'}}
Wat is performance coaching?

Performance coaching is een gestructureerd en doelgericht proces met als doel om betere prestaties te leveren en potentie te benutten. Het proces wordt begeleid door een (high) performance coach. Steeds meer high performers zetten een coach in. In dit artikel ontdek je wat performance coaching is en wanneer je het kunt inzetten.

Wat doet een performance coach?

Een performance coach heeft maar één doel: jou helpen om jouw doelen te bereiken. Alles wat daarvoor nodig is, kan ingezet worden. De aanpak wordt bepaald basis van verschillende factoren: de coachee (de term voor iemand die gecoacht wordt), het doel, de context en de coach zelf.

Wat een performance coach in ieder geval doet:

  • Helpen om heldere doelen te stellen
  • Inzicht geven in jezelf en jouw gedrag
  • Tools aanreiken om jezelf te verbeteren
  • Accountable houden voor je acties
  • Zorgen voor reflectiemomenten
  • Je voortgang bijhouden

In de praktijk betekent dit vaak dat je geplande coachmomenten (coachsessies) hebt, afgewisseld met coaching in het moment en coaching op afstand.


Geplande coachmomenten:
Tijdens fysieke of online sessies werk je aan vastgestelde doelen. Deze momenten duren meestal 1 - 1,5 uur.

Coaching in het moment:
Coachmomenten middenin de praktijk. De rol van coach lijkt op die van een coach aan de zijlijn van het voetbalveld. Dit wordt ook wel ‘coaching on the job’ genoemd.

Coaching op afstand:
Dit zijn de momenten waarop je op afstand contact met elkaar hebt. Denk aan (video)bellen, WhatsApp, e-mail of contact binnen een online omgeving.


Al deze verschillende momenten vormen een traject, zoals in het voorbeeld hieronder:

Performance coaching coachtraject
Voorbeeld van een performance coachtraject

Coaching is een containerbegrip en tegenwoordig lijkt het wel of alles coaching is. Maar dit is niet het geval.

Wat is coaching niet:

  • Even een goed gesprek voeren
  • Alleen maar vragen stellen
  • Gevraagd en ongevraagd feedback geven
  • Constante push buiten je comfortzone
  • Vervanging voor alle andere ontwikkeltools

Al deze dingen worden wel ingezet, maar als middel, niet als doel op zich.

De werkterreinen van een performance coach

Je treft performance coaches in iedere setting waar er gestreefd wordt naar het leveren van prestaties. Dus met name binnen professionele omgevingen. Denk aan management in organisaties, sport, HR en ondernemerschap. Dit verklaart ook waarom er zoveel coaches zijn.

Je kunt de coach zien als expert van het proces en de professional de expert van de inhoud. Daarom kunnen bijvoorbeeld goede performance coaches ook zonder (top)sportachtergrond ingezet worden binnen de sport. Een bekend voorbeeld is Tony Robbins die met de beste topsporters heeft gewerkt, zoals Serena Williams en Andre Agassi.

Binnen de genoemde werkterreinen worden er aan verschillende persoonlijke doelen gewerkt. Deze doelen vallen onder verschillende onderwerpen:

Performance coach vs business coach

Een business coach focust zich op jouw bedrijfsgroei. Vaak heeft diegene veel ervaring als ondernemer en denkt strategisch mee over de bedrijfsvoering. Een performance coach focust zich specifiek op jouw personal performance als ondernemer. Met als uitgangspunt dat persoonlijke groeit zorgt voor bedrijfsgroei. Beide rollen lijken dus sterk op elkaar, maar zijn niet hetzelfde.

Performance coaching vs mentoring

Mentoring wordt ook vaak ingezet om prestaties te verbeteren. Een mentor is iemand die hetzelfde doel nastreeft (of heeft gestreefd) en verder in het proces is. Vaak geeft een mentor concrete adviezen en deelt ervaringen. Hij deelt vooral wat werkt of heeft gewerkt voor zichzelf en is minder gefocust op jou te leren wat het beste werkt voor jou. Dit is het grootste verschil met een performance coach. Veel high performers werken zowel met een mentor als een performance coach.

