Mindset
Mindset voor ondernemers

Dat mindset belangrijk is voor je succes als ondernemer, dat wist je natuurlijk al. Maar hoe ziet jouw mindset eruit? Hoe verbeter je hem? En wat is een money en mamba mindset?

Dit artikel in je mail ontvangen?


Mindset, wat is het precies?

Mindset is een verzameling (‘set’) van overtuigingen van een persoon. Het gaat dus over jouw manier van denken. Deze manier van denken heeft vervolgens een enorme invloed op hoe je naar iets kijkt en welk gedrag je laat zien. 

Voorbeeld: Als je de overtuiging hebt dat je er altijd alleen voor staat, dan is de kans groot dat je dit bevestigd ziet in je omgeving en dat je er alles aan doet om het zelf te kunnen.

Een mindset is dus heel breed. Vaak wordt het specifieker gemaakt door te kijken naar een bepaald thema. Hierdoor ontstaan verschillende soorten mindsets. Het bekendste voorbeeld is de growth mindset, ook wel groeimindset genoemd, van Carol Dweck. Hierbij wordt gekeken naar de overtuigingen over talent en intelligentie. Als je ervan overtuigd bent dat je talent niet vaststaat, maar ontwikkelbaar is, dan beschik je over een groeimindset. 

Dat zo’n overtuiging invloed heeft op je gedrag, laat onderstaande  afbeelding duidelijk zien.

Een groeimindset is niet de enige specifieke mindset. Verderop in dit artikel vind je alle verschillende soorten op een rijtje.

Goed om te beseffen is dat je mindset niet vaststaat. Je kunt deze veranderen. Ik zal je uitleggen hoe je dat doet. Maar laten we eerst nog even kijken naar waarom het nou zo belangrijk is.

Waarom is mindset belangrijk?

Heel simpel. Jouw manier van denken heeft een mega impact op jouw gedrag. Dat wat je denkt, bepaalt grotendeels wat je wel of niet doet. Jouw mindset is daarmee één van de grootste factoren voor het wel of niet bereiken van jouw doelen. 

Mindset heeft onder andere invloed op:

 • De doelen die je stelt;
 • Hoe je omgaat met tegenslagen;
 • In hoeverre je uitdagingen aangaat;
 • Hoe je met geld omgaat;
 • Wat kritiek met je doet;
 • Jouw manier van samenwerken;
 • Welke mogelijkheden je ziet;
 • Hoe je naar jezelf kijkt.

Welke mindset heeft een ondernemer bij voorkeur?

Het zal je niet verbazen dat je mindset als ondernemer een belangrijke factor voor succes is. Veel succesvolle ondernemers hebben dit te danken aan hun manier van denken. Daarom verdiep ik mij graag in hoe ze precies denken en welke overtuigingen ze hebben. Natuurlijk om ervan te leren en het zelf toe te passen. 

Er zijn heel veel experts die ook al jarenlang onderzoek doen naar de mindset van ondernemers en high performers. Zoals Tony Robbins en Brendon Burchard.

Als je je erin verdiept, zul je zien dat er een aantal overtuigingen steeds terugkomen. Dit geeft inzicht in een belangrijk deel van een de mindset. Zie het als de basisingrediënten voor een ingewikkeld recept. Als je namelijk lang genoeg kijkt, dan zal je zien dat veel ondernemers onderstaande belangrijke overtuigingen gemeen hebben.

 • De wereld zit vol met onbenutte mogelijkheden.
 • Mensen zijn bereid om mij te helpen waar nodig.
 • Alles is mogelijk.
 • Alles is te leren.
 • Problemen zijn er om opgelost te worden.
 • Het kan altijd beter.
 • Ik ben zelf 100% verantwoordelijk.
 • Tegenslag maakt je sterker.

Hoe kun je je mindset verbeteren?

Zoals ik al eerder aangaf is het mogelijk om je mindset te veranderen. Wetenschappelijk onderzoek heeft dit aangetoond. Maar om deze duurzaam te verbeteren is gerichte  training nodig. Een keer positief denken betekent nog niet dat je een positieve mindset hebt. Overtuigingen gaan dieper. Wil je ze veranderen? Dan moet je er heel doelbewust mee aan de slag. Een mindset voor succes vraagt om investering.

