De beste personal performance tools voor ondernemers

Als ondernemer heb jij direct een grote impact op het bedrijfsresultaat. Persoonlijke groei zorgt daarom al snel voor businessgroei. Maar hoe blijf je jezelf verbeteren? Wat zijn tools voor jouw optimale performance? En hoe kun je ze gericht meten en verbeteren? Je ontdekt het in dit artikel.

Wat zijn tools voor performance?

Tools zijn de instrumenten die je nodig hebt om optimaal te presteren. Je kunt ze zien als de uitrusting voor de reis die je als ondernemer aflegt naar jouw doel. Wanneer het nodig is, kun je ze direct toepassen om verder te komen. Maar vergis je niet, het gaat niet om het aanleren van trucjes. De uitdaging is om ze te ontwikkelen en je echt eigen te maken. Niet voor even, maar voor het leven.

Wat zijn de belangrijkste tools?

Op basis van mijn studie naar high performance en het werken met ambitieuze ondernemers, heb ik tien tools geselecteerd. Dit noem ik de Tools For Life voor high performers (dus voor jou, als ambitieuze ondernemer 😎). Uiteraard zijn er nog meer, maar dit zijn de belangrijkste. Achter elke tool gaat een hele wereld schuil.

Hieronder geef ik in het kort aan wat je moet weten om er een globaal beeld van te krijgen. Daarna ontdek je hoe je ze kunt meten en verbeteren.

Dit zijn de tien Tools For Life voor high performers:

1. Focus: De mate waarin je met je aandacht bij je taak (micro) of doel (macro) blijft.

Je hebt een goede focus als je keuzes maakt en is in staat om bij je keuzes te blijven. Daarnaast kan je met aandacht aan jouw taken werken, zonder snel te worden afgeleid.

2. Routines: De mate waarin je leeft vanuit gezonde en effectieve routines voor jouw doel.

Je hebt goede routines als je een reeks gewoontes hebt die voor je werken. Bijvoorbeeld een ochtendroutine waarmee je de dag start met beweging, lezen en journaling.

3. Creativiteit: De mate waarin je iets nieuws kunt creëren dat je verder brengt.

Je hebt veel creativiteit als je in staat om nieuwe oplossingen te vinden voor problemen en te ‘spelen’ met dat wat er is.

4. Intuïtie: De mate waarin je contact kunt maken met je onderbuikgevoel en erop durft te vertrouwen.

Je hebt een goede intuïtie als je op de juiste manier weet te handelen, nog voordat alle informatie beschikbaar is. Je durft te vertrouwen op jezelf.

5. Passie: De mate waarin je jouw passie ontdekt en deze verder weet te ontwikkelen.

Je hebt veel passie als je handelt vanuit je hart. Ook als het zwaar en lastig wordt, blijf je toegewijd werken omdat je houdt van dat wat je doet.

6. Zelfacceptatie: De mate waarin je jezelf accepteert zoals je bent

Je hebt een hoge zelfacceptatie als je jezelf ziet als volwaardig mens, ongeacht wat je (goed of fout) doet. Wat je onderneemt is een verlengstuk van wie je bent, niet jouw validatie.

7. Veerkracht: De mate waarin je tegenslagen kunt gebruiken om sterker terug te komen.

Je hebt veel veerkracht als tegenslagen je niet uit het veld slaan, maar je in staat bent om ongeacht de omstandigheden te blijven doen wat belangrijk voor je is.

8. Rust: De mate waarin je tot rust kunt komen.

Je hebt goede rust als je naast alle inspanning, ook in staat bent om te ontspannen. Zowel lichamelijk en geestelijk en op geplande en ongeplande momenten.

9. Emoties: De mate waarin je contact kunt maken met je emoties en de energie ervan.

Je kunt goed met emoties omgaan als je ze durft toe te laten, te ervaren en ze te uitten. Je hebt een gezonde balans tussen ze te onderdrukken en je erdoor te laten leiden.

10. Mindset: De mate waarin jouw overtuigingen voor je werken.

Je hebt een goede mindset als je bewust bent van jouw overtuigingen en ze je niet belemmeren in wat je hebt te doen. Je gebruikt positieve overtuigingen in jouw voordeel. In dit artikel schreef ik al uitgebreid over de groeimindset.

Hoe meet je de belangrijkste tools (Tools For Life)?

Nu je weet wat de Tools For Life zijn, wil je natuurlijk weten waar je zelf staat. Zodat je weet waar je kracht zit en waar je de meeste winst kunt boeken. De beste manier om dit te meten, is door middel van zelfbeoordeling. Je meet dan op basis van jouw eigen interpretatie en je vergroot direct jouw zelfbewustzijn. Om je te helpen heb ik een Tools For Life scoreblad gemaakt die je hieronder kunt downloaden.

Je kunt jezelf nu per Tool For Life een cijfer geven. Vervolgens trek je een lijn tussen de cijfers, zodat je direct een overzicht hebt van jouw score.

Dit ziet er bijvoorbeeld zo uit:

In het voorbeeld hierboven zie je dat diegene onder andere hoog scoort op Passie en Veerkracht, maar laag op Rust en Routines. Dit geeft belangrijke input om doelgericht aan performance te werken.

Hoe ontwikkel je jouw Tools For Life?

De volgende stap is natuurlijk om jouw Tools For Life verder te ontwikkelen. Zo verbeter je je performance en ben je beter in staat jouw businessdoelen te bereiken.

Je kunt hier in je eentje mee aan de slag gaan, of met de hulp van een expert. Dit is net als met trainen in de gym. Je kunt prima resultaten boeken met een eigen schema en zelfstandig de oefeningen doen, maar soms heb je ook behoefte aan een personal trainer. Die kan snel zien waar je winst kunt boeken en je feedback geven op je uitvoering. Besef wel dat, net als in de sportschool, je uiteindelijk zelf het werk moet doen.

Dit is je stappenplan als je er zelf mee aan de slag gaat:

Stap 1: Vul jouw Tools For Life scoreblad op basis van zelfbeoordeling

Stap 2: Kies de tool die je de komende tijd bewust wilt verbeteren

Stap 3: Visualiseer hoe voor jou een ‘10’ eruitziet

Stap 4: Bepaal jouw volgende stap, dus één punt hoger

Stap 5: Ga opzoek naar nieuwe inzichten en kom in actie

Stap 6: Evalueer jouw actie (wat werkt wel? wat werkt niet?)

Stap 7: Vier jouw progressie

Stap 8: Ga weer terug naar stap 1 & repeat 😉

Jouw performance verbeteren met een expert?

Het stappenplan hierboven vraagt om goede keuzes, nieuwe inzichten en discipline om in actie te komen. Daarbij is het in de praktijk best lastig om progressie bij te houden. Daarom vragen veel ondernemers deskundige hulp van een performance coach.

Ik kan je helpen om bovenstaande stappen eenvoudig te zetten met de grootste impact. Eén performance coachsessie kan je hier al bij helpen. Deze sessie bied ik je graag gratis en vrijblijvend aan, zodat je kennis kunt maken met performance coaching en met mij als coach.

Wil je jezelf verbeteren en daarmee dichter bij je businessdoelen komen?

Ik help je met de focus op je doelen, rust in jezelf en dat te doen wat belangrijk is zodat ju jouw (business)doelen bereikt.

Locaties

Groningen

Online

Contact

mail@geerthidding.nl