Performance coaching in de sport

Coaching is ontstaan vanuit de sport. Hier vind je dan ook coaches op alle verschillende vlakken, zoals fysiek, mentaal, tactisch en technisch. Een performance coach in de sport houdt zich vaak ook bezig met de fysieke ontwikkeling van de professional.

Performance, high performance en peak performance

Performance en high performance zijn in principe hetzelfde. Beide termen worden dan ook gebruikt om hetzelfde te duiden. Maar als we het hebben over peak performance, dan gaat het over pieken op het een specifiek moment. Denk bijvoorbeeld aan een sprinter tijdens een sportevenement of een ondernemer die een belangrijke pitch gaat geven.

Waarom performance coaching?

Heel simpel.

Iedereen die ambitie heeft en z’n potentie wil benutten heeft hierbij hulp nodig van experts. Uiteindelijk moet je het natuurlijk zelf doen, maar het hoeft niet alleen. Een performance coach is volledig onafhankelijk en als expert gericht op jou en jouw doel. Dat maakt het de ideale sparringpartner voor iedereen die iets waardevols wil bouwen.

Wanneer je performance coaching inzet

Je kunt altijd werken aan je skills, dus elk moment is een goed moment om te starten met performance coaching. Maar in de praktijk is vaak een specifiek probleem een aanleiding om te starten. De motivatie om te veranderen moet eerst groot genoeg zijn.

Dit zijn goede momenten om coaching in te zetten:

Je merkt dat je potentie er niet uitkomt

Je belandt steeds in dezelfde ongewenste situatie

Je wilt meer wilt handelen in lijn met je waarden

Je hebt belangrijke keuzes te maken

Je drive neemt ongezonde vormen aan

Je hebt moeite om gewoontes vast te houden

Je bereikt je doelen niet of nauwelijks

Je wilt werken met nog meer focus

Je wilt je kwaliteiten gebruiken

Welke resultaten levert performance coaching op?

Het doel van performance coaching is dat jij jouw doelen bereikt. Jouw doelen bepalen dus het resultaat. Het is hiervoor belangrijk om het verschil te kennen tussen resultaatdoelen en procesdoelen.

Resultaatdoelen: zijn gericht op een specifiek resultaat, zoals het generen van een bepaalde omzet, het bereiken van een bepaalde positie of het neerzetten van een zichtbare prestaties.

Procesdoelen: zijn gericht op de stappen die nodig zijn om een bepaald resultaat te bereiken. Zoals het implementeren van goede gewoontes, het maken van de juiste keuzes of het verbeteren van je mindset.

Een goede performance coach heeft oog voor beide doelen en helpt je om deze te bereiken. Het coachen op ontwikkeling (procesdoelen) zorgt ervoor dat je komt tot betere prestaties (resultaatdoelen).

Maar laten we realistisch blijven. Coaching is geen garantie voor resultaten. Uiteindelijk spelen meer factoren mee. De verantwoordelijkheid van de coachee, iemands potentie en externe factoren spelen ook een grote rol in het wel of niet bereiken van doelen.

Conclusie: Je kunt resultaten niet kopen met een performance coach, maar de kans op succes wel flink vergroten.

Welke coachingsmodellen zijn er?

Door de jaren heen is er een wildgroei aan coaches ontstaan. Met als logisch gevolg dat er ook constant nieuwe coachingsmodellen, coachmethodes en coachtechnieken worden ontwikkeld. Het vak wordt steeds volwassener. Een goede coach is namelijk continu op zoek naar wat het beste werkt voor de ander. Daarnaast neemt ook de (wetenschappelijke) kennis op alle gebieden toe en vertalen coaches dit naar hun werk.