Voordat ik deel hoe je jouw mindset kunt beïnvloeden, is het belangrijk om het volgende te begrijpen.

Jouw brein bestaat uit allemaal verbindingen. Zie het als een groot wegennetwerk. Sommige wegen worden vaak gebruikt en zijn als het ware snelwegen geworden. Over andere wegen heb je nog nauwelijks bewogen, dus dit zijn net geitenpaadjes. Je snapt het al, de uitdaging is om van jouw gewenste overtuigingen snelwegen te maken, en de rest zo min mogelijk te betreden. 

Mindset connections
Mindset verbindingen

In vijf stappen naar een nieuwe mindset

Stap 1: Word je bewust van je huidige mindset

Verandering begint bij bewustzijn. Jouw overtuigingen zijn niet direct zichtbaar, die moet je ontdekken. Om je bewust te worden van je mindset in business kun je jezelf de volgende vragen stellen:

 • Waar geloof ik in als het gaat om mijn ondernemerschap?
 • Waar loop ik vaak tegenaan? Welke belemmerende overtuiging(en) zit(ten) daarachter?
 • Wat krijg ik vaak terug van anderen, in positieve en negatieve zin?
 • Hoe kijk ik aan tegen succes?

Stap 2: Bepaal je gewenste mindset

De volgende stap is om te bepalen welke positieve overtuigingen je wilt ontwikkelen. Kies ze zorgvuldig. Waarschijnlijk loop je hier tegen weerstand aan, omdat het nog niet jouw overtuigingen zijn. Je kunt het lijstje hierboven met de overtuigingen voor ondernemers als inspiratiebron gebruiken.

Schrijf minimaal vijf belangrijke overtuigingen op die je wilt verder wilt ontwikkelen.

Stap 3: Bouw aan je overtuigingen

Nu komt het echte werk. De geitenpaadjes moeten snelwegen worden. Dit doe je door bewust te bouwen aan je overtuigingen. Dit doe je zo:

 • Lees jouw belangrijke overtuigingen regelmatig terug, het liefst elke dag en hardop.
 • Zoek bewijs dat jouw (nieuwe) overtuigingen bevestigt. Als je bijvoorbeeld de overtuiging ‘ik kan het’ wilt, denk dan terug aan alle momenten waarop je dacht dat je het niet aankon en het toch is gelukt. Of kijk naar anderen en gebruik ze als voorbeeld.
 • Omring je met mensen die jouw gewenste mindset hebben.
 • Betrap jezelf erop wanneer je terugvalt in je oude overtuigingen en verander je mindset ter plekke. Raak niet gefrustreerd als dit gebeurt, maar zie het als progressie. Je wordt je tenslotte steeds bewuster wordt van je belemmerende overtuigingen.

Stap 4: Bevestig je mindset met nieuw gedrag

Zoals ik eerder aangaf is jouw mindset de motor achter jouw gedrag. Het bewijs van een nieuwe mindset, is dus nieuw gedrag. Tegelijkertijd kun je jouw mindset versterken door heel bewust te kiezen voor bepaald gedrag. Bijvoorbeeld door heel bewust om hulp te durven vragen als je de overtuiging wilt versterken dat mensen bereid zijn om te helpen waar nodig.

Stap 5: Blijf werken aan je nieuwe mindset

Deze stap lijkt een open deur, maar is enorm belangrijk voor een duurzame verandering in je mindset. Het is net als met krachttraining: je kunt binnen zes maanden enorme veranderingen doormaken, maar als je daarna zes maanden niks meer doet, is het voor niks geweest. Hieronder lees je hoe je eraan blijft werken:

 • Sta ervoor open om je manier van denken te blijven verbeteren.
 • Verzamel feedback over jouw gedrag en de invloed daarvan.
 • Zoek mensen op die jouw gewenste mindset stimuleren.
 • Houd oog voor veranderingen. Dit zorgt steeds voor extra motivatie.

Benieuwd naar meer kennis om je mindset te verbeteren? Schrijf je in op mijn mailinglijst en ontvang gratis de beste tools.

