10 take-aways uit interview met Myron Hamming

Toen ik in gesprek ging met Myron Hamming, dichter en spoken word artist, was het zijn ambitie om Stadsdichter van Groningen te worden. Hij was er dag en nacht mee bezig. Zo’n zes maanden na ons gesprek bereikte hij zijn grote droom. Sinds januari dit jaar mag Myron zichzelf Stadsdichter van Groningen noemen. In dit artikel ontdek je welke lessen je kunt halen uit het proces naar succes van Myron Hamming.

https://anchor.fm/geert-hidding/episodes/2--MYRON-HAMMING-ej72dk

Dit zijn de 10 belangrijkste take-aways uit ons gesprek:

#1 Maak je doelen zo concreet mogelijk

Als talentvolle topschaatser was Myron al gewend om doelen te stellen. Deze vaardigheid heeft hij ook na zijn schaatscarrière serieus genomen. Hij werkt altijd met concrete doelen. Het grote doel was natuurlijk Stadsdichter worden. Deze knipte hij weer op in kleinere doelen, zijn tussenstappen, zodat hij precies wist wat hij moest doen.

#2 Durf nee te zeggen tegen leuke dingen

Een concreet doel stellen is mooi, maar de kunst is natuurlijk om je focus te houden. Dat is niet makkelijk, de verleiding om andere leuke dingen te doen is groot. Dit gold ook voor Myron. Hij sloeg bewust gezellige avondjes met vrienden over, keek nauwelijks Netflix en was minder in de stad te vinden. Om hier nee tegen te zeggen heb je lef en motivatie nodig.

#3 Vertraag om te genieten van wat je doet

We krijgen het tijdens ons gesprek over de dagelijkse uitdaging om in het hier en nu te zijn. Als je doelen hebt, is het gevaar dat je te gehaast leeft en altijd een stap vooruitdenkt. Myron schreef hierover deze rake tekst: Rustig aan, je bent altijd op tijd voor het hier en nu. Hiermee nodigt hij ons, en zichzelf, uit om ook te genieten van de reis naar je doel.

#4 Zoek naar jouw eigen manier

Het beroep van dichter is al eeuwenoud en kent vele tradities. Zoals het schrijven van dichtbundels die bij de boekwinkel komen te liggen. Myron is van mening dat dit niet altijd bij hem en deze tijd past. Hij ziet andere manieren: social media, spoken word en het gebruik van video’s. Hiermee blijft hij dicht bij zichzelf en kan hij een nieuwe doelgroep bereiken.

#5 Vraag advies aan mensen die doen wat jij wilt

De droom om Stadsdichter te worden is toen hij zijn voorganger, Renée Luth, zag optreden. Hij wist gelijk: dit wil ik ook. Direct na het optreden stapte hij op Renée af, deelde zijn pas ontdekte droom, en vroeg haar wat hij moest doen om dit te bereiken. Ze gaf hem tips en adviezen die hem hielpen om een kickstart te maken in de goede richting.

#6 Weet wanneer je de strijd op moet geven

Natuurlijk spraken we ook over het bizarre jaar waarin we te maken kregen met corona en de lockdown. Dit had een grote impact op Myron en zijn doelen. Alle optredens vielen in één klap weg, terwijl hij hiervan moest leven. Het werd de moeilijkste fase in zijn leven. In eerste instantie wilde hij ertegen vechten, maar pas toen hij die strijd opgaf, zag hij een uitweg.

#7 Richt je dag zo in dat je inspiratie krijgt

Wat je ook doet, je hebt inspiratie nodig om je beste werk te leveren. Dit geldt natuurlijk ook in grote mate voor dichters. Deze inspiratie komt niet vanzelf, heeft Myron gemerkt. Daarom heeft hij routines in zijn dag zitten die hem helpen om inspiratie te vinden. Zo schrijft hij het liefst direct in de ochtend, of ’s avonds als iedereen slaapt.

#8 Durf te verliezen

Als je een doel stelt, dan is er natuurlijk ook een kans dat je het niet haalt. Dat is pijnlijk. Zeker als je het ook aan de grote klok hebt gehangen en iedereen weet wat jij wilt. Maar dit heeft Myron nooit tegengehouden om zijn doel te stellen en te delen. Dit vraagt om het lef om te durven verliezen, terwijl je vol gaat voor de winst.

#9 Haal nooit anderen naar beneden voor jouw droom

Hoe graag Myron ook wil winnen, hij wil nooit dat dit ten koste gaat van anderen. Natuurlijk kan er maar één de Stadsdichter worden, en verliest dus de rest. Maar zijn mindset is: ‘Ik focus volledig op mijzelf en als blijkt dat een ander beter is, dan heeft ‘ie dat verdiend. Dit is krachtig, omdat je de focus op jezelf legt en niet hoopt dat de ander faalt.

#10 Overtuig jezelf ervan dat er geen andere optie is

Wat mij het meest is bijgebleven van het gesprek met Myron Hamming is zijn absolute overtuiging dat hij zijn doel zal bereiken. Toen ik hem vroeg ‘Wat als je geen Stadsdichter wordt?’ merkte ik dat hij echt moest schakelen. Alsof zijn doel bereiken gewoon geen optie was. Dit is in mijn ogen zijn grootste kracht: zijn mindset.

Ik help je met de focus op je doelen, rust in jezelf en dat te doen wat belangrijk is zodat ju jouw (business)doelen bereikt.

Locaties

Groningen

Online

Contact

mail@geerthidding.nl