Er zijn een aantal coachingsmodellen die al een tijd lang bewezen effectief zijn. De bekendste is het GROW-model van Sir John Whitmore. Deze methode is gericht op de de prestaties van mensen te verbeteren en sluit dus perfect aan op performance coaching.

Performance coaching model
GROW-model Whitmore
Het GROW-model heeft vier duidelijke stappen.

Goal:
Het begint bij het stellen van een duidelijk doel.

Reality:
Vervolgens breng je de huidige situatie in kaart.

Options:
Daarna onderzoek je mogelijke oplossingen voor verbetering.

Will:
Tenslotte plan je acties in die je wilt uitvoeren om je doel te bereiken.

Als je je verder wilt verdiepen in het GROW-model en de principes erachter, dan raad ik je het boek Succesvol Coachen van John Whitmore aan.

Zoals ik al aangaf, zijn er veel meer coachingsmodellen en coachingsmethodes. In de praktijk combineren coaches meestal een model met verschillende technieken, om zo het maximale resultaat te bereiken.

Dit zijn populaire coachtechnieken en methodes:

  • Acceptance & Commitment Therapy (ACT)
  • Neuro Linguistisch Programmeren (NLP)
  • Rationeel-Emotieve-Therapie (RET)
  • Oplossingsgericht coachen
  • Provocatief coachen
  • Motiverende gespreksvoering

Als je een performance coach zoekt, is het goed om te checken of de coachstijl en methode aansluit bij jouw behoefte en doelen. Maar je hoeft er in principe verder niks van af te weten. Het is de taak van de coach om je mee te nemen en in te zetten wat werkt. Zodat jij je vol kunt focussen op jezelf en het bereiken van jouw doelen.

Welke performance coaching tools zijn er?

Een performance coaching heeft oneindig veel tools tot z’n beschikking. Die gebruikt je op het moment wanneer het nodig is, net als een timmerman die het juiste gereedschap erbij pakt.

Dit zijn de belangrijkste categorieën van performance coaching tools:

  • Gesprekstechnieken

De basis van een coach zijn de gesprekstechnieken. Denk aan actief luisteren, de juiste vragen stellen en samenvatten. Maar ook aan de vaardigheid om effectief te confronteren en feedback te geven.

  • Psychologische kennis

Prestaties en psychologie gaan hand in hand. Een goede performance coach heeft daarom ook (basis)kennis op het gebied van psychologie. Denk aan inzicht in mindsets, onze verschillende breinen, zoals het reptielenbrein, en de psychologie achter gedragsverandering.

  • Praktische tools

Een goede performance coach ook met verschillende praktische tools. Denk aan een habit tracker, een journal of online workflowtools zoals Trello. Hier vallen ook online coachomgevingen onder. Zelf maak ik bijvoorbeeld gebruik van Trackler om samen met coachees de progressie van het coachtraject te borgen.

Als high performer heb je ook tools nodig om skills te ontwikkelen voor optimale prestaties. Hier vind je een artikel met de tien Tools For Life voor high performers. Om deze te ontwikkelen zet een coach dus weer zijn of haar tools in, die ik hierboven heb genoemd.

Hoe duur is coaching?

Hoeveel coaching kost verschilt nogal. Coaching is een vrije markt, iedereen mag zich coach noemen. Dit heeft ook effect op de pricing. Als je je in de coachmarkt begeeft, zal je merken dat de prijzen dus flink kunnen variëren.

Dit heeft natuurlijk met vraag en aanbod te maken. Maar ook ervaring, het werkgebied en manier van profileren spelen een belangrijke rol. Zo zal een burn-outcoach die zich richt op particulieren, een lager tarief hanteren dan een executive coach die werkt met de directie van grote multinationals.

Dat gezegd hebben, is er wel een range waar je rekening mee kunt houden. Een coach kost tussen de €75 - €200 per uur. Met, zoals gebruikelijk, uitschieters naar boven en naar beneden.