Welke mindsets zijn er?

De bekendste mindset is de mindsettheorie van Carol Dweck, over de ontwikkelbaarheid van talent en intelligentie. Maar hiernaast zijn er meer soorten die de moeite waard zijn om te kennen.

 • Groeimindset

Een mindset die gebaseerd is op het wetenschappelijk onderzoek van Carol Dweck. In dit artikel leg ik stap voor stap uit hoe je een groeimindset ontwikkelt. Daarnaast ontdek je ook het belangrijke verschil tussen een groeimindset en een statische mindset.

 • Stoïcijnse mindset

Deze mindset is gebaseerd op de filosofie van de Stoïcijnen. Het helpt bij het creëren van krachtige overtuigingen ten opzichte van de onvoorspelbaarheid van het leven en het omgaan met tegenslagen.

 • Money mindset

Deze mindset gaat over jouw overtuigingen ten aanzien van geld. Vooral onder ondernemers groeit de aandacht voor het ontwikkelen van een goede money mindset.

 • Mamba mindset

Deze mindset is gebaseerd op de overtuigingen van topbasketballer Kobe Bryant. In dit boek beschrijft hij zijn mindset ten aanzien van basketbal en het leven. Daarbij nodigt hij iedereen uit om hun eigen mindset te ontwikkelen.

 • Adaptieve mindset

Deze mindset is gericht op het flexibel omgaan met veranderingen. Hierin wordt gehamerd binnen het leger. Maar ondernemen vraagt natuurlijk ook om (mentale) wendbaarheid.

 • Stressmindset

Deze mindset is gebaseerd op jouw overtuigingen over stress. Uit onderzoek blijkt dat als je denkt dat stress slecht is, dit een grote invloed op de daadwerkelijke impact heeft. In deze populaire TED Talk legt Kelly McGonigal uit hoe stress je vriend kan worden.

Welke mindset heb jij? Doe de test.

Als je wilt ontdekken in hoeverre je een groeimindset hebt, deelt Carol Dweck een aantal vragen in haar boek. Hiermee kun je testen of je op dit moment meer een groeimindset of een statische mindset hebt. 

Ben je benieuwd naar de vragen en wat het jou kan opleveren? Ik sprak er eerder in de High Performance Boekencast een podcast van zo’n 6 minuten over in.

Mindset boeken voor ondernemers

Als je je kennis over mindset wilt verdiepen met boeken, dan raad ik je de volgende aan.

Mindset boek ondernemers
Master Your Mindset van Michael Pilarczyk
Mindset boek
Mindset van Carol Dweck
Mindset boek
Onbegrensd van Jim Kwik
Mindset boek
Extreem eigenaarschap van Jocko Willink
Mindset boek
Missie mindset van Sander Aarts
Mindset boek
Drive van Mark Tuitert
Mindset boek
Think and grow rich van Napoleon Hill
Mindset boek
Can't hurt me van David Goggins
Mindset boek
Awaken the giant within van Tony Robbins

Podcasts over mindset voor ondernemers

Wil je meer over mindset leren door te luisteren naar de beste experts via Spotify? 

Kies uit het overzicht hieronder.

The Tony Robbins Podcast 👇

Leef je mooiste leven podcast 👇

Mark Tuitert Drive podcast 👇

Growth Minds podcast 👇

High Performance Boekencast 👇

The Garyvee Audio Experience 👇

On Purpose with Jay Shetty 👇

The Tim Ferris Show 👇

Laat je coachen op je mindset

Eén van de beste manier om je mindset te verbeteren, is door je er bewust op te laten coachen. Een coach kan jou nog meer inzicht geven in je huidige mindset en je uitdagen om op een andere manier te gaan denken. Dit gebeurt al op topniveau van iedere sport en nu ook steeds meer in business. Het is een belangrijk onderdeel van performance coaching.

Wil je ook aan de slag met jouw mindset om jouw businessdoelen te bereiken?

Ik help je met de focus op je doelen, rust in jezelf en dat te doen wat belangrijk is zodat ju jouw (business)doelen bereikt.

Locaties

Groningen

Online

Contact

mail@geerthidding.nl