Dit is een geval: makkelijk gezegd, moeilijk gedaan. Bart benadrukt hoe belangrijk dit is om vertrouwen te houden in het proces en daagt je uit om jezelf te trainen om dit principe elke dag in de praktijk te brengen.

2. Zorg voor reflectie

Ondernemers willen het liefst gas geven, vol in de vooruit! Maar Bart trapt graag even op de rem. Zijn tweede tip is om te zorgen voor reflectie. Niet zo nu en dan, maar het liefst structureel. Elke dag terugkijken op je dag, learnings eruithalen en de volgende dag toepassen, gaat je ongekende groei opleveren. Dus, niet altijd in de actiestand, maar ook regelmatig stilstaan.

3. Zoom uit voor kalmte

Als je vol in de wedstrijd zit, kunnen je emoties hoog oplopen. Dat geldt voor een profvoetballer die net een levensgrote kans verprutst, maar ook voor een ondernemer die vastloopt tijdens een pitch. Een belangrijke techniek om te trainen is uitzoomen. Je moet als het ware jezelf in het heetst van de strijd kunnen afvragen of dit er over tien jaar écht toe doet. Als je op die manier uitzoomt, blijf je scherp houden wat echt belangrijk. Dat geeft rust en vanuit die kalmte kun je veel betere keuzes maken en effectief handelen.

4. Gebruik quotes die werken

Met quotes die werken bedoeld Bart: quotes die jou inspireren en aanzetten tot actie. Op social media slingeren de mooiste quotes rond. De kunst is om te ontdekken welke quotes jou raken, vooral als je het zwaar hebt en inspiratie nodig hebt. Voor mij is dat onder andere deze quote van Michael Jordan:

Quote Michael Jordan
5. Maak gebruik van een rolmodel

Of, zoals de Stoïcijnen dit noemen: een sage. Dit is een persoon die jou inspireert en je ziet als voorbeeld voor de prestatie die je wilt leveren. Voor talentvolle voetballers is dit bijvoorbeeld Cristiano Ronaldo. Voor ondernemers misschien Richard Branson of Gary Vaynerchuk. Dit kan je helpen op moeilijke momenten of als je lastige besluiten te maken. Dit doe je door op die momenten jezelf af te vragen: Wat zou [vul jouw rolmodel/sage in] nu doen? Op die manier kan je je optrekken aan het prestatiegedrag van anderen.

Lijst met inspirerende bronnen

Je kan merken dat Bart enorm gepassioneerd is over dit onderwerp en er zich al een tijd in verdiept. Hij bleef maar met bronnen strooien 😎 Zoals ik beloof in de podcast, vind je hieronder een lijst met alle bronnen die genoemd werden tijdens ons gesprek. Doe er je voordeel mee!

Quotes
Niet de dingen zelf maken de mensen van streek, maar hun denkbeelden erover.’ – Epictetus

Accepteren van de werkelijkheid, maar je nergens bij neerleggen.‘ – Dennis de Gruijter

Ik ga niet met een vingertje wijzen, maar stel vragen: wat doet dit voor jouw prestatie?‘ – Jurgen Klopp

Deze podcast doorsturen of zelf luisteren via Spotify: klik hier.