12 take-aways uit het gesprek met Joseph Oubelkas (podcast-interview)

Hij zat vierenhalf jaar onterecht vast in Marokko. Kwam vrij en schreef er een boek over '400 brieven van mijn moeder'. Ik ging in gesprek met Joseph Oubelkas over de maakbaarheid van geluk. Luister het gesprek hieronder of lees direct de 12 belangrijkste take-aways uit ons gesprek.

https://anchor.fm/geert-hidding/episodes/37-Hoe-schrijf-je-een-bestseller-en-word-je-inspirerend-spreker-na-jaren-van-onterechte-gevangenschap--met-Joseph-Oubelkas-e4e73u
#1 Focus op wat je wel hebt

Joseph Oubelkas laat zien hoe je in elke onmogelijke situatie kunt focussen op wat je wel hebt. Dat is ook de reden waarom hij zijn boek ‘400 brieven van mijn moeder’ heeft genoemd, en niet bijvoorbeeld ‘de hel van Marokko’. De focus is wat je wél hebt en wat wél kan.

#2 Je moet het positieve willen zien

Alles begint bij de wil om het positieve te zien in elke situatie. Zolang je je daar nog tegen verzet, gaat het je niet lukken. Hoe graag jouw omgeving je ook wilt helpen. Dat betekent niet dat de rest er niet mag zijn, maar dat je altijd kiest waar je je op focust.

#3 Stel kleine doelen voor jezelf

Eén van de moeilijkste dingen in de gevangenis is het gevoel dat je niet vooruitkomt. Op advies van zijn moeder ging Joseph zich daarom focussen op kleine doelen. Bijvoorbeeld elke ochtend zijn tandenpoetsen. Door het klein en haalbaar te houden, zorgde hij ervoor dat hij altijd het gevoel had dat hij invloed had. Met dit principe laat hij zien hoe belangrijk het is om kleine doelen voor jezelf te stellen, in welke situatie je ook zit.  

#4 Stel duidelijke grenzen voor jezelf

De gevangenis heeft letterlijk grenzen. Toen Joseph uit de gevangenis kwam, en deze grenzen dus wegvielen, wist hij hier moeilijk mee om te gaan. Hij voelde zich grenzeloos. Dit gaf hem op korte termijn voldoening, maar hij merkte dat hij er niet gelukkig van werd. Hierdoor leerde hij om grenzen te stellen voor zichzelf, zodat hij de kaders voor zichzelf creëerde die zijn geluk te bepalen.

#5 Zorg dat je een ultiem droombeeld hebt

Door je ideale beeld te creëren voor jezelf, geef je je leven richting en krijg je energie. Het droombeeld van Joseph bestaat op dit moment uit het beeld dat hij de zaadjes plant bij mensen om te laten inzien dat alles bij jezelf begint en dat het jouw leven is. Dit is niet zomaar een spontaan droombeeld, maar hij voelt het in elke vezel van zijn lichaam.

#6 Als je jezelf niet accepteert, dan gaan anderen dat ook niet doen

Het allerbelangrijkste is dat je jezelf leert accepteren. Ook met alle dingen waar anderen mogelijk als negatief bestempelen. Zo leerde Joseph Oubelkas om het label van zichzelf als ex-gevangene te accepteren. Pas toen hij dit deed, merkte hij dat anderen dit deel van hem ook gingen accepteren.

#7 Het leven is kort, maak het dus krachtig

Als je bedenkt hoe beseft hoe kort we eigenlijk leven, dan heb je weer een keuze wat je met dat inzicht doet. Joseph kiest ervoor om zijn leven krachtig te leven. Door aan de ene kant te beseffen dat het tijdelijk is en je dus niet alles kunt, en aan de andere kant bewust te kiezen waar hij zijn tijd en energie dan echt in wilt steken.

#8 De buitenwereld zit niet op je te wachten, maar heb je wel nodig

Anderen kunnen jouw geluk niet bepalen, maar toch spelen ze er een belangrijke rol in. Je kunt namelijk de buitenwereld gebruiken om jezelf beter te leren kennen. En daarnaast is het ook een onderdeel van wie je bent, omdat je deel uitmaakt van het grotere geheel. Ondanks dat het systeem niet voor jou werkt, kun je het dus wel in je voordeel gebruiken.

#9 Het enige dat je echt moét, is goed voor jezelf zorgen

Toen we het kregen over mentale gezondheid, vertelde Joseph dat hij dit wel één van de grootste uitdagingen vindt. Hij ziet ook om zich heen dat veel mensen het gevoel hebben veel te moeten. Maar zijn conclusie is: je moet helemaal niks, alleen goed voor jezelf zorgen, zodat je er kunt zijn voor anderen.

#10 Tijd is je meest kostbare bezit

In het boek Gezondheid, Liefde, Vrijheid beschrijft Joseph Oubelkas treffend hoe waardevol tijd is en wat er gebeurd als dat van je af wordt gepakt. Hij schrijft: stel je het gevoel voor dat je op het vliegveld bent en wacht op een vlucht met 4,5 uur vertraging. En vervang die uren nu eens voor dagen… Dan besef je direct hoe kostbaar jouw tijd is.

#11 Kies jouw eigen houding

Wat er ook gebeurt, je kunt zelf kiezen welke houding je er tegenover aanneemt. Zo hebben Joseph en zijn familie er bewust voor gekozen om het onrecht te zien als een hele nare herinnering, maar het niet de rest hun leven te laten beheersen of vernietigen.

#12 Alles is mindset: Je bepaalt zelf jouw geluk, niet iemand anders

Er is niemand anders verantwoordelijk voor jouw geluk. Alleen jij zelf kan dit bepalen. Dat klinkt simpel, maar niks is minder waar. Het daagt je namelijk uit om los te laten Joseph geeft aan dat dit de mindset is waar hij constant aan werkt.

Ik help je met de focus op je doelen, rust in jezelf en dat te doen wat belangrijk is zodat ju jouw (business)doelen bereikt.

Locaties

Groningen

Online

Contact

mail@geerthidding.nl