Als kind vond ik boeken lezen heerlijk. Later kreeg ik er een hekel aan (iets met student-zijn, verplichte boekenlijsten en tentamens). En nu geniet ik er weer volop van.
Maar er zijn ook genoeg professionals die hun hele leven weerstand hebben tegen boeken lezen. Of er misschien wel van houden, maar er maar niet aan toe lijken te komen.
Ik kan me goed voorstellen dat je weinig met boeken hebt, maar als life long learner wel je voordeel wilt doen met alle kennis die beschikbaar is.
Goed nieuws: die waardevolle informatie die auteurs delen in boekvorm, is op veel meer manieren toegankelijk, dus ook op een manier die helemaal bij jou past. Dit zijn de beste manieren:
YouTube video’s
De tube staat vol met waardevolle video’s, waaronder natuurlijk die van TEDx. Zoek maar eens op de auteur van een populair boek. Grote kans dat hij of zij een TED talk heeft gegeven en z’n belangrijkste inzichten samenvat in zo’n 20 minuten. Ik kan je bijvoorbeeld deze talk van Tony Robbins aanraden, een classic. En onderaan dit artikel vind je nog meer aanraders.
Instagram accounts
Oké, deze is tricky: voor je het weet je zit te scrollen zonder dat je ook alweer weet waarom. Maar Instagram kan voor jou wel een hele waardevolle bron van informatie zijn. Als je bijvoorbeeld de auteur gaat volgen van een boek die je aanspreekt, zal je al veel inzichten meekrijgen. In dat kader kan ik het Instagram account van James Clear (auteur van 'Elementaire gewoontes') aanraden. Geen poespas, veel rake content.
Nieuwsbrieven
Tuurlijk, veel nieuwsbrieven zijn irritant en vullen je mailbox met nog meer onzin. Maar er zijn ook mailings die absoluut de moeite waard zijn en je dus helpen om in korte stukken veel bruikbare kennis op te doen. Als je je bijvoorbeeld in de Stoïcijnse mindset wilt verdiepen, maar de boeken van Ryan Holiday graag overslaat, dan raad ik je de (engelstalige) mailing van Daily Stoic aan. Maar ook die van Seth Godin is top. Trouwens, wist je dat je ook op mijn mailinglijst kunt komen, schrijf je hier in, ik beloof je niet te spammen 😉)
Luisterboeken
Deze is vooral geliefd bij een grote groep die liever luistert dan leest. Een extra voordeel is dat je kunt multitasken. Zo luister je met gemak een boek terwijl je aan het stofzuigen, wandelen of autorijden bent. Daarbij is ook de kwaliteit van de luisterboeken en platforms verbeterd en spreken veel auteurs hun eigen boek in. Eén van de bekendste plek voor luisterboeken is natuurlijk Storytel, met inmiddels een grote ‘bibliotheek’.
Podcasts
En natuurlijk mogen podcasts niet ontbreken in dit rijtje! Ideaal voor als je meer van het luisteren bent, maar minder van de audioboeken. Daarnaast vind je vaak goede interviews met de auteur van het boek die je interessant vindt. Hier krijg je de inhoud al goed mee en worden vaak ook de vragen gesteld waar je als lezer tegenaan loopt. In dit artikel over persoonlijke ontwikkeling vind je mijn lijstje met podcast tips.
Ontdek de Persoonlijk Leiderschap Boekencast
Spreekt deze laatste vorm je aan, dan is er uiteraard maar één podcast die je aan je lijst wilt toevoegen: Persoonlijk Leiderschap Boekencast van moi 🙋♂️ Wekelijks deel ik van de beste boeken op het gebied van persoonlijk leiderschap de grootste inzichten. Als je alle afleveringen van een boek checkt, durf ik te beweren dat je zeker 75% van de kernboodschap te pakken hebt. Mocht je benieuwd zijn of deze podcast ook iets voor jou is, check ‘m hier.