Maar staar je vooral niet blind op een uurtarief. Een coach huur je namelijk in voor de output: het resultaat dat je met het coachtraject bereikt. Een coach gaat het werk niet van overnemen, zoals bijvoorbeeld een schilder die werkt volgens uurtje-factuurtje.

Dit is ook de reden dat niet iedereen werkt met een uurtarief. Veel coaches hanteren een maandtarief of bieden een (jaar)programma aan en hangen hier een prijskaartje aan.

Vraag jezelf dus voordat je gaat investeren af: Stel dat ik mijn doel bereik, wat is het mij dat waard? En in hoeverre heb ik er vertrouwen in dat deze coach mij kan helpen dit te bereiken?

Hoe vind je een geschikte performance coach?

Het vinden van een performance coach is als het vinden van een personal trainer. Het is niet voor iedereen en er is veel keuze. Maar als je besloten hebt dat je er één wil, dan wil je natuurlijk de beste.

Wie die beste is, is heel persoonlijk en kan ik niet voor jou bepalen. Maar wat ik wel kan doen is je een aantal belangrijke richtlijnen meegeven voor jouw zoektocht.

Zo vind je een performance coach:

  • Eerste indruk

De eerste indruk is altijd belangrijk. Soms krijg je die omdat je iemand ontmoet, of online door socials en de website van een coach.

  • Klik

Een belangrijke factor voor een succesvol coachtraject is de klik tussen de coach en coachee. Dit is natuurlijk heel persoonlijk. Mijn advies: voel je geen klik, begin dan niet. Dit geldt trouwens ook voor de coach.

  • Track record

Natuurlijk wil je ook weten of een coach kan waarmaken wat ‘ie beloofd. Check dus altijd wat iemands track record is, oftewel welke resultaten degene heeft geboekt. Vraag naar iemands achtergrond en welke resultaten eerder zijn geboekt met andere coachees.

  • Aanpak

Vraag altijd of de coach al een beeld kan geven van de aanpak. Belangrijk daarbij is dat je er vertrouwen in hebt. Laat je trouwens niet te snel afschrikken door een aanpak die je nog niet kent of buiten je comfort zone ligt. Een goede performance coach reikt je waarschijnlijk iets aan wat je nog niet helemaal kent, daar zit vaak je grootste winst.

  • Investering

Last but not least: de investering. Hiermee bedoel ik zowel de financiële investering als de investering in tijd. Alleen jij kunt beslissen of deze investeringen opwegen tegen de opbrengsten. Neem hierin mee dat investeringen in jezelf zich vaak op andere gebieden in je leven zich terugbetalen, meestal op manieren die je vooraf niet had kunnen bedenken.

Tot slot. In mijn beleving is de beste manier om te ontdekken of iemand de juiste perfomance coach voor jou is, door het te ervaren. Dat werkt voor mij ook zo in mijn eigen zoektocht naar de beste coaches voor mijn groei.

Dit is de reden dat veel coaches werken met een gratis en vrijblijvende (kennismakings)sessie. Deze sessie bied ik als performance coach ook aan. Hier haal altijd veel energie en voldoening uit!

Wil je ontdekken of ik de juiste performance coach voor jou ben? Boek dan een gratis sessie.

Samenvattend

Als je serieus werk wilt maken van je ambities, dan kan performance coaching je daar zeker mee helpen. Met de diversiteit aan coaches, methodes en tools, zit er ongetwijfeld een passende performance coach voor je tussen. Verdiep je wel goed voordat je een investering maakt, zodat je met de beste coach voor jou gaat werken. Vergeet niet: iets waardevols bouwen en je potentie benutten doe je uiteindelijk zelf, maar het hoeft niet alleen.

Ik help je met de focus op je doelen, rust in jezelf en dat te doen wat belangrijk is zodat ju jouw (business)doelen bereikt.

Locaties

Groningen

Online

Contact

mail@geerthidding.nl