In de zoektocht naar de beste tools vanbinnen, ging Geert Hidding in gesprek met Gregory Sedoc over meditatie. Gregory is jarenlang Nederlandse beste hordeloper geweest, werd zelfs Europees kampioen en deed mee aan drie Olympische Spelen. Nu is hij onder andere presentator, leefstijlcoach, politie-agent en sportanalyticus bij de NOS. De high performer deelt in ons gesprek zijn inzichten en ervaring met meditatie in relatie tot high performance.
Luister het hele gesprek en lees de grootste take-aways.
Wat is het verschil tussen performance in je maatschappelijke carrière en in de topsport?
Gregory Sedoc ziet veel paralellen tussen een maatschappelijke carrière en de topsport. Je moet altijd een zo goed mogelijke prestatie leveren. Of dit nu in de topsport is of bijvoorbeeld als presentator. Met als grote verschil dat het binnen de topsport altijd gaat over winst en verlies en dus presteren op dat ene moment. Dat brengt een andere druk met zich mee, mede doordat de belangen heel groot zijn.
Welke tools gebruikt Gregory Sedoc om te presteren onder druk?
Wat hij als topsporter deed is teruggrijpen op procedures en routines, om zo controle te houden. Deze waren gebouwd rondom zijn sterke punten. Voor hem als hordeloper was dit bijvoorbeeld de start: al zijn routines waren erop gericht de snelste start te maken. Inmiddels zet hij hele andere tools in zoals visualiseren, ademhalingsoefeningen en ook: meditatie. Met als doel om de juiste flow te komen. Hij focust zich hierbij vooral op het positief beïnvloeden van zijn hartslag.
Hoe ziet meditatie-beoefening eruit bij Gregory Sedoc?
Mediteren doet hij niet heel vaak. Maar als hij het doet, dan het liefst in de ochtend, als de rest van zijn gezin nog slaapt. Vaak zijn dit momenten van vijf minuten. Dit doet hij ook regelmatig voordat hij naar bed gaat. Hij gebruikt hierbij de app Insight Timer, die ook genoemd werd in mijn gesprek met Giel Beelen.
Wat ziet hij om zich heen gebeuren als het gaat om meditatie?
Gregory Sedoc ziet bij veel mensen dat ze wel willen mediteren, maar niet weten hoe te beginnen. Hiervoor geeft hij de praktische tip om klein te beginnen. Dat kan al door een minuut de tijd te nemen om met je zintuigen waar te nemen wat er nu is. Als hij dit doet, levert het hem zelf meer focus, ontspanning en helderheid over wat hij wil op.
Wat levert meditatie hem op?
Als hij mediteert merkt hij dat hij zich beter kan focussen, meer ontspanning voelt en hij beter ontdekt wat hij echt wil. Dit sluit mooi aan op de effecten die topdokter Steven Laureys deelde tijdens ons gesprek over zijn wetenschappelijke onderzoeken naar meditatie.
Welke performance tools zou Gregory Sedoc aanraden aan high performers?
Hij ziet dat er nog veel meer winst te behalen is op het gebied van ademhaling en voeding. Dit is ook de reden waarom hij straks een opleiding medische basiskennis gaat volgen om vervolgens moleculaire geneeskunde te studeren.
Wat is zijn volgende stap?
Sedoc heeft onder andere de ambitie om vitaliteitsweekenden te gaan organiseren, waarbij aandacht is voor lichaam en geest. Natuurlijk ook vanuit de high performance/topsportgedachte. In maart staat het eerste weekend gepland.
Welke belangrijke inzichten haal ik uit het gesprek met Gregory Sedoc?
1. We mediteren al generaties lang, het zit in onze genen.
2. Op de top van je kunnen presteren, kan alleen door op de top van je kunnen rusten.
3. Motivatie voor meditatie ontstaat als je de pijn ervaart van altijd ‘aan’ staan.
4. Veel willen wel mediteren, maar weten niet hoe te beginnen. Wat nodig is, is een eerste laagdrempelige stap.
5. Er is nog veel winst te behalen als het gaat om onze ademhaling en voeding, als tools voor betere performance.