Vision Boards (hoe je ze creëert in 5 stappen)

Stel je eens voor dat je een helder beeld hebt van jouw ideale toekomst. Een beeld waardoor je geïnspireerd raakt en motivatie van krijgt. Dat kan, en is eigenlijk helemaal niet zo ingewikkeld. Wat je ervoor nodig hebt is een vision board. In dit artikel ontdek je wat dit precies en hoe je eenvoudig jouw eigen vision board maakt.

Wat is een vision board?

Een vision board is een (al dan niet digitaal) bord met beelden die jou inspireren. Het gaat dus om inspirerende afbeeldingen, soms aangevuld met woorden en quotes. Je maakt als het ware een collage van jouw visie op de toekomst. Met een vision board zie je in één oogopslag een beeld van je ideale leven.

Jouw vision board draait dus niet om SMART-doelstellingen. Integendeel. Het hoeft helemaal niet concreet te zijn, maar kan ook gewoon een gevoel uitstralen. Daar ga ik straks nader op in.

Hoe maak ik een vision board? (vijf concrete stappen + tools)

Nu je weet wat een vision board, is het natuurlijk de vraag hoe je het maakt. Dat kan heel eenvoudig, met vijf stappen. Wil je liever eerst ontdekken wat de belangrijkste uitgangspunten zijn voor een effectief vision board? Dan raad ik je aan eerst het hele artikel te lezen en dan terug te komen bij dit stappenplan.

Als ambitieuze professional is jouw tijd schaars en heb je voldoende te doen. Je bent daarom waarschijnlijk op zoek naar een eenvoudige manier om een vision board te maken. Te veel gedoe en rompslomp maakt de kans groot dat je er niet aan begint of onderweg afhaakt.

Dit is de belangrijkste reden waarom ik je adviseer om een digitaal vision board te maken. Dit werkt hetzelfde als een ‘gewoon’ vision board, met als enige verschil dat je deze online maakt. Dit brengt drie grote voordelen met zich mee.

  • Je hoeft geen stapels met magazines te verzamelen voor afbeeldingen.
  • Je kunt eenvoudig knippen en plakken (lees: kopiëren en plakken).
  • Jouw vision board is altijd binnen handbereik.

Het doel en de stappen van een digitaal vision board zijn dus hetzelfde als bij een gewoon vision board. Maar met een digitaal vision board kun je handig gebruik maken van een aantal gratis online tools. Hieronder lees je welke vijf concrete stappen je doorloopt en welke tools je per stap gebruikt.

Stap 1: Begin met een leeg vision board
Tool: Canva
Het begint natuurlijk met een leeg vision board om te vullen. De beste gratis plek om deze te maken is via Canva. Op deze website kun je je eigen fotocollage ontwerpen en beschik je direct over een database aan afbeeldingen. Het werkt eenvoudig: maak een account aan en kies bij het ontwerp dat je wilt maken voor ‘Fotocollage’. Je kunt vervolgens werken met een vaste structuur voor de collage of gewoon met een volledig blanco ‘vel’.

Stap 2: Ga op zoek naar de juiste afbeeldingen en teksten
Tool: Pexels
Via Pexels vind je een enorme database aan gratis foto’s. Je kunt zoeken op kernwoorden of verschillende thema’s verkennen. Daarnaast kun je ook gebruik maken van de database van Canva. En natuurlijk is Google je vriend, zeker als je gericht wilt zoeken op bijvoorbeeld een quote. Download de afbeeldingen die je tegenkomt en je direct aanspreken en sla ze op in een mapje op je computer. Tip: geef jezelf voor deze stap een tijdslimiet, anders is de kans groot dat je maar blijft surfen en je verdwaald raakt in de eindeloze wereld van inspirerende afbeeldingen.

Stap 3: Kies de afbeeldingen/quotes die je écht wilt gebruiken
Ga naar het mapje met opgeslagen afbeeldingen en kies welke écht thuishoren op jouw vision board. Alleen als je er een 100% JA-gevoel bij krijgt, gaat-ie door naar de volgende ronde. Hoeveel je uiteindelijk overhoudt is aan jezelf. Wees niet bang om te kiezen, leg de lat hoog. Tip: sommigen vinden het prettig om te denken in thema’s, zoals bijvoorbeeld werk/carrière, wonen, relaties, financiën en gezondheid.

Stap 4: Maak er een toffe collage van
Tool: Canva
Als je jouw selectie hebt gemaakt, kun je beginnen om ze samen te voegen en er een collage van te maken. Je kunt in Canva heel eenvoudig jouw afbeeldingen uploaden vanaf jouw computer. Als je ze eenmaal in Canva hebt geüpload, kun je ze ‘plakken’ op jouw Vision Board. Als je dat hebt gedaan kun je eventueel teksten en achtergrondkleuren toevoegen. Tip: sommigen kiezen ervoor om ook een foto van zichzelf te plaatsen op hun vision board. Het kan – hoeft niet. Maar als je het doet, plaats jezelf dan in het centrum en bouw de rest eromheen.

Stap 5: Download jouw vision board en plaats het op een goede plek
Tool: smartphone, laptop/desktop, digitale fotolijst
Alright, het is gelukt: je hebt jouw eigen vision board gemaakt! Dat is de belangrijkste stap. In principe zou je er nu voor kunnen kiezen om er niet meer naar te kijken. Maar het is nog krachtiger om jouw vision board regelmatig te zien zodat je continu herinnerd wordt aan wat je echt wilt. Tip: sla het op als achtergrond (op je telefoon, laptop of tablet), laat het afdrukken (kan ook eenvoudig via Canva) of gebruik een digitale fotolijst.

Wat is belangrijk voor een vision board?

Een vision board is meer dan simpel plaatjes verzamelen. Als je het maximale eruit wilt halen, houd dan rekening met de belangrijkste uitgangspunten.

Zie het maken van een vision board als een proces
Het is niet eenvoudig om exact te weten wat je wilt. Geef jezelf dus de tijd en ruimte om te komen tot jouw resultaat.

Maak het vision board puur voor jezelf
Je hoeft niemand te overtuigen van jouw dromen en bent geen uitleg schuldig. Natuurlijk kun je het delen met anderen, maar voel je niet verplicht.

Daag jezelf uit om verder dan je ego te kijken
Wellicht schreeuwt je ego om dingen zoals auto’s, status en respect. Daar is niks mis mee. Maar waarschijnlijk wil je diep vanbinnen ook nog hele andere dingen. Durf de diepte in te gaan.

Help jezelf vooraf met het creëren van helderheid
Dit doe je door rust te creëren voordat je begint. Door echt even stil te staan bij jezelf, zonder de ruis van buitenaf, kun je ontdekken wat er vanzelf naar boven komt.

Zorg voor een ontspannen en inspirerende vibe
Ga dus ergens zitten waar je niet gestoord kunt worden, op een locatie waar je je goed voelt en zet bijvoorbeeld relaxte muziek op.

Alles mag er zijn
Misschien kom je tot hele concrete dingen (zoals een bepaalde auto of opdracht) en misschien is het abstracter en gaat het meer om een bepaald gevoel (zoals kamperen aan een meer in Zwitserland, dat staat voor vrijheid en ontspanning).

Focus op de wat, niet op de hoe
Het enige doel van de vision board is dat haarscherp wordt wat je wilt bereiken. Hoe meer je je drukt maakt over hoe je dit gaat bereiken, hoe minder vrijheid je voelt om de juiste visie te creëren. De hoe komt later wel 😉 

Doe het met de juiste intentie
Nogmaals, als je dit gaat doen om aan anderen te bewijzen dat het (niet) werkt, dan gaat je dat lukken. Maak het met de intentie om het leven te creëren waar je van droomt en met de overtuiging dat je dat verdient.

Durf te kiezen
Dit is misschien nog wel het moeilijkste. Als je op zoek gaat naar afbeeldingen (zeker online), dan word je overspoeld met mogelijkheden. De kunst is dat je keuzes durft te maken. Het gaat niet om de hoeveelheid content, maar om de kwaliteit ervan.

Denk groot
Dit is niet het moment om genoegen te nemen met minder en je te laten beperken door de realiteit (wanneer wel?). Ga alleen voor datgene waar je écht enthousiast van wordt. We gaan op jouw vision board niet voor een zesje. 😉

Ontdek wat werkt voor jou en herhaal dat
Het belangrijkste is dat je voor jezelf gaat ontdekken hoe het maken van een vision board voor jou werkt. Dit is niet voor iedereen gelijk. Kom dus in actie en ontdek gaandeweg wat wel en niet werkt.

Praktijkvoorbeeld van een vision board

Een mooi voorbeeld is Quinn Jackson van Black Roses. Hij is een kunstenaar die hard aan de weg timmert. Zijn werk werd zelfs gedeeld door Chris Brown, met 78 miljoen(!) volgers. Naar eigen zeggen heeft het creëren van een vision board hem hierbij geholpen. Ik vroeg hem op welke manier hij dit deed en welke tips hij heeft voor het maken van een vision board.

Quinn maakt al zes jaar zijn eigen vision boards. Eerst was het knippen en plakken, nu maak hij een digitaal board en gebruikt deze als achtergrond van zijn telefoon. Voor wie ook een vision board wil maken, heeft hij een belangrijke toevoeging: “Maak niet een vision board en denk dat alles wat erop staat je wordt aangereikt. Maar geloof het echt, zie het voor je, voel het. Hoe cliché het ook klinkt, het werkt.” En over het bereiken van grote doelen voegt hij nog toe: “Deze dingen komen wanneer jij er klaar voor bent, niet wanneer jij ze wilt. Geef niet te snel op en blijf erin geloven, Door elke dag, stap voor stap te werken aan je kleine doelen, zal het duidelijk worden welke richting op moet om de grote doelen te behalen op je vision board.”

Naast dit inspirerende voorbeeld van Quinn, wil ik ook mijn huidige vision board met je delen. Practice what you preach, toch?

Wat doe je als je eenmaal je vision board hebt gemaakt?

Oké, je hebt jouw vision board af. En nu? Ook nu heb je weer meerdere opties, de kunst is weer om uit te zoeken wat bij jou werkt.

  • Zorg dat het zichtbaar is zodat je het regelmatig ziet.
  • Voeg het kijken naar je vision board toe aan je ochtendroutine. 
  • Deel je vision board met gelijkgestemden die je aanmoedigen om het te bereiken.
  • Gebruik jouw vision board als inspiratie om concrete doelen te stellen.
  • Vertrouw op het proces.

En tot slot: herhaal het proces na verloop van tijd, in ieder geval elke 6-12 maanden. Zo heb je altijd een up-to-date vision board waar je enthousiast van wordt.

Ik help je met de focus op je doelen, rust in jezelf en dat te doen wat belangrijk is zodat ju jouw (business)doelen bereikt.

Locaties

Groningen

Online

Contact

mail@geerthidding.nl