Tijdens deze podcast ben ik in gesprek met auteur en online marketeer Edwin Dijkstra over zijn boek: SUPERFREELANCER. Hij heeft tien jaar ervaring als freelancer en is hierin ieder jaar gegroeid in omzet. Zijn kennis en ervaring heeft hij nu uitgebreid beschreven in zijn eerste boek. Met als doel om freelancers te helpen naar een hoger niveau te komen. Tijdens ons gesprek gingen we uitgebreid in op de mindset van een superfreelancer.
Wat is een superfreelancer?
Edwin Dijkstra ziet een superfreelancer als iemand die zichzelf als freelancer continu uitdaagt om te verbeteren. Dat heeft geen eindpunt, omdat je altijd naar een volgend niveau kunt. Daarom is het dus lastig te zeggen op welk moment je een superfreelancer bent. Het gaat om het aannemen van een houding waarin je bewust uitdagingen aangaat en weet te overwinnen als freelancer. Als je dat doet, kun je jezelf dus een superfreelancer noemen.
Hoe belangrijk is de mindset voor een superfreelancer?
Alles start bij een goede mindset. Je moet iets willen creëren voor jezelf. Bijvoorbeeld een bepaald leven dat je wilt creëren door middel van je business. In gedachten moet je helder beeld hebben van wat je wilt gaan doen. Als je de overtuiging hebt dat je dat dan ook daadwerkelijk gaat doen, dan kan de rest ‘vanzelf’ komen.
Wat is specialisatie-angst en hoe overwin je het?
Edwin benoemt het belang en de kracht van je specialiseren als freelancer. Hoe duidelijker jij durft te kiezen, hoe sneller anderen ook voor jou zullen kiezen. Maar dit brengt ook een angst met zich mee. Hierdoor zijn veel ondernemers geneigd om niet te kiezen en breed georiënteerd te blijven. Dit noemt hij specialisatie-angst. Het gevolg van niet kiezen is dat je onnodig veel onrust creëert voor je jezelf.
Het overwinnen van specialisatie-angst doe je door heel bewust voor één ding te kiezen. Eén dienst, product, klantengroep of project. Hierdoor word je gedwongen om al het andere los te laten. Spannend, maar belangrijk!
Wat als je bang bent de verkeerde specialisatie te kiezen?
Edwin ziet een verkeerde keuze vooral als waardevolle feedback. Hij neemt ons mee in het voorbeeld van een pokerwedstrijd: je kiest op basis van een bepaald percentage winstkans. Die is bijna nooit 100 procent. De kans is ook aanwezig dat je verliest. Maar je komt er alleen achter als je kiest. Daarnaast speel je nooit één hand, maar ben je gefocust op de hele wedstrijd: de long run. Vertaald naar jouw onderneming betekent dit: een verkeerde keuze brengt je dichter bij een goede keuze, en daarmee op de overwinning.
Door met deze mindset te kijken naar specialisatie en het maken van beslissingen voor je business, vergroot je de kans op succes.
Hoe zorg je elke dag voor de juiste mindset?
Wat voor de auteur goed werkt is vroeg opstaan. Dit doet hij zonder wekker, zodat hij ontwaakt op het moment dat zijn lichaam dit aangeeft. Meestal rond zes uur ’s ochtends. Vervolgens sport hij elke ochtend en speelt hij een potje schaken. Dit is een routine die hij al bijna tien jaar volgt en hem helpt om de dag goed te beginnen. Hij geeft aan hiermee ook in de juiste mindset te komen, al volgt hij deze routine vooral omdat hij het prettig vindt. Dit wil niet zeggen dat je dezelfde routine moet volgen. De kunst is juist om te experimenteren en te ontdekken wat voor jou werkt om de dag met de juiste mindset te starten.
Meer over het boek Superfreelancer
In het boek ‘Superfreelancer’ gaat Edwin Dijkstra in op alle zaken die nodig zijn om als freelancer op een hoger niveau te komen. Denk daarbij ook aan het schrijven van offertes en het vergroten van je productiviteit. Daarnaast staan er interviews met andere ondernemers die tips delen vanuit hun ervaringen.
Ben je benieuwd naar het boek? Je kunt hem hier bestellen.