Persoonlijk leiderschap (fundament voor succes)

De basis van elk succes is persoonlijk leiderschap. Niet gek dus dat de term steeds vaker opduikt en gebruikt wordt onder professionals. Maar wat is het precies? Wat kun je ermee? En hoe ontwikkel je het?

Wat is persoonlijk leiderschap?

Een leidinggevende in een organisatie laat anderen – als het goed is tenminste – beter functioneren. Hij of zij stuurt aan en zorgt dat processen goed verlopen. Persoonlijk leiderschap is een variant daarop. Het draait om het aansturen van jezelf. 

Persoonlijk leiderschap betekent dat je de regie neemt over je eigen leven. Je accepteert jezelf, kent jezelf, bepaalt de richting waarin je beweegt en zorgt voor resultaat. Zo zorg je dat je effectief kunt handelen in een steeds veranderende omgeving. 

Voor elke ambitieuze professional vormt persoonlijk leiderschap het startpunt. Zoals Stephen Covey zegt: ‘Pas als je leiding kunt geven aan jezelf, kun je leidinggeven aan anderen.’ Effectief leiderschap begint dus altijd bij persoonlijk leiderschap.  

Persoonlijk leiderschap is heel breed. Om hier helderheid in te creëren, verdeel ik het in onderstaande vier gebieden. 

  • Zelfacceptatie
  • Zelfkennis 
  • Richting 
  • Effectiviteit 

Op elk gebied kun je je ontwikkelen. Voor deze vier pijlers vertel ik hieronder hoe je dat doet

  1. Zelfacceptatie

Het fundament van persoonlijk leiderschap is zelfacceptatie. Dit gaat over hoe tevreden je over jezelf bent en of je kunt accepteren dat je bent wie je bent. Dit bepaalt weer in grote mate hoe je naar jezelf kijkt: jouw zelfbeeld. Als je jezelf accepteert zoals je bent, dan creëer je een gezond zelfbeeld, en heb je een stabiele basis om je leven mee vorm te geven.

Je kunt je zelfacceptatie op verschillende manieren verbeteren:

Werk aan positieve overtuigingen (affirmaties) over jezelf
Met het uitspreken van zogenaamde affirmaties, help je jezelf herinneren aan een positief geloof in jezelf. Bijvoorbeeld met de affirmatie ‘Ik ben goed genoeg’.

Onderzoek waar je vandaan komt
Hoe beter je weet waar je vandaan komt, hoe beter je jezelf kunt accepteren dat je bent wie je bent. Je gaat zien dat je onderdeel bent van een groter geheel.

Sta bewust stil bij wat je goed doet
Iemand met weinig zelfacceptatie is geneigd om vooral te kijken wat-ie niet goed doet. Door bewust te focussen op wat je goed doet, groeit jouw zelfacceptatie.

2. Zelfkennis
De volgende pijler binnen persoonlijk leiderschap is zelfkennis. Hoe beter je jezelf kent, hoe beter je jouw ideale leven kunt vormgeven. Wat zijn je waarden? Waar ben je goed in? Wat is jouw passie? Om antwoord te kunnen geven op deze vragen, is veel zelfkennis nodig.

Je kunt je zelfkennis op verschillende manieren verbeteren:

Doe een persoonlijkheidstest
Een populaire manier om jezelf beter te leren kennen is door middel van een persoonlijkheidstest. De bekendste zijn DISC, Big Five, TMA en MBTI.

Ontdek jouw kernwaarden
Met het ontdekken van jouw kernwaarden ga je op zoek naar wat echt belangrijk voor jou is. Door dit proces aan te gaan leer je jezelf nog beter kennen.

Houd een journal bij met reflecties op jezelf
Een journal is een soort dagboek. Hierin kun je reflecteren op jezelf en gedachten en ideeën opschrijven. Deze reflecties kunnen enorm veel inzicht bieden in jezelf.

3. Richting

Een leider is verantwoordelijk voor het bepalen van de richting binnen een organisatie of een gedeelte van die organisatie. Voor persoonlijk leiderschap geldt dat voor jezelf. Je bepaalt een bepaalde koers die bij je past, mede op basis van de zelfkennis waarover je beschikt. Richting bepalen is vooral een kwestie van keuzes maken. Doe je dit niet, dan waai je in feite met alle winden mee. 

Je kunt verschillende dingen doen om jouw persoonlijke richting te bepalen en verbeteren:

Maak een vision board
Op een vision board maak je jouw dromen en doelen visueel. In dit artikel leg ik precies uit wat het precies is en hoe je een vision board maakt.

Plan regelmatig tijd voor jezelf
Door tijd voor jezelf te nemen, creëer je de rust die je nodig hebt om vooruit te kijken. Het vergroot je overzicht en geeft je een heldere blik.

Durf keuzes te maken op basis van intuïtie
We zijn snel geneigd om te overdenken en vaak minder om onze intuïtie te volgen. Toch zit in dit laatste vaak juist de kennis om de juiste richting te volgen.

4. Effectiviteit

Persoonlijk leiderschap begint vanbinnen, in jouw binnenwereld. Maar uiteindelijk draait het ook (of misschien wel voorál) om wat je voor elkaar krijgt in de buitenwereld. Het is als het bouwen van een huis: dat begint met denkwerk, maar zonder te bouwen ontstaat er niks. Effectiviteit gaat over het vermogen om dingen voor elkaar te krijgen. Denk aan proactiviteit, productiviteit en het nemen van verantwoordelijkheid.

Er zijn verschillende manieren om de effectiviteit van jouw handelen te vergroten:

Kom in actie vóórdat je er helemaal klaar voor bent
Jouw effectiviteit vergroot als je fouten durft te maken. Door in actie te komen, kun je sneller resultaten boeken en ontdekken wat wel en niet werkt. 

Ontdek wat je nodig hebt om productief te zijn
Iedereen zit anders in elkaar en heeft andere voorkeuren, ook als het gaat om productiviteit. De kunst is om te ontdekken wat voor jou het beste werkt.

Leer jouw tijd en energie te managen
Door gezonde routines in te bouwen, kun je ervoor zorgen dat je altijd voldoende tijd en energie hebt om jouw taken te volbrengen en doelen te bereiken.

Hoe ziet persoonlijk leiderschap eruit?

Zoals gezegd vormt zelfacceptatie het fundament. Het is het startpunt dat de overige stappen faciliteert. De volgende drie stappen zijn in feite te vereenvoudigen tot zijn, denken en doen. Zelfkennis heeft betrekking op zijn: jouw waarden, emoties en intuïtie. Richting gaat over denken: je visie, jouw visie, doelen en mindset. Effectiviteit gaat over doen: presteren, focussen en routines. Deze komen terug in onderstaande piramide.

Wat levert persoonlijk leiderschap jou op?

Persoonlijk leiderschap zorgt voor een waslijst aan voordelen. Om het overzichtelijk te houden, heb ik ze teruggebracht tot onderstaande drie winstgebieden.

Meer rust
Je weet beter wat je zelf wilt. Dat maakt je proactief. Je legt de verantwoordelijkheid voor wat er gebeurt niet bij externe factoren, maar bij jezelf.

Meer plezier
Je bent bezig met de dingen die je leuk vindt, die je goed kan en die belangrijk voor je zijn. 

Meer resultaat
Jij bent de enige constante factor in elke situatie die je tegenkomt. Als jij steeds beter handelt, dan pluk je daar vroeg of laat de vruchten van.

Hoe kun je hiermee aan de slag?

Als coach help ik professionals om hun doelen te bereiken door hun persoonlijk leiderschap te vergroten. Dit is maatwerk en daarom onmogelijk volledig te vangen in een artikel. Ben je benieuwd waar jij staat op het gebied van persoonlijk leiderschap en wat het jou nog meer kan opleveren?

Ik help je met de focus op je doelen, rust in jezelf en dat te doen wat belangrijk is zodat ju jouw (business)doelen bereikt.

Locaties

Groningen

Online

Contact

mail@geerthidding.nl