Groeimindset (werk aan een winnende mindset)

Mindset gaat over jouw overtuigingen. Het heeft een groot effect op wat je wel of niet doet. Een goede mindset kun je ontwikkelen op alle gebieden in je leven. Maar de belangrijkste om mee te beginnen is een groeimindset. In dit artikel ontdek je wat een groeimindset is, wat het je oplevert en hoe je het verbetert.

Wat is een groeimindset?

Een groeimindset gaat uit van de overtuiging dat je talent en intelligentie kunt ontwikkelen. Iemand met een groeimindset gelooft in groei van wat je kent en kunt. Je bent ervan overtuigd dat, als je je voldoende inzet, je in staat bent om nieuwe vaardigheden te leren.

Tegenover de groeimindset staat de statische mindset. Iemand met een statische mindset is ervan overtuigd dat talent en intelligentie vaststaan. Je gelooft dat je nou eenmaal iets (goed) kunt of niet. En dat je nu eenmaal ‘slim’ bent, of niet. 
Het verschil tussen een groeimindset en een statische mindset lijkt onschuldig, maar heeft grote gevolgen voor het benutten van jouw potentie als professional. Dit blijkt uit wetenschappelijk onderzoek van Carol Dweck, die hierover het boek ‘Mindset’ schreef.

Wat levert een groeimindset je op?

Met een groeimindset geloof je dus in ontwikkeling. Deze overtuiging is de belangrijkste basis om jouw potentie te benutten. Het heeft namelijk een enorm positief effect op jouw gedrag. Hieronder som ik de belangrijkste effecten voor jou als professional op.

Makkelijker nieuwe uitdagingen aangaan
Als je gelooft dat je door inzet iets kunt bereiken, ben je sneller geneigd om uitdagingen aan te gaan. Je laat je niet afschrikken door het feit dat je iets nu nog niet begrijpt of beheerst.

Meer inzet en motivatie tonen
Met een groeimindset krijg je energie om je ergens voor in te zetten, omdat je gelooft dat je er de vruchten van gaat plukken. Je krijgt motivatie om te leren, te studeren en te groeien. 

Beter omgaan met obstakels
Obstakels, tegenslagen en weerstand schrikken je minder af als je weet dat je het nodig hebt om te groeien. Sterker nog, met een groeimindset zet je een tegenslag om in winst.

Gebruikmaken van kritiek
Als je naar een doel werkt, krijg je hoe dan ook te maken met kritiek. Dit voelt nooit lekker. Maar met een groeimindset zie je het als feedback en gebruik je het in je voordeel.

Anderen helpen om te winnen
Je bent veel minder jaloers op het talent of succes van anderen. Je krijgt er juist motivatie van en geniet ervan om anderen te zien winnen. Dit is de kracht van inspirerende leiders.

Het grote gevolg van deze positieve effecten is dat je meer plezier krijgt in het proces en een grotere kans hebt op het benutten van je potentie.

Hoe verbeter je je groeimindset?

Als je bewust bent van de voordelen van een groeimindset, dan wil je deze natuurlijk zelf zoveel mogelijk ontwikkelen. Belangrijk is om te beseffen dat dit niet vanzelf gaat, of dat je er maar eenmalig aandacht hoeft te besteden. Het verbeteren van jouw groeimindset is een continu proces. Dit gaat je hierbij helpen:

Zie uitdagingen als groeikansen
Het is belangrijk om jezelf aan te leren om elke uitdaging waarop je stuit, te zien als een kans om te groeien. Laat je dus niet te snel afschrikken als je tegen een nieuwe uitdaging aanloopt. Als je de berg beklommen hebt, ben je weer enorm gegroeid.

Focus op het proces, niet het eindresultaat
Dit doe je door in kaart te brengen welke tussenstappen er zijn tussen waar je nu bent en wat je wilt bereiken en vervolgens in actie te komen.

Leer van anderen
Door te kijken en te leren van anderen, stimuleer je je eigen groeimindset. Het succes van iemand is slechts het topje van de ijsberg, daaronder zit ongetwijfeld een heel proces van vallen en opstaan. Hiervan kan je enorm veel leren.

Houd jouw progressie bij
Door bij te houden welke stappen je maakt richting jouw doel, zie je welke vooruitgang je boekt. Dit helpt om aan jezelf te bewijzen dat je je ontwikkelt en motiveert om je te blijven inzetten.

Verdiep je in het brein
Ons brein is bijzonder krachtig en veelzijdig. Hierover zijn steeds meer informatie en onderzoeken beschikbaar. Door je te verdiepen in hoe het brein werkt, zal je steeds weer ontdekken dat ons brein in staat is om te ontwikkelen.

Vind jouw beste leerstijl
Een groeimindset is gericht op continu leren. Ieder mens kan leren, maar de manier waarop je dit het beste (en liefst) doet, verschilt per persoon. Ook jij hebt een voorkeur voor de manier waar je leert. Als je dit ontdekt, kun je er gebruik van maken. Ik schreef hier al eens over in dit artikel over persoonlijke ontwikkeling.

Gebruik het woord ‘nog’ voor ‘niet’

Als iets niet direct lukt, zijn we snel geneigd om te zeggen ‘ik kan het niet’. Maar deze gedachte of uitspraak is een dooddoener voor je groeimindset. Gelukkig kun je dit snel veranderen in een krachtige uitspraak, door het woordje ‘nog’ toe te voegen. ‘Ik kan het nog niet’ stimuleert ontwikkeling en daarmee jouw groeimindset.

Waar kan ik meer ontdekken over een groeimindset?

Als je meer wilt ontdekken over een groeimindset dan zijn er veel bronnen beschikbaar. Deze kan ik je aanraden:

Boeken
Mindset - Carol Dweck
In dit boek ontdek je de kracht van een groeimindset, gebaseerd op tientallen jaren onderzoek. Aanrader voor iedereen in het bedrijfsleven en het onderwijs.

Talent van morgen
- Bart Heuvingh en Marco van der Heide
In dit boek ontdek je het belang van een groeimindset binnen de sport. Aanrader voor elke sporter en trainer/coach.

Podcasts
Drive - Mark Tuitert
In deze podcast gaat Mark Tuitert in gesprek met gedreven atleten, ondernemers artiesten en wetenschappers.

Growth Minds
- Nico Oud
In deze podcast gaat Nico Oud in gesprek met ondernemers vanuit het motto: grow your mind, grow your business.


Blijf op de hoogte van nieuwe artikelen

Ik help je met de focus op je doelen, rust in jezelf en dat te doen wat belangrijk is zodat ju jouw (business)doelen bereikt.

Locaties

Groningen

Online

Contact

mail@geerthidding.nl