Persoonlijke ontwikkeling (ontdek wat bij je past)

Als je dit leest, is de kans groot dat je, net als de professionals die ik coach, bewust bezig met je persoonlijke ontwikkeling. Al merk ik dat dit begrip onnodig abstract en soft kan blijven. In dit artikel ontdek je hoe je persoonlijke ontwikkeling kunt meten en welke vormen het beste bij jou passen. Ook deel ik mijn tips voor de beste bronnen voor persoonlijke ontwikkeling.

Wat levert persoonlijke ontwikkeling op?

De aanleiding van persoonlijke ontwikkeling is om de kwaliteit van het leven te verbeteren en ambities te realiseren. Hiervoor kun je als persoon talloze stappen zetten, die allemaal onder persoonlijke ontwikkeling vallen. Hieronder vind je een aantal voorbeelden van specifieke doelen om aan te werken.

  • Vergroten van persoonlijk leiderschap
  • Vergroten van het zelfbewustzijn
  • Vergroten van zelfkennis
  • Ontwikkelen van talenten
  • Ontwikkelen van een financiële mindset
  • Versterken van zelfvertrouwen
  • Verbeteren van sociale vaardigheden
  • Verbeteren van de gezonde levensstijl
  • Verbeteren van de mentale weerbaarheid
  • Verbeteren van de samenwerking met anderen

Dit zijn allemaal zogenoemde soft skills: belangrijke vaardigheden die moeilijk meetbaar zijn (anders dan bijvoorbeeld het kunnen werken met spreadsheets in Excel). Toch kun je wel weten of je de gewenste resultaten boekt.

Hoe kun je persoonlijke ontwikkeling meten?

Er zijn verschillende manieren om de groei van persoonlijke ontwikkeling te meten. Dat is goed nieuws, want progressie draagt bij aan jouw geluksgevoel. En daarbij geldt: meten is weten. Hoe meer inzicht je hebt in jouw persoonlijke ontwikkeling, hoe gerichter je eraan kunt blijven werken.

Je kunt jouw persoonlijke ontwikkeling op drie manieren meten. 

  • Nieuwe resultaten
  • Bijhouden van gewoontes
  • Feedback van anderen

Nieuwe resultaten

Je kunt de winst van persoonlijke ontwikkeling afmeten aan zichtbare resultaten. Stel dat je bijvoorbeeld met een project wilt starten waar je anderen bij nodig hebt, maar je hebt moeite hebt om met zelfvertrouwen een presentatie te geven. Met als resultaat dat mensen niet enthousiast reageren op jouw ideeën. Je besluit om aan de slag gaan met persoonlijke ontwikkeling. Door de progressie die je boekt ben je vervolgens in staat om wel met zelfvertrouwen een groep te boeien. Mensen reageren ineens enthousiast en je merkt zelfs dat ze achter jouw project gaan staan. Jouw persoonlijke ontwikkeling heeft hiermee een grote bijdrage geleverd aan een zichtbaar resultaat: de start van jouw project.

Bijhouden van gewoontes

Effectieve persoonlijke ontwikkeling leidt tot gedragsverandering. Deze verandering kun je meten door jouw gewoontes onder de loep te nemen. Stel bijvoorbeeld dat je last hebt van uitstelgedrag bij lastige taken. Je kunt dan gaan bijhouden hoe vaak het je lukt om het uitstelgedrag te doorbreken door op tijd in actie te komen. Zo kan het zijn dat je het je de eerste week twee keer lukt, de week erop vijf keer en weer een week later zelfs acht keer. Hiermee krijg je dus meer inzicht in jouw positieve gewoontes.

Feedback van anderen

Een andere manier om jouw persoonlijke ontwikkeling te meten, is door feedback te ontvangen van anderen. Je kunt bijvoorbeeld vragen of een collega jou na een presentatie wil teruggeven hoe zelfverzekerd je overkwam. Vervolgens ga je aan de slag met de verbeterpunten. Een maand later doe je hetzelfde en vraag je diegene weer om feedback. Het verschil in de feedback die je krijgt, duidt op jouw progressie.

Persoonlijke ontwikkeling gaat over het hele proces waarbij iemand zijn of haar mogelijkheden tot ontplooien brengt. Hierbij kun je bijvoorbeeld denken aan de ontwikkeling van je zelfbewustzijn, identiteit, talent en potentieel. Met als doel om de kwaliteit van het leven te verbeteren en dromen en ambities te realiseren. Het is dus een heel breed begrip, wat verklaart dat het overal opduikt en het zoveel verschillende toepassingen heeft. Hieronder geef ik je een aantal praktische voorbeelden.

Wat zijn verschillende vormen van persoonlijke ontwikkeling?

Je kunt grofweg het onderscheid maken tussen individueel werken aan ontwikkeling (zelfhulp) en samen met anderen (hulp van anderen). Zelfhulp doe je in je eentje, terwijl je met de inbreng van anderen je actief laat begeleiding door experts. 

Hieronder vind je voorbeelden van individueel werken aan persoonlijke ontwikkeling.

  • Boeken lezen
  • Online researchen 
  • YouTube video’s bekijken
  • Podcasts luisteren
  • Vragen om feedback
  • Een journal bijhouden
  • Nieuwe ervaringen opzoeken
  • Experts volgen op social media
  • Ervaring opdoen in de praktijk
  • Online courses volgen
  • Een webinar bekijken

En dit zijn voorbeelden van werken met anderen aan persoonlijke ontwikkeling.

  • Een fysieke opleiding/cursus volgen
  • Een training bijwonen
  • Deelnemen aan een Mastermind
  • Je laten mentoren
  • Leren van vakgenoten (intervisie)
  • Een coachtraject doorlopen

Door de lijst hierboven lijkt het alsof je óf het ene óf het andere inzet. Maar in de praktijk komt het vaker voor dat iemand een combinatie gebruikt. Zo kun je bijvoorbeeld een deel zelfstudie doen naar een onderwerp, terwijl je ondertussen ook gecoacht wordt door een expert op de implementatie ervan. Een combinatie van de twee leidt in de meeste gevallen tot de beste resultaten. 
Zelf ben ik rond mijn 20e in aanraking gekomen met persoonlijke ontwikkeling. Ik wilde destijds het maximale uit mezelf te halen als voetballer op het hoogste amateurniveau en wist dat ik mentaal veel had te winnen. Een mental coach liet mij kennismaken met persoonlijke ontwikkeling.Sindsdien ben ik er altijd in blijven investeren. Hierdoor heb ik veel geëxperimenteerd met wat werkt voor mij. Zo heb ik tot op de dag van vandaag altijd een coach of mentor gehad voor verschillende gebieden in mijn leven. Maar het mooiste voorbeeld is mijn besluit om een soloreis te maken naar de andere kant van de wereld. Deze nieuwe ervaring was één grote persoonlijke ontwikkeling. Daarnaast las ik in die tijd talloze boeken en volgde een tiendaagse meditatie-cursus in Thailand. Mijn honger naar persoonlijke ontwikkeling is door de jaren heen alleen maar toegenomen.

Welke vorm van persoonlijke ontwikkeling past het best bij jou?

Het kan best lastig zijn om te kiezen hoe je aan de slag gaat met persoonlijke ontwikkeling. Niet iedereen leest graag boeken of heeft zin in een reisavontuur in het buitenland. Door de vele mogelijkheden zie je mogelijk door het bomen het bos niet meer. Er bestaat ook niet zoiets als een universele beste manier. De belangrijkste vraag is: Wat is de beste manier voor mìj? Houd hierbij rekening met drie belangrijke factoren: jouw leerstijl, de beschikbare middelen en de urgentie.

Jouw leerstijl

Ben je een dromer, denker, beslisser of doener? Op basis van deze vier persoonskenmerken zijn er volgens David Kolb vier leerstijlen: concrete ervaring, reflectieve observatie, abstracte conceptualisatie en actief experimenteren. Dat klinkt ingewikkeld, maar in de praktijk herken je ze ongetwijfeld. Zo houdt een denker meer van het opdoen van kennis en leert een doener het liefst door in de praktijk aan de slag te gaan. Als je weet welke manier bij jou past, dan kun je ook die vormen kiezen die daar het beste bij aansluiten. Zo vergroot je de effectiviteit en plezier als je werkt aan persoonlijke ontwikkeling. Als je bijvoorbeeld meer bent van het experimenteren, doe jezelf dan een plezier en sluit jezelf niet op in een bibliotheek. Nieuwe ervaringen opdoen past beter bij jou.

Jouw beschikbare middelen

Natuurlijk moet de gekozen manier ook passen binnen de mogelijkheden. Hoeveel geld heb je beschikbaar? Hoeveel tijd wil je besteden? Hoeveel energie wil je stoppen in je persoonlijke ontwikkeling? Dit zijn allemaal vragen die van invloed zijn op jouw keuze. Als je bijvoorbeeld weinig financiële middelen hebt, kies je er mogelijk voor om middels een nieuw boek je te verdiepen in een onderwerp. Terwijl je met meer budget voor jouw ontwikkeling mogelijk eerder kiest voor een avondopleiding of een coachtraject.

De urgentie

Tenslotte is het natuurlijk de vraag wat je wilt bereiken en binnen welke termijn. Stel dat je beter wilt worden in presentatie. Als je zo nu en dan eens presenteert en het gebrek aan gewenste vaardigheden je niet extreem in de weg zit, dan kun je hier in een heel rustig tempo aan werken. Misschien lees je er een boek over, vraag je feedback aan collega’s en oefen je bij elke presentatie met een nieuwe vaardigheid. Maar stel dat je over een maand een allesbeslissende presentatie moet houden en het lukt je maar niet om je hier goed op voor te bereiden. Dan kies je natuurlijk voor een methode die op korte termijn veel resultaat oplevert. Mogelijk boek je drie sessies met een presentatiecoach om aan je verhaal te werken.

Kortom, de beste manier voor jou op dit moment hangt af van jouw leerstijl, je beschikbare middelen en de urgentie. Aangezien al deze factoren (met name jouw middelen en urgentie) kunnen veranderen, staat de beste manier om je te ontwikkelen dus ook niet vast. Het is de kunst om elke keer weer de beste manier voor jezelf te kiezen om de gewenste resultaten te boeken.

Wat is jouw volgende stap in persoonlijke ontwikkeling?

Persoonlijke ontwikkeling stopt nooit, er is altijd een volgende stap. Als je niet precies weet waar je nu verder aan kunt werken, begin dan met een doel waar je direct enthousiast van raakt. Je begint dan met het einde voor ogen, volgens het principe van Stephen Covey. Hieronder geef ik je drie stappen om je te helpen helder te krijgen waar je mee begint.

Stap 1: Kies het gebied waarop je betere resultaten wilt boeken. 

  • Carrière en werk
  • Ondernemerschap
  • Financiën
  • Gezondheid
  • Relaties

Stap 2: Formuleer het concrete doel dat je wilt bereiken op dit gebied. Bijvoorbeeld: Je kiest voor het gebied ‘carrière en werk’ met als doel om binnen een jaar een volgende stap te maken als manager binnen jouw organisatie.

Stap 3: Breng in kaart welke persoonlijke ontwikkeling je nodig hebt (dus: waar ligt voor jou de winst) om dichter bij dit doel te komen. Zoals je eerder hebt kunnen lezen gaat dit meestal over soft skills.

Als je deze drie stappen hebt gezet, heb je een goed uitgangspunt om de juiste bronnen te vinden en aan de slag te gaan. Laat je hierbij ook vooral adviseren door anderen die succesvol aan hetzelfde doel hebben gewerkt.

Wat zijn de beste zelfhulpbronnen voor persoonlijke ontwikkeling?

Een veelgestelde vraag is welke bronnen ik aanraad om zelf aan de slag te gaan met persoonlijke ontwikkeling. Om hier een goed antwoord op te geven, is het natuurlijk belangrijk om te weten wat jouw doel is. Dit bepaalt vervolgens welke bron ik zou aanraden. Maar sommige zelfhulp kan ik aan iedereen aanraden, ongeacht waar je nu staat. Met deze bronnen heb je een mooie basis voor jouw persoonlijke ontwikkeling. Ik heb geprobeerd om het zo veelzijdig mogelijk te maken, zodat er altijd iets tussen zit dat past bij jouw voorkeur en interesse. 

Zelfhulpboeken

De zeven eigenschappen van effectief leiderschap (Stephen Covey)
Dit boek is een klassieker in de wereld van (persoonlijk) leiderschap en beschrijft zeven principes om effectief leiding te geven aan jezelf en anderen.

Denk groot en word rijk (Napoleon Hill)
Deze klassieker uit 1937(!) gaat over hoe je door het volgen van een concreet stappenplan, jouw rijkste leven kunt manifesteren. Het boek is in het Nederlands vertaald en uitgegeven door Michael Pilarzcyk.

Ego is de vijand (Ryan Holiday)
In dit boek beschrijft bestellerauteur Ryan Holiday over het gevaar van jouw ego en hoe je kunt voorkomen dat je ego in de weg gaat zitten voor een gelukkig leven.

The Miracle Morning (Hal Elrod)
In deze bestseller beschrijft Hal Elrod de kracht van een ochtendroutine voor een rijker en bevredigender leven door het delen van zes nieuwe gewoontes vòòr 08:00 uur s’ochtends.

Elementaire gewoontes (James Clear)
Dit is het meest complete boek over hoe je goede gewoontes kunt aanleren en slechte gewoontes kunt afleren. Je ontdekt hoe kleine veranderingen tot grote resultaten kunnen leiden. Luister hier de podcast over dit boek.

Flow (Mihaly Csikszentmihalyi)
In dit boek van de auteur met een achternaam om over te struikelen, leer je alles over de psychologie achter het fenomeen ‘flow’. Dit gaat over die momenten dat je jezelf verliest in een activiteit en door volledige focus in het hier en nu de tijd vergeet.

Focus AAN/UIT (Mark Tigchelaar)
In dit boek legt de Nederlandse auteur uit hoe focus werkt en wat de vier concentratielekken zijn die ervoor zorgen dat je uit je focus wordt gehaald. Zeer to-the-point beschreven met handige praktische tips. Luister hier de podcast over dit boek.

Feel the fear and do it anyway (Susan Jeffers)
Dit wereldbekende zelfhulpboek gaat over angst en hoe je ervoor zorgt dat dit niet in de weg komt te staan tussen jou en jouw dromen.

Master Your Mindset (Michael Pilarczyk)
Dit bekende Nederlandse boek gaat over het begrijpen van je eigen denkwijze en hoe je effectief kunt veranderen om jouw mooiste leven te leven. Luister hier de podcast over dit boek.

The subtle art of not giving a f*ck (Mark Manson)
Deze New York Times bestseller is het beste zelfhulpboek voor zelfhulphaters 😉 Het leert je kijken naar en om te gaan met je tekortkomingen en tegenslagen.

Dingen die je alleen ziet als je er tijd voor neemt (Haemin Sunim)
Deze Koreaanse bestseller gaat over spirituele wijsheid en het belang van rust vinden in een drukke wereld. Geschreven door een boeddhistische leermeester.

TedX Talks

How great leaders inspire action (Simon Sinek)
Een talk uit 2009 over waarom het zo belangrijk is te starten met waarom je iets doet of maakt. 

The power of vulnerability (Brené Brown)
Een talk uit 2010 over de kracht van kwetsbaarheid, gebaseerd op een wetenschappelijk onderzoek.

What makes a good life? Lessons from the longest study on happiness (Robert Waldinger)
Een talk uit 2015 over de verrassende uitkomsten van de langste studie naar geluk (spoiler: het gaat niet om geld of roem).
 
10 ways to have a better conversation (Celeste Headlee)
Een talk uit 2015 met tien bruikbare regels voor het voeren van betere gesprekken.

Why we do what we do (Tony Robbins)
Een talk uit 2006 over de onzichtbare krachten achter motivatie en ons gedrag.

Documentaires

I am not your guru (Tony Robbins)
In deze Netflix documentaire zien we Tony Robbins aan het werk tijdens één van zijn meerdaagse seminars die inmiddels door miljoenen mensen zijn bezocht.

The Goop Lap
Tijdens deze Amerikaanse documentatie-serie (Netflix) krijg je een blik achter de schermen bij lifestyle- en wellnessbedrijf Goop. Ze belichten meerdere relevante onderwerpen, zoals koude-training.

Minimalism: A documentary about the important things
Tijdens deze Netflix documentaire worden de verschillende smaken van minimalisme onderzocht door je mee te nemen in het leven van minimalisten.

The secret
Deze veelbesproken film gaat over het geheim om zelf je geluk en success te realiseren en belicht onder andere de wet van aantrekkingskracht. 

The Last Dance (Michael Jordan)
In deze Amerikaanse sportdocumentaire (Netflix) krijg je tijdens 10 afleveringen een inzicht in de carrière van Michael Jordan en leer je meer over de topsportmentaliteit van één van de beste basketballers allertijden.

Podcasts

The Tim Ferris show
4-hour workweek auteur Tim Ferrisin gesprek met mensen die wereldprestaties hebben geleverd.

The Joe Rogan Experience
Comedian Joe Rogan gaat uitgebreid in gesprek met wereldberoemde mensen. 

100% Inspiratie Podcast
Thijs Lindhoud in gesprek met bekende gasten, op zoek naar het geheim van geluk en succes.

Eindbazen
Michel Vos en Wiggert Meerman spreken mensen die een uitzonderlijke prestatie hebben geleverd.

Leven zonder stress
Oud Radio-DJ Patrick Kicken voert openhartige gesprekken met podcasters, auteurs, coaches en sprekers.

OERsterk
Drs. Richard de Leth deelt zijn kennis over een gezonde leefstijl en interviewt experts.

365 dagen succesvol
David de Kock en Arjan Vergeer van 365 Dagen Succesvol delen inzichten en tips voor een gelukkig leven.

Leef Je Mooiste Leven
Michael Pilarczyk en Cindy Koeman delen inspiratie en praktische informatie om je mooiste leven te leven.

Mark Tuitert Drive Podcast
Ex-topschaatser Mark Tuitert in gesprek met gedreven atleten, ondernemers, artiesten en wetenschappers.

En natuurlijk: Persoonlijk Leiderschap Boekencast 😉

Geert Hidding deelt de beste inzichten uit de belangrijkste boeken rondom persoonlijk leiderschap.

Benieuwd hoe coaching jou kan helpen in jouw persoonlijke ontwikkeling?

Ik help je met de focus op je doelen, rust in jezelf en dat te doen wat belangrijk is zodat ju jouw (business)doelen bereikt.

Locaties

Groningen

Online

Contact

mail@geerthidding